Males notícies corren per les proves d’ultraresistència del nostre país. Després de la desaparició d’Emmona Ultra Trail i de l’ultra del Bisaura, amb l’incògnita del retorn d’ Ultra Les Fonts, aquest cop li toca el torn a Ultra Valls d’Àneu.

El motiu, com la gran majoria, és la falta d’inscrits que fa perillar la sostenibilitat econòmica de l’esdeveniment. Un problema que avui dia fa trontollar moltes de les curses que es realitzen a casa nostra.

Una autèntica llàstima. Tal i com descriviem en el nostre article “UTVA: La bellesa feta perfecció”, el recorregut de l’Ultra Valls d’Àneu era senzillament increïble i una oda a tots els amants de les curses per muntanya salvatges i exigents.

La Copa Catalana de curses d’ultraresistència també veu com perd una de les tres proves que conformaven la competició per aquest 2019.  La prova que computarà en la classificació general serà la Trail Valls d’Àneu.

Tot i la pèrdua del plat estrella, el programa d’aquesta edició manté la disputa de fins a tres distàncies:

La Trail patirà alguna modificació respecte l’any passat. La sortida es realitzarà a les quatre del matí i seguirà el mateix traçat  que anys anteriors fins la Peülla, inclosa l’espectacular cresta entre coll de Fogueruix i coll de Pinetó. Un cop a la Peülla anirà a buscar el bosc de Gerdar i les Planes de Son per tornar a Esterri després de 48 quilòmetres i 3.800m de desnivell positiu. Tal i com hem comentat anteriorment, formarà part de la Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència de la FEEC i disposarà 3 punts ITRA.

La Skyrace Valls d’Àneu (SVA), amb un recorregut de 27 quilòmetres i 1.900m de desnivell positiu, posarà a prova els corredors més ràpids. Amb sortida dissabte a les vuit del matí, realitzarà el mateix itinerari fins a Espot, tot ascendint l’exigent Coll de Fogueruix, per després tornar a Esterri per Planes de Son. Aquesta prova tindrà 2 punts ITRA.

La Marxa Popular (MPVA), de poc més de dotze quilòmetres i 540m de desnivell positiu, serà un dels actes més populars del diumenge, on grans i petits podran disfrutar de l’entorn d’Esterri d’Àneu d’una forma més pausada.

Podeu realitzar les inscripcions a través del seu web.

COMUNICAT OFICIAL UTVA:

Benvolgut corredor,
L’organització d’una cursa de muntanya de llarga distància com l’Ultra Trail Valls d’Àneu, representa un repte per a qualsevol organització. Un repte personal, moltes hores de dedicació totalment voluntària de la junta directiva durant l’any i de tota una vall durant els dies de la cursa. Un repte de seguretat, la nostra cursa, tot i seguir camins marcats i reconeguts, es realitza per un entorn molt verge, abrupte i inaccessible amb tota la complicació que això comporta. Un repte econòmic, l’inaccessibilitat a gran part de la cursa ens obliga a fer la contractació d’helicòpter per aproximar els avituallaments allí on els necessita el corredor (la meitat dels avituallaments), tenir-lo disponible també per actuacions d’emergència en cursa. Un repte tècnic i organitzatiu, disposar del marcatge (diurn i nocturn), dels avituallaments, dels voluntaris, dels membres de seguretat i d’altres moltes coses, en el nostre territori tampoc és un fet menor.

Aquests reptes no ens han fet cap any por i hem organitzat la cursa en moltes edicions, millorant any rere any com ens ho heu demostrat els corredors amb les vostres valoracions i d’altres curses que han aplicat molts dels nostres sistemes d’organització.

Però lamentablement, hi ha un repte, que malgrat el suport dels ens locals, ens ha superat. És el repte econòmic, la nostra organització arrossega un deute de les darreres edicions, que estem fent front a nivell personal, el baix número d’inscrits fa que la cursa sigui totalment insostenible i aquest any estem molt per sota del punt d’equilibri, fet que ens ha empenyut a prendre aquesta dura decisió, ens veiem obligats a cancel·lar la cursa, només en la modalitat ultra.

OPCIÓ A: Retorn dels diners.
OPCIÓ B: Inscripció en la modalitat que ens digueu de les que mantenim i abonament de la part proporcional de la inscripció.

Qualsevol de les dos opcions son vàlides i ens ho heu de comunicar per correu electronic, responen aquest mateix, on també ens heu d’apuntar un número de compte per fer-vos la devolució.
Esperem que sigueu molts els que escolliu l’opció B, i així poder-vos explicar en persona la decisió, però el més important, que pugueu gaudir del nostre territori corrent per les muntanyes.