Dakota Jones i Nick Elson estableixen un nou rècord en l’exigent 2900 Alpine Run. La parella nord-americana enllacen els set cims més alts del Principat en un temps de 12h 13 minuts.

La quarta edició de Els 2900, organitzada per Pirinenc, enllaça els cims més alts del Principat (Portelleta, Estanyó, Serrera, Font Blanca, Medacorba, Roca Entravessada i Coma Pedrosa), on els participants han de superar les dificultats tècniques que es trobin, mitjançant grimpades, desgrimpades i alguns trams on estarà equipat amb cordes. El recorregut no està marcat, no segueix un ordre establert i deixa a elecció del participant buscar la manera més rapida de coronar els set cims. A banda dels cims, pren com a punts obligatoris de pas Sorteny, Coma d’Arcalis i la collada de Forcats. L’itinerari també inclou la via ferrada del Quer, però no és obligatori la seva realització.

La parella formada pel nord-americà Dakota Jones i el canadenc Nick Elson han estat els grans dominadors d’aquesta edició i s’han alçat amb la victòria en un temps rècord de 12 hores i 13 minuts. La segona posició ha estat per la parella sud-americana formada per Max Keith i Moisés Jiménez amb un temps de 15h18′, mentre que el duo Xavier Cailhol i Guillem Aubach tancarien el podi en 16h15′. Dels 27 equips que van prendre la sortida, només 15 van completar el recorregut i només 2 (Dakota Jones-Xavier Cailhol) van realitzar la complicada cresta de Malhivern.

La participació està limitada als 50 participants mitjançant currículum esportiu degut a la tecnicitat i complexitat del traçat. Enguany, fins a 58 corredors provinents de 16 països diferents hi han pres part. Com en l’edició passada, els corredors s’han agrupat en equips de dues persones.

La esbojarrada idea sorgeix entre els seus directors, Carles Rossell i Matt Lefort, en un dia que decidiren enllaçar tots els cims andorrans de més de 2.900 metres, fent servir unes vint-i-una hores per completar el repte en una jornada marcada pel vent i boira.

El recorregut, pam a pam

L’exigent prova de 70 quilòmetres i 6.700 metres de desnivell positiu es va iniciar al refugi dels estanys de la Pera la mitjanit de divendres a dissabte i es va dirigir cap a la Tossa Plana de Lles o Pic de la Portelleta (2.916m). Descendeix cap al refugi de l’Illa i Canillo per la vall de Matriu (AV1). Allà es realitza la via Ferrada del Quer, que serà una prova neutralitzada i de la qual caldrà completar-la en un temps màxim d’entre 40 i 50 minuts. Un cop feta enfila cap el Coll d’Arenes, on es desvia cap a Pic de l’Estanyó (2.915m) i, per una genial cresta, al Pic de la Serrera (2.913m). Baixa cap a Sorteny per la collada dels Meners (AV2) i surt cap a la Vall de Rialb fins al Pic de Fontblanca (2.903m). Ressegueix una entretinguda cresta i un posterior descens cap a Arcalís per l’Estany Esbalçat (AV3). A partir d’aquí el terreny s’endureix tècnicament amb un ascens al coll del Cataperdís i descens vertiginós cap als Estanys de l’Angonella, seguit d’un ascens per una rocosa tartera fins a la collada de Montmantell i descens direcció al Pla de l’Estany, on a pocs metres del seu refugi es desvia en pujada cap als Estanys Forcats. Sense treva, seguirà pujant fins la collada on comença la part més tècnica del recorregut, amb algun pas de III fins ascendir al cinquè cim, el Medacorba (2.912m). Descens molt tècnic fins al coll i ascens vertical cap al sisè cim, Roca Entravessada (2.925m). Aquí, si els participants arriben abans de les cinc i mitja de la tarda, tenen accés a la vertiginosa cresta de Malhiverns, fins al coll amb el mateix nom. Aquells que arribin més tard, el flanquejaran per sota i pujar al coll per una tartera. Un cop aquí encararan la última cresta fins al setè i últim cim, el Comapedrosa (2.939m). El recorregut finalitzarà amb un descens de tres quilòmetres fins a trobar el refugi de Comapedrosa, on està situada l’arribada.

Foto portada: © Facebook Els 2900