Adrià Matas i Marta Muixí, nous campions catalans d’ultraresistència

2880

Adrià Matas i Marta Muixí es proclamen campions de Catalunya d’ultraresistència a la Serra de Prades en una jornada marcada per la forta calor. La vuitena edició de l’Ultra Trail Muntanyes de la Costa Daurada (UTMCD) reuneix fins a 180 corredors.

La Serra de Prades, amb epicentre al poble de Prades (Baix Camp), va ser ahir l’escenari per acollir un esdeveniment que complia la seva vuitena edició. A més, va ser la prova escollida per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per albergar el Campionat de Catalunya de Curses d’ultraresistència, tal i com ho va ser al 2016, tant individual com per relleus.

A diferència d’aquell any la distància escollida va ser la Long Trail, de 88 quilòmetres i 4.243m de desnivell positiu. Una cursa que va tenir un ritme molt alt des del començament. Ja en el primer pas per Prades, homes com Jordi Casadellà, Xavi Llamas, Adrià Matas, Xavier Carrascosa i Rafael Fernández mostraven les seves cartes de joc. Però seria Adrià Matas qui esdevindria el més fort de tots, desempallegant-se dels seus rivals poc després del seu pas per Albarca i el que es quedaria sol al capdavant. Només Xavi Llamas li aguantaria el pols durant bona part del recorregut, amb diferències de tant sols deu minuts. Però el ritme del garriguenc va ser prou contundent com per no deixar escapar la victòria que, a més, li serviria per proclamar-se com a nou campió de Catalunya de l’especialitat. Xavier Carrascosa es penjaria el bronze arribant una hora després.

En dones, Roser Español i Marta Muixí van mantenir un emocionant frec a frec durant bona part del recorregut. Español es mostraria més forta en l’ascens a la Mussara aconseguint una diferència d’onze minuts respecte Muixí, avantatge que semblava definitiva per guanyar. Però una pèrdua de Español en l’ascens final al Tossal de la Baltassana serviria en safata la victòria per a Marta Muixí, alçant-se com a campiona de Catalunya. L’atleta d’Argentona Miriam Moreno aviat es quedaria despenjada del grup capdavanter. Sense pressió per guanyar, conservaria la tercera posició entrant a meta tres hores i mitja després.

Classificacions LTMCD: 1r Adrià Matas (10:34:48), 2n Xavi Llamas (10:48:32), 3r Xavier Carrascosa (11:38:26); 1a Marta Muixí (11:41:40), 2a Roser Español (11:46:12), 3a Miriam Moreno (15:16:38).

La modalitat Ultra Trail, de 109 quilòmetres i 5.259m de desnivell positiu, va tenir com a novetat una prova en equips i per relleus, on cada participant havia de cobrir un sector del recorregut. Una modalitat que mica en mica va fent-se forat dins l’extens programa de curses per muntanya del nostre país. L’equip Franja Xalera, format per Josep Soldevila, Xavier Alanyà, Mario Galindo i Lluís Valldepérez, va ser el més ràpid cobrint el recorregut en un estratosfèric temps de 13 hores, 21 minuts i 20 segons.

En quant a la cursa individual, Ruben Aristu va mostrar un lideratge sòlid durant tot el recorregut i no va tenir rival. El francès Frédéric Ascone i Raúl Alba ocuparien la resta del podi masculí. En dones, només dues van ser de la partida. La francesa Maryann Devailly abandonaria a Vilaplana i deixaria a Alicia Domingo alçar-se amb la victòria.

Classificacions UTMCD: 1r Ruben Aristu (16:05:35), 2n Frédéric Ascone (16:49:18), 3r Raúl Alba (17:28:39); 1a Alicia Domingo (24:18:12).

Als volts del migdia es va donar la sortida de la distància Half, de 53 quilòmetres i un desnivell positiu de 2.803m, amb sortida a Vilaplana i arribada a Prades. En homes, Álex Llaveria s’enduria el triomf arribant extenuat a meta, mentre que la veterana Maria Elena Ferreres s’alçaria amb la victòria femenina.

Classificacions HTMCD: 1r Álex Llaveria (06:44:28), 2n Pedro J. Manzano (07:10:46), 3r Jaume Casadevall (07:38:03); 1a Maria Elena Ferreres (08:13:46), 2a Aletta Van Starrenburg (08:47:05), 3a Renske Dickhout (09:17:05).