Les 100 Miles of Istria (Croàcia) va celebrar la seva segona edició el passat cap de setmana. Inclosa dins el calendari internacional de la Ultra-Trail World Tour, l’organització ofereix fins a quatre modalitats de cursa per conèixer la península d’Istria: vermell (171km/D+7.120m), blau (108km/D+4.470m), verd (68,5km/D+2.410m) i groc (42,3km/D+1.100m).

Istria és la major península del Mar Adriàtic, situada entre el golf de Trieste i la costa de Kvarner, a Croàcia i Eslovènia. La cursa comença a Labin, un llegendari poble del sud-est d’Istria amb més de 3.000 anys d’antiguitat i finalitza a Umag, a l’extrem nord-oest de la península.

Fins allà va viatjar el català Juan González (pos.145-34h40’07”), conegut en el món del trailrunning com 10 islas y un desierto, i ens explica la seva experiència en la modalitat més llarga:

“Les 100 milles d’Istria de Croàcia és una perla encara oculta dins l’ostra. Una cursa sense massificació, ideal per a qui vulgui debutar en una ultra trail de 100 milles. Amb un desnivell fàcilment assumible i no massa sostingut, permet conèixer la península d’Istria de sud a nord en un recorregut lineal. Riquesa i varietat de paisatges, vinyes, frondosos boscos, pobles medievals i minúsculs pobles abandonats serà el nostre marc d’acció.

Els primers trenta-cinc quilòmetres són agradables i ràpids, encarant el sostre de la prova fregant els 1.400m d’alçada del mont Ucka, des d’on podíem albirar el mar Adriàtic de fons i els pobles costers il·luminats per la nit amb una enorme lluna adornant l’escena. Sense dubte, un dels moment més macos de tota la cursa. Es succeeixen les zones més tècniques de la cursa fins cercar la base de vida de Buzet (km.89). A partir d’aquí quedarien successius tobogans de poca alçada on acabaríem de sumar els 7.120m de desnivell positiu. Si arribem forts en els últims quaranta quilòmetres, podrem anar ràpid per pistes amples i de bona petja fins cercar l’arribada situada a Umag.

Crec que aquesta jove cursa dins la Ultra Trail World Tour pot arribar a la maduresa en pocs anys. Tenen la matèria prima, l’atractiu turístic per anar acompanyat amb la família i les ganes i la il·lusió d’una organització solvent i entusiasta”.