La vall de Núria es troba enclavada en un magnífic paratge de la comarca del Ripollès, al Pirineu oriental, rodejada de cims que freguen els 3.000 metres d’altitud. Prenent com a epicentre el Santuari de Núria, podem traçar un interessant i exigent itinerari tot pujant als cims més emblemàtics i baixant per les comes que formen els diferents torrents, dibuixant en el mapa la fulla d’una flor. Si les agrupem totes, formen un trèvol de quatre fulles: el trèvol de Núria.

L’artífex d’aquest inversemblant recorregut és el badaloní Josep Artigas. “La idea em va sorgir fa uns deu anys, quan tornava d’un viatge dels Estats Units. Vaig pensar en un recorregut on pogués fer el màxim de desnivell possible en pocs quilòmetres i disposar d’un avituallament fàcil. La vall de Núria compleix amb tot això, amb el santuari com a punt de pas de cada fulla i on proveir-se o agafar el cremallera en cas de mal temps. Sóc un enamorat del Ripollès”.

Un trèvol de somni

El recorregut, d’uns 69 quilòmetres i un desnivell positiu d’uns 5.000 m, s’inicia al poble de Queralbs i realitza el primer ascens a la vall pel camí vell de Núria, formant la tija o peduncle d’aquest preciós trèvol.

Primera fulla. Des del mirador de Núria ens dirigirem cap a Fontalba en direcció SO. Realitzarem l’ascens al cim del Puigmal (2.910 m) pel tradicional camí de la serra del Borrut i cim de l’Adou. Tornarem al santuari per la Coma de l’Embut.

Segona fulla. Des del santuari remuntarem la coma de Finestrelles fins al coll del mateix nom. Resseguirem la carena al NE i coronarem el cim de Finestrelles (2.827 m). Carenejarem fins al coll d’Eina, lloc on iniciarem el descens al santuari per la Coma d’Eina.

Tercera fulla. Remuntarem la coma de Noufonts fins al coll del mateix nom i culminarem el proper cim de Noucreus (2.799 m). Ens dirigirem al coll de Noucreus -punt emblemàtic de l’olla de Núria per les seves creus de ferro-, molt proper al Pic de la Fossa del Gegant (2.808 m). Baixarem de nou a la vall per la coma de les Mulleres.

Quarta fulla. Ens aproparem a l’Alberg del Pic de l’Àliga. Després de creuar el torrent de Fontnegre, iniciarem l’ascens fins al coll de Torreneules, passant pel cim del Ras (2.564 m). Un cop al coll, i si encara tenim forces, podem arrodonir la travessa culminant el cim del Torreneules (2.713 m). Saltarem de vessant i baixarem per la llarga Coma de Vaca tot seguint el curs del riu. Un cop trobat el refugi, ens dirigirem de nou a la vall de Núria pel preciós camí dels Enginyers. Trobats de nou el santuari, tornarem a baixar pel camí vell fins al poble de Queralbs.


Fitxa tècnica

  • Distància i desnivell: 69km D+5000m (aprox). TRACK (descarregar aquí)
  • Senyalització: L’itinerari no disposa d’un marcatge especial. En alguns trams l’itinerari comparteix camí amb el GR 11, marcat amb pintura blanca i vermella. En altres trams, trobarem nombroses fites. Es recomana l’ús del GPS amb el track adient.
  • Allotjament: A la vall de Núria, podeu allotjar-vos al seu hotel o a l’Alberg Pic de l’Àliga
  • Època: Entre juny i setembre
  • Rècord: Tot i no ser cap prova competitiva, es té coneixença que Fabi Subirana ha estat el corredor que més ràpid ha completat la ruta amb un temps de 11 hores, 57 minuts (24/06/2023). Aquí el TRACK. No tenim dades de cap dona que l’hagi completat.

Galeria fotogràfica Ultres Catalunya