El petit poble de Barruera (Alta Ribagorça) tornarà a ser, aquest cap de setmana, l’epicentre d’una de les cites més importants del calendari de curses per muntanya a Catalunya. La sisena edició de la BUFF®Epic Trail acollirà prop de 3000 participants de 40 nacionalitats diferents, en quatre modalitats de cursa de 65. 42, 26 i 12 km. L’atenció restarà en la marató, on els millors corredors del món hi prendran part.

Sens dubte, les mirades estaran centrades a la Buff Epic Trail 42K, on les opcions per conquerir les Skyrunner World Series passa per a fer un bon paper en aquesta prova considerada Super Skyrace i que, per tant, puntuarà doble. Emocionant serà la lluita al capdavant, on el japonès Ruy Ueda i el català Oriol Cardona es juguen les seves opcions al títol: “Aquesta és la meva segona cursa de SuperSky i l’última cursa de la temporada, per tant, donaré tot el que tinc fins al final. Conec els meus punts forts i els de Ruy, així que no tinc por ni em preocupo”, ha declarat Cardona.  Tot i que el japonès sempre li ha guanyat la partida a Cardona, la igualtat ha regnat entre ambdós. Al Japó, Ueda guanyava en la seva terra natal a tant sols nou segons de Cardona, mentre que a Livigno la diferència va ser de només tres minuts. Cardona juga a casa i en un terreny que li és favorable. Veurem.

Però no només hi prendran part aquests dos actors. De fet hi prendran part corredors il·lustres del panorama mundial com el francès Thibaut Garrivier, el britànic Jonathan Albon, el búlgar Kiril Nikolov, els espanyols Luis Alberto Hernando, Miguel Caballero, Pablo Villa i Zaid Ait Malek, els andorrans Óscar i Marc Casal i els catalans Pere Aurell, Éric Moya, Albert Pujol, Eugeni Gil, Eduard Hernández i Marc Pinsach, actual rècordman del recorregut (4:23:32).

I en dones? Doncs destaca l’absència de la italiana Elisa Desco, que pràcticament té assegurat el títol després de guanyar a Japó, Livigno i Grècia. Tot i això, el nivell de competivitat serà molt alt i quatre de les cinc millors corredores del món seran de la partida, com la nord-americana Megan Kimmel, la francesa Anne-Lise Rousset o la britànica Holly Page, posseïdora del rècord femení (5:03:40).

Capítol apart mereixen les ‘nostres’ corredores. Ragna Debats, consolidada com una de les millors corredores del moment, arriba a la cita després de guanyar a Marathon des Sables i Transvulcania, a més de saborejar la plata  a Xina i Grècia que la consoliden en la segona posició de les SWS. Per la seva banda, la catalana Sheila Avilés està assaborint la mel de l’èxit en un any per emmarcar, on la victòria a Livigno i el bronze aconseguit al mundial de Portugal l’han catapultat a la primera línia mediàtica. A elles dues, destacarem a atletes de casa nostra com Marta Molist, Mònica Comas, Eli Bertrán, Júlia Font, Paloma Lobera i Mònica Vives.

La ultratrail, inici de la BUFF®Epic Trail

Enrere queda aquell 2014, quan Iker Karrera i Núria Picas es proclamarien vencedors d’ aquella primera edició d’una cursa de 100 quilòmetres i un desnivell positiu de 8.000m a través dels cims i crestes de la Vall de Boí.  Ja fa dos anys que l’organització va decidir rebaixar el quilometratge d’una prova que s’havia convertit, vox populi, com a elitista. Tot i no ser tant dura com aquelles primeres edicions, la ultratrail realitza un recorregut de 65 quilòmetres i 5.000m de desnivell positiu.

Entre els corredors més destacats, trobem al polonès Marcin Swierc, el xilè Enzo Ferrari o els catalans Abel Carretero, Ernest Ausiró, Eugeni Roselló i, sobretot, a Andreu Simón. El de Sant Vicenç dels Horts està de dolç i arriba a la cita amb una contundent victòria a Lavaredo. En dones, la polonesa Anna Kacka, Xari Adrián i Aida Pérez son les que, a priori, parteixen a çmb més opcions a podi.

Podreu seguir l’esdeveniment on-line a través d’aquest enllaç.

Fotos © BUFF Epic Trail


Calendari Marató Catalunya 2019