Molt lluitada ha estat l’edició d’aquest any de l’ OCC (Orsières-Champex-Chamonix). Possiblement la cursa que ha concentrat els millors corredors d’skyrace del moment brindant un emocionant espectacle, on no s’ha decidit res fins pràcticament al final.

L’arrencada infernal que imposava el francès Dorian Marchal feia preveure una matinal de sorpreses. Però el seu moment de glòria li ha durat 40′, on ha estat atrapat per l’escamot perseguidor format per Remi Bonnet, Hayden Hawks, Kevin Vermeulen, Nicolas Martin, Thomas Cardin, Rob Simpson, Petter Engdhal, Ruy Ueda o Jonatan Albon entre altres.

Albon, triomf i rècord a OCC. Foto: Territorio Trail Media

Els britànics Jonathan Albon i Rob Simpson prenien certa distància a Trient (km25) per davant de Hawks, Cardin, Engdhal i Martin, que seguien a l’aguait maquinant la seva estratègia. L’alt ritme de cursa feia estralls, com és el cas de Remi Bonnet que es retirava de la lluita a Vallorcine.

El final ha estat d’infart. Albon i Simpson arribaven amb més punch en la recta final i ambdós es disputarien la victòria en el descens de La Flégère. Per darrera, el suec Petter Engdhal es situava a tant sols 3′ en l’última baixada i posava emoció. Albon seria el més fort dels tres i firmaria la seva primera victòria a UTMB.

La meta de Chamonix aplaudia la victòria de Jonathan Albon després de 5 hores, 2 minuts i 57 segons, destrossant el rècord vigent en mans d’un tal Stian Angermund en més de 17 minuts! Rob Simpson seria segon tres minuts després i Petter Engdhal tercer a set minuts. Tots tres sota el temps de rècord.

El veneçolà afincat a Catalunya Samuel Dávila (15è) i Raúl Butaci (17è) serien els millors dels nostres a OCC.

L’Hirondel, de favorita a la victòria

La cursa femenina ha tingut un única protagonista: Blandine L’Hirondel. La francesa ha corregut a ritme de rècord, mostrant una superioritat insultant des de el primer quilòmetre i imposant una gambada inabastable per a les seves immediates perseguidores: les compatriotes Mathilde Sagnes i Candice Fertin i la nord-americana Rachel Drake, que s’anirien desinflant mica en mica en la classificació. L’Hirondel ampliava la distància a cada passa i res podia evitar la seva victòria, establint un temps de 5 hores, 45 minuts i 8 segons, nou rècord en el traçat d’OCC. Mathilde Sagnes mantindria la segona posició i arribaria a 22 minuts de la guanyadora.

Capítol apart mereixen Anna Comet i Caitlin Fielder. Ambdues han realitzat una cursa de menys a més, retallant minuts amb el grup capdavanter junt amb Elisa Desco. Totes tres han suat de valent en la recta final per un lloc en el podi. Comet portaria la veu cantant en l’ascens a La Flégère i es situaria tercera a falta de deu quilòmetres pel final, estalonada per Fielder a tant sols uns segons. La neozelandesa del Trail Running Girona sobrepassaria a Comet en el descens i aconseguiria un merescut bronce.

Anna Comet creuaria l’arribada en quarta posició repetint el mateix resultat que 2019. Bona cursa de la vigatana!

Enguany hi han participat fins a 83 corredors catalans. Podeu veure els resultats de tots ells en aquest enllaç (definitiu).

Classificació: 1. Jonatan Albon (5:02:57), 2. Rob Simpson (5:05:35), 3. Petter Engdhal (5:08:31); 1. Blandine L’Hirondel (5:45:08), 2. Mathilde Sagnes (6:07:35), 3. Caitlin Fielder (6:10:07)