“La Ultra Trail de les Valls d’Àneu és una autèntica cursa de muntanya, amb la sensació de no haver d’estar tot el dia corrent. El terreny no et permet córrer i has d’adaptar-te al diferent terreny amb el que et trobes. Li veig molt de futur i no te res a envejar a altres proves econòmicament amb més mitjans i amb més ressó mediàtic” (Jaume Folguera, segon classificat UTVA 2015).

Tot i la duresa del seu traçat, la Ultra Trail de les Valls d’Àneu ha esdevingut un referent si el que busquem és una cursa amb un recorregut feréstec i autèntic d’alta muntanya. El seu traçat dibuixa una línea màgica de 91km i 7048m de desnivell positiu entre llacs blaus, infinites catifes de prat alpí  i escarpats cims que permet conèixer ben a fons les inhòspites Valls d’Àneu. Us la descobrim:

La dividirem en dues parts. Val a dir que la primera meitat de la cursa (42km +4038m) és molt més exigent que la segona (49km +3.010m), tot i que amb novetats respecte a l’any anterior.

En la primera meitat (Esterri-Port de la Bonaigua) destacarem la exigent pujada a Coll de Fogueruix (5km +800m) i el, encara més exigent, ascens al Tésol (2.704m) superant un desnivell de 1200m en 5km. Aquest tram serà cronometrat amb premi especial per al més ràpid, sempre i quan realitzi la totalitat de l’ultratrail. A partir de Tésol crestejareu per terreny summament tècnic pel Rocablanca (2.648m) fins el coll del Pinetó, per després fer un descens alpí per la espectacular vall de Cabanes. Es coronarà el coll de Bassiero (2.759m) –punt culminant de l’ultratrail- i descobrireu la vall de Gerber, el Llac Glaçat, Saboredo i la vall de Ruda.

En la segona meitat (Port de la Bonaigua-Esterri) entrareu al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Ressaltem la dura pujada al Tuc de la Cigalera (2.495m) i descobrireu la vall de Muntanyó i els estanys de Gabarrea. A diferència de l’edició anterior, es realitzarà un llarg descens per la vall de Moredo tot passant pel refugi d’Airoto, que ens aproparà al bucòlic poble d’Isil. A través de la vall de Pina pujarem al coll de la Comella (2.482m) i transitarem pels preciosos estanys de la Gola i Tres Estanys per, a continuació, fer un últim ascens al Pic de la Coma del Forn (2.682m) com a novetat d’enguany. El Pla de Sertari us conduirà als pobles de Cerbi, Aurós i Unarre fins cercar de nou Esterri d’Àneu.

Després de les victòries de Salvador Calvo i Óscar Pérez en les dues primeres edicions, en aquesta tercera trobem un llistat de favorits força interessant, dels que destaquem a Tito Parra -guanyador ex-aequo en la primera edició-, Ion Azpiroz -guanyador de la passada Emmona Ultra Trail-, Sebas Sánchez -actual subcampió d’Espanya d’ultratrail-, Jaume Folguera -segon classificat en l’edició passada-, Jordi Casadellà i Alberto Vinagre. En fèmines, sembla que Nerea Martinez és la màxima favorita per revalidar el triomf. Tot i això, corredores com Jone Urkizu i Sara Codina intentaran posar-li les coses ben difícils.

Val a dir que la Ultra Trail de les Valls d’Àneu forma part del circuit Alpin Ultras i és puntuable per a la Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència de la FEEC.

A la vegada hi haurà fins a tres modalitats més per fer que la festa de l’esport a la població pallaresa sigui més gran. La CRVA de 46,7km i 3.986m de desnivell positiu, la marxa popular de 20km i 500m de desnivell i la Ultra Xics, destinada al més menuts de la casa.

Així la vam viure al 2015

Foto portada: Jordi Gallart