A principis de mes saltava la noticia de que Kilian Jornet tornava al Nepal. Segons apuntava Murari Sharma (Everest Pariwar Treks) a The Himalayan Times, Jornet tindria el permís per fer l’ascens a Everest però abans lideraria un equip de tres persones fins al cim del Lhotse.
De fet, ja ha realitzat l’aproximació i se l’ha vist establert amb la familia a Namche Bazaar, a 3.440m d’alçada, a través d’unes fotografies penjades per Emelie Forsberg al seu compte d’Instagram.
Potser molts s’esperen una nova temptativa al rècord d’ascens a l’Everest per part de l’alpinista català. Nosaltres, en canvi, mirem en una altra direcció. Tot i que tot són rumors.
Travessa Everest-Lothse sense oxigen: un dels majors desafiaments pendents de l’Himàlaia
El nepalès Mingma Dorchi Sherpa establia, el passat 27 de maig, un nou rècord de velocitat per a la travessa Everest-Lhotse, marcant un temps de 6 hores i 1 minut segons el seu GPS. Això si, amb l’ajuda d’oxigen artificial. Fer-ho a ple pulmó segueix sent un dels majors desafiaments de l’Himàlaia que ningú ha aconseguit mai. Un repte perseguit per l’alpinisme que avui perdura intacte. I si fos aquest el repte que prepara Kilian Jornet?
El passat mes de maig de 2018, dues parelles d’alpinistes van intentar-ho sense èxit. El romanès Horia Colibasanu i l’eslovac Peter Hamor decidien abandonar per l’alt risc d’allaus i les plaques de gel de l’aresta oest de l’Everest, mentre que el britànic Jon Griffith i el nepalès Tenji Sherpa desistien per la via normal, l’aresta sud-est, després de culminar l’Everest.
El somni d’Ueli Steck
La travessa Everest-Lothse va fer somiar al malmès suís Ueli Steck, un dels grans mites de l’alpinisme, mort en 2017 al Nupse quan preparava precisament aquest projecte ambiciós. Kilian i Steck es van conèixer a l’Himàlaia al maig de 2015 i ambdós no els hi va caler ni mitjançar paraula perquè parlaven el mateix idioma, alpinísticament parlant. El seu afany per un estil lleuger els va dur a compartir experiències. En novembre d’aquell mateix any escalarien la nord de l’Eiger en estil lleuger i, com bé explicaria Jornet “fou una classe magistral d’alpinisme”.
Sigui el que sigui estarem atents al projecte ambiciós que prepara Kilian Jornet.