Banyoles recupera una caminada que va arribar a reunir més de 9.000 persones

4845

El Centre Excursionista de Banyoles (CEB) recupera la Marxa dels 40 km vint-i-un anys després de la seva desaparició. La caminada celebrarà el proper 24 de març la seva 35a edició. 

Corria l’any 1963 quan uns socis del CEB, inspirats per la Marxa de 50 milles que els germans Kennedy havien organitzat als Estats Units, van voler exportar el model a Catalunya. Una caminada fins a Riudaura (Garrotxa) i retorn cobria un total de 80 quilòmetres, possiblement sent la primera caminada de resistència organitzada a Catalunya inclús abans de la mítica Matagalls-Montserrat (1972). Però no va tenir l’èxit esperat i als dos anys es va rebaixar la distància a la meitat per a que fos més assequible per a tothom. Així doncs, l’any 1965 es va celebrar la primera edició de la Marxa dels 40km de Banyoles.

L’èxit va ser rotund i any rere any s’hi aplegava més gent provinent d’arreu de Catalunya i de l’Estat espanyol, arribant a la mítica xifra de 9.114 inscrits a l’any 1980. El recorregut variaba cada any i mostrava els camins i pobles de l’entorn de la capital del Pla de l’Estany, com Borgonyà, Terradelles, Esponellà, Vilademuls, Fontcoberta, Galliners i Melianta. Amb el pas dels anys la participació va anar minvant fins a decrèixer als 175 en l’última edició, celebrada a l’any 1998.

El recorregut d’aquest 2019 seguirà coneixent l’entorn de la comarca del Pla de l’Estany però exclusivament per camins i corriols, visitant llocs emblemàtics com la Creu de Puig Hortós, la Torre de Briolf, Mare de Déu de Loreto, Santa Maria del Collell i Sant Quirze i Santa Julita de Merlant.

Podeu fer les inscripcions a través d’aquest enllaç.m que 50 milles són, si fa o no fa, 80 km, abans d’instaurar la Marxa pròpiament dita en van fer dues amb aquella distància. Per cobrir-la, havien de caminar fins a Riudaura (Garrotxa) i tornar. Aquell fart de quilòmetres no va tenir gaire requesta. A la del 1963 hi havia sis inscrits i a la del 1964, quatre. A la tercera es va rebaixar la distància a la meitat, i es va crear així la primera edició de la famosa cita banyolina. Els itineraris es van canviar en diverses ocasions. La ruta dels anys de més gent era Banyoles, Borgonyà, Terradelles, Vilademuls, Galliners, Fontcoberta, Melianta i Banyoles.