La Cara Amon decidirà els campions de Catalunya de curses verticals

566

La 14a edició de la Cara Amon, organitzada pel CE Alta Ribargorça, se celebrarà a Barruera (Alta Ribagorça) aquest dissabte 27 de maig. La prova acollirà el Campionat de Catalunya de Curses Verticals per segona vegada a la seva història, amb un traçat dels més exigents del calendari.

La Cara Amon és una de les habituals del circuit de curses verticals de la FEEC amb vuit participacions i dos campionats de Catalunya al seu haver. A més, representa la prova vertical més internacional de casa nostra, sent puntuable per a la Copa d’Espanya de l’especialitat en nombroses ocasions, així com per a la Copa del món i els recordats Skygames Ribagorça del 2012 i campionat del món de 2021.

Un traçat molt exigent

L’itinerari, que ascendeix de forma directa el vessant de la muntanya que s’aixeca sobre les poblacions de Barruera i Cardet, es basa en el traçat que antigament realitzaven els pastors de la zona amb els seus ramats a la recerca de pastures. El recorregut sortirà des de Barruera (1.080 metres) i s’enfilarà pel carrer Major del poble fins agafar un corriol. Aquest corriol anirà pujant fins arribar al primer avituallament. A partir d’aquí, s’abandonarà el corriol per agafar un terreny herbós que portarà fins a una canal on començarà el tram més vertical de la cursa, arribant a un 50,4% de pendent màxima. En aquest punt, els corredors aniran a buscar la carena, passant pel segon avituallament, fins arribar al cim de les Roies de Cardet (2.444 metres). En total els corredors hauran cobert una distància de 4,7 quilòmetres i superat 1.380 metres de desnivell positiu.

Prop d’un centenar de participants

Tot i que la participació ha baixat respecte a anys anteriors, no faltaran a la cita alguns dels millors corredors de curses verticals de casa nostra, que buscaran alçar-se amb el títol de campió català de l’especialitat.

En categoria femenina el nivell és altíssim i es preveu una bonica lluita per la victòria. Destaquem noms com Mireia Hernández, Anna Guirado, Carla Esclusa, Virginia Pérez, Anna Pujol, Aina Cusí, Marta Llagostera, Núria Hospital i Núria Tarragó

En homes, Arnau Aranda defensarà el títol de campió vertical davant Jordi Bolet, Jordi Vidal, Wifred Lladó, Salvi Fargas o Clément Quaireau entre els més destacats.

També hi haurà una modalitat més curta, de 3,3 quilòmetres, per a les categories junior i juvenil, i sobre un traçat de 2,2km pels cadets i infantils. Hi prendran part noms com Ïu Net, Aniol Pujiula, Mar Cordoba i Lleïr Barcons, en categoria junior, mentre que en juvenil destaquen Gabriela Lasalle i Lluís Puigvert, campions a la passada Zegama Junior.

SEGUIMENT ON-LINE

Fotografia: Pau Aguilera / Oxigen Services

Palmarès Cara Amon:

Any Primer/a Segon/a Tercer/a
2009 Jaume Folguera (58:20)
Vídeo Mireia Santesmases (1:12:22)
2010 Òscar Roig (55:54) Joan Freixa Marc Solà
Vídeo Mireia Santesmases (1:13:21) Núria Picas Yolanda García
2011 Didier Zago (54:57) Christophe Bassons (55:55) Oscar Roig (56:29)
Classificació Oihana Kortazar (1:03:44) Laura Orgué (1:04:44) Monica Saez (1:08:01)
2012 Agustí Roc (35:51) Raul García (36:10) Nicola Golinelli (36:16)
Classificació Oihana Kortazar (43:59) Laura Orgué (44:29) Mireia Miró (44:49)
2013 Urban Zemmer (39:26) Agustí Roc (39:34) Marco Fachinelli (39:40)
Classificació Laura Orgué (47:23) Tessa Hill (49:59) Alba Xandri (51:51)
2014 Iñigo Lariz (52:30) Ferran Teixidó (52:37) Xavi Teixidó (56:12)
Classificació Vanesa Ortega (1:04:25) Azara García (1:06:45) Alba Xandri (1:07:44)
2015 Ferran Teixidó (53:08) Jan Margarit (55:25) David Vidal (56:43)
 Classificació Laura Orgué (1:01:27) Silvia Leal (1:07:43) Angela Castelló (1:08:34)
2016
 Anul·lada
2017 Andreu Prost (55:56) Gerard Españó (57:03) Arnau Cases (58:39)
 Classificació Gisela Carrión (1:10:53) Ares Izard (1:11:46) Marta Riba (1:14:24)
2018 Gerard Españo (56:31) Marc Sabater (57:09) Gabriel Crosas (57:27)
 Classificació Giulia Portaluri (1:15:49) Rosa M Nieto (1:19:39) Pepa Repes (1:25:00)
2019 Arnau Cases (45:30) Jordi Bolet (45:34) David Soler (46:41)
Classificació Adriana Daza (1:01:16) Gemma Maimó (1:03:21) Sílvia Roca (1:04:54)
2021 Pere Rullan (51:47) Arnau Soldevila (53:32) Jordi Alís (53:50)
Classificació Àngela Castelló (1:09:44) Georgina Gabarró (1:10:33) Anna Pujol (1:10:47)
2022 Thomas Darrodes (55:48) Jordi Bolet (55:49) Albert Ballús (57:17)
Classificació Gisela Carrión (1:07:02) Georgina Gabarró (1:10:39) Marta Llagostera (1:11:31)