El temporal Gloria de la setmana passada ha fet estralls en molts punts de la geografia catalana, anegant camins i corriols. Una de les zones més afectades ha estat la serralada litoral i, concretament, el Parc Natural del Montnegre – El Corredor, que va rebre més de 300 litres per metre quadrat.

Els efectes del temporal l Parc Natural del Montnegre han estat devastadors. Foto: Florencia Palacios

Una de les proves afectades en aquesta zona ha estat la Ultra Montnegre Corredor, que es celebrarà el proper cap de setmana. Els camins malmesos en moltes parts de l’itinerari de la modalitat Ultra, de 105 quilòmetres de recorregut, ha fet replantejar la seva celebració. Així doncs, els corredors inscrits en la cursa més llarga passaran a participar en la modalitat Half, de 48 quilòmetres. Tanmateix, es mantindran les altres distàncies de 25 i 14 quilòmetres.

Adjuntem el comunicat ofert per l’organització:

“La direcció de cursa, direcció de Parc, Agents Rurals i Guardes Forestals hem estat avaluant l’impacte sobre el recorregut i el resultat és desolador.

La xarxa principal i secundària de pistes ha estat molt malmesa amb un munt d’esllavissades, caiguda de pedres i arbres, rieres desbordades i esvorancs. La zona entre Sant Martí del Montnegre – Hortsavinyà – Sant Cebrià (conca del Tordera) ha estat especialment afectada i les vies de comunicació internes que permetien les evacuacions d’urgència dels corredors i accessos als punts d’avituallaments de l’Ultra estan completament inutilitzades.

El traçat per la carena del Turó d’en Vives passant pel Turó Gros i fins a Santa Maria del Montnegre ha estat literalment arrasat i es troba amagat sota un munt d’arbres caiguts. Tota la zona de la riera de Fuirosos fins a Hortsavinyà s’ha desbordat i engolit el GR per on passava la prova.

Finalment, la banda de llevant del Parc va rebre directament l’impacte del vent i les rieres de Sant Pol, Torrent del Morer i la Riera de Vallalta van sortir de mare negant tota la zona.

Per totes aquestes circumstàncies de causa major, els organismes gestors del Parc, Agents Rurals i Guardes Forestals consideren que les condicions de la zona no són les adequades per garantir la seguretat de tots els corredors/es i ens aconsellen retallar el traçat de la distància Ultra evitant les zones més devastades del Parc.

Per Direcció de Cursa la seguretat dels corredors/es de la prova és prioritària en tot moment i hem pres les següents mesures.

Primer,
En no podem garantir les evacuacions d’urgència i tenint un risc elevat de noves caigudes d’arbres i pedres sobre el traçat nord del recorregut de l’Ultra, anul·lem el bucle Vallgorguina-Sant Martí del Montnegre-Hortsavinyà-Sant Cebrià-Arenys de Munt (article 12 del Reglament de la prova).

Segon,
Tots els corredors de l’ULTRA passen a la distància HALF i caldrà que estigueu a VALLGORGUINA a les 08:45 del dissabte 1 de febrer per ser traslladats en autobús fins a ARENYS DE MUNT on es donarà la sortida al conjunta HALF + ULTRA a les 09:45.

La sortida de les 05:00 AM queda doncs anul·lada.

Tercer,
Es mantenen les classificacions ULTRA i HALF per separat, tot i fer el mateix recorregut.

Quart,
Per compensar les molèsties, tots els corredors de l’ULTRA tindran la inscripció pel 2021 amb un descompte equivalent a la diferència de preu entre HALF i ULTRA.

Cinquè,
Consultarem amb ITRA per valorar com queda la puntuació de la cursa d’aquest 2020 considerant les condicions sota les quals s’ha realitzat la cursa.

Lamentem haver de prendre aquesta dolorosa decisió però preguem la teva comprensió tot pensant en la seguretat de tots plegats”