L’onzena edició d’Ultra Pirineu ha tornat a ser un èxit sense pal·liatius, reunint prop de 4.000 corredors vinguts de tot el món i repartits entre les cinc modalitats de cursa. Televisió de Catalunya també hi ha ajudat apostant per una retransmissió en directe, mostrant visualment l’esdeveniment arreu del món; una cobertura que, a falta de dades, podem dir que ha estat tot un èxit.
Ultra Pirineu
Un vell rocker com Miguel Heras lideraria gran part d’un circuit que tornava als seus orígens, amb un recorregut de 94km i D+6200m. El bejarà mantindria una avantatge d’uns cinc minuts respecte el grup perseguidor, format per Remigio Huaman, Dmitry Mityaev, Ivan Camps i Pere Aurell. Poc abans d’arribar a Gòsol, Heras seria atrapat i acabaria abandonant a Vents del Cadí per problemes musculars. El rus Dmitry Mityaev es posaria al capdavant amb ganes de triomf després de la retirada de la edició passada, seguit a certa avantatge per Remigio Huamán i Ivan Camps.
D’aquesta manera, Mityaev es convertiria en el primer no espanyol en guanyar a Ultra Pirineu. El peruà Huamán també saldaria el seu deute i pujaria a l’anhelat podi en segona posició després de tres anys perseguint-lo, mentre que Ivan Camps arrodoniria una gran temporada amb un bronze.
En dones, Mònica Comas s’estrenaria a Ultra Pirineu amb un triomf incontestable davant les seves rivals. L’atleta de Folgueroles lideraria de principi a fi realitzant una cursa perfecte. Més emocionant va ser la disputa pel segon i tercer lloc entre Mimmi Kotka i Montse Martínez, que es resoldria en els instants finals.
Classificació UP: 1. Dmitry Mityaev (10:22:55), 2. Remigio Huamán (10:34:58), 3. Iván Camps (10:43:26); 1. Mònica Comas (12:31:10), 2. Mimmi Kotka (13:15:59), 3. Montse Martínez (13:18:16)
Sky Pirineu
Sens dubte les mirades de tot el món estaven centrades en aquesta prova de recent creació, amb una retransmissió en directe per TV3 que posava les imatges a l’última prova puntuable de les Skyrunner World Series.
Si visualment l’espectacle estava assegurat, en el terreny de joc encara més. Jan Margarit, Stian Angermund-Vik, Oriol Cardona i Ruy Ueda van oferir un interessant frec a frec per a la victòria durant pràcticament tot el recorregut. Seria en el llarg descens de Coll de Pendís fins a Bagà on es marcarien les diferències i es aquí on Jan Margarit arribaria més fresc per escapar-se al capdavant, tot i que Stian l’estalonaria de ben a prop fins poc abans d’arribar a Bagà. Tot i els problemes als peus, Oriol Cardona mantindria la tercera posició.
En categoria femenina, la basca Ainhoa Sanz s’enduria la victòria liderant de principi a fi, per davant de corredores de nivell com Holly Page, Emelie Forsberg, Gisela Carrión o Eli Gordón. La britànica Holly Page s’afiançaria amb la segona posició, mentre que Emelie Forsberg i Gisela Carrión es jugarien el bronze en els últims quilòmetres, resolt finalment a favor de la catalana.
Classificació Sky Pirineu: 1. Jan Margarit (3:17:09), 2. Stian Angermund-Vik (3:18:16), 3. Oriol Cardona (3:23:53); 1. Ainhoa Sanz (4:01:44), 2. Holly Page (4:03:29), 3. Gisela Carrión (4:14:09)
Bellver de Cerdanya es convertia en el centre neuràlgic de les altres dues modalitats de l’esdeveniment. El portugués André Rodrigues (5:18:17) i la basca Oihana Cortazar (5:56:24) estrenarien el palmarès de la Trail, mentre que Nicolás Molina (1:19:05) i Marta Pérez (1:43:31) serien els guanyadors de la Mitja Marató.
Foto portada © Guillem Casanova