Marta Molist i Miguel Arsénio es proclamen campions de l’Ultra Pirineu després d’una emocionant disputa per la victòria durant els 100 quilòmetres i 6.600 m de desnivell positiu a través del Parc Natural Cadí Moixeró. Prop de 3.000 corredors (entre les 4 curses de l’esdeveniment) han tornat a gaudir d’una de les curses per muntanya més internacionals del nostre país, que per quarta vegada ha estat retransmesa per TV3 i amb un ‘streaming’ de luxe.

El nivell de corredors ha estat altíssim, potser el millor dels últims anys. Abans de la sortida la llista de favorits era ben ampli, però amb el pas dels quilòmetres el grup s’ha reduit considerablement.

En la cursa masculina, Miguel Heras, Stian Angermund, Pere Aurell i un sorpresiu Elie Besson han portat la batuta durant bona part del recorregut. Per darrera, Lluís Ruiz i Miguel Arsénio no s’han donat per vençuts i han lluitat les seves opcions al podi.

La calor del migdia ha fet estralls al capdavant. Pere Aurell ha rebut de valent i s’ha vist obligat a abandonar a quaranta quilòmetres del final. Angermund, tot i els problemes gastrointestinals, s’ha mantingut ferm, amb Heras buscant el seu cinquè triomf.

Com ens té acostumats, l’ Ultra Pirineu ens ha regalat un final ple d’emocions amb un desenllaç que s’ha resolt en els últims instants. El portugués Miguel Arsénio, que venia molt fort des de darrera, s’ha posat al capdavant en el sinuós ascens pels Empedrats, amb Stian Angermund empaitant-lo amb dificultats, mentre que Miguel Heras s’ha quedat lleugerament despenjat. A la postre, ha estat el cop definitiu per a que Arsénio s’estrenés com a flamant guanyador amb un temps de 10h37’50”. Sens dubte, el millor resultat de la seva carrera esportiva.

Visiblement fos ha arribat Miguel Heras, segon, mentre que Rodrigo Monasor s’ha colat en el tercer calaix del podi per arrodonir una temporada excepcional. Lluís Ruiz, quart, i Marc Ollé, cinquè han tancat un TOP5 de luxe. D’altra banda, Stian Angermund ha abandonat a pocs quilòmetres de meta amb símptomes de deshidratació.

Marta Molist s’estrena amb la victòria

En la cursa femenina, Ragna Debats ha pres l’iniciativa al davant, mantenint i un curt avantatge davant Núria Picas, Gemma Arenas, Marta Molist i María Mercedes Pila. Una persecució que ha durat fins a Prats d’Aguiló, on Picas ha atrapat a Debats i s’ha posat com a líder. Tot indicava que la cursa seria per a la cinc vegades campiona, però mai es pot dir blat fins que no estigui al sac i ben lligat. Marta Molist tornaria a trencar la cursa a Gresolet rebassant a Picas, amb clars símptomes de dolor, i donaria el cop de taula definitiu per endur-se la seva primera victòria a Bagà amb un temps de 12h30’16”.

María Mercedes Pila esperaria el seu moment per passar a Ragna Debats i Núria Picas i pujar al segon esglaó del podi, mentre la pròpia Debats ha estat la tercera classificada. Silvia Puigarnau es faria amb la quarta posició en una cursa de menys a més, mentre que Núria Picas, visiblement adolorida, entraria cinquena.

Classificació: 1. Miguel Arsénio (10:37:50), 2. Miguel Heras (10:53:24), 3. Rodrigo Monasor (10:59:07), 4. Lluís Ruiz (11:06:13), 5. Marc Ollé (11:23:53); 1. Marta Molist (12:30:16), 2. María Mercedes Pila (13:04:44), 3. Ragna Debats (13:12:20), 4. Silvia Puigarnau (14:25:27), 5. Núria Picas (14:38:46)

Pkemoi bat el rècord de la Marató

Robert Pkemoi ha estat el gran guanyador de la distància Marató, després d’una bonica lluita amb l’italià Roberto Delorenzi. A més, estableix un nou rècord al traçat. Memorable la tercera posició de Victor del Águila, que iguala el resultat obtingut l’edició anterior.

En dones, victòria de la valenciana Julia Font, que s’ha imposat a Inés Astrain i Ruth Croft.

Podi: 1. Robert Pkemoi (3:28:07), 2. Roberto Delorenzi (3:32:01), 3. Víctor del Águila (3:42:18); 1. Julia Font (4:17:41), 2. Inés Astrain (4:24:41), 3. Ruth Croft (4:26:42)

Classificacions UP 2023

Text: Albert Torrent. Foto: Sergi Colomé