François D’Haene es converteix en el rei absolut de l’UTMB després d’adjudicar-se el seu quart triomf a Chamonix (2012, 2014, 2017 i 2021). També és el primer en guanyar dues de les més grans proves del món, com són Hardrock 100 i UTMB, en un mateix any. Aquest és monsieur D’Haene.

En dones, la nord-americana Courtney Dauwalter aconsegueix la seva segona victòria consecutiva en el teatre dels somnis amb una superioritat insultant. Amb aquests dos triomfs empata amb la seva compatriota Rory Bosio com la segona corredora amb més victòries a UTMB, lluny dels quatre triomfs de la britànica Lizzy Hawker.

D’Haene, rei de l’UTMB

Si bé totes les travesses donaven al francès com un dels màxims favorits, la freda nit encara ho reafirmava més. El grup de candidats s’anava reduint amb la retirada de corredors com Xavier Thévenard, Jim Walmsley, Tim Tollefson, Dmitry Mityaev, Tom Owens, Audrey Tanguy, Remigio Huaman, Ionel Manole, Pablo Villa o Jordi Gamito entre d’altres.

D’Haene, amb la calma que el caracteritza, avançava per les valls i colls al voltant del majestuós Montblanc com Atila amb el seu cavall. Amb pas ferm, segur i ampliant la diferència amb els seus perseguidors a mida que passaven els quilòmetres. Només li ‘aguantarien’ el ritme dos compatriotes: Aurélien Dunand-Pallaz, recent guanyador de Transgrancanaria, i Mathieu Blanchard, però sense opcions a treure-li el títol al monsieur de l’UTMB.  .

Chamonix ple de gom a gom, com mai s’havia vist, donava la benvinguda al seu campió després de 20 hores, 45 minuts i 59 segons. Dunand-Pallaz seria segon i Blanchard tercer en un podi plenament francès per primera vegada en la història.

Dauwalter fa història

Dauwalter ha dominat de principi a fi i no ha deixat cap opció a les seves rivals, que aquest cop han estat la sueca Mimmi Kotka i la francesa Camille Bruyas. La nit també ha aclarit la lluita al capdavant, amb abandonaments de favorites com Beth Pascall, Hillary Hallen, Kathrin Götz o Maite Maiora.

La nord-americana ha tornat a demostrar que és una de les millors corredores del trailrunning mundial, entrant a més en una setena posició absoluta després de 22 hores, 30 minuts i 54 segons, igualant la gesta de 2019. Increïble.

Enguany hi han participat fins a 51 corredors catalans, dels quals 29 s’han vestit amb l’armilla de finishers. Podeu veure els resultats de tots ells en aquest enllaç (definitiu).

Classificació: 1. François D’Haene (20:45:59), 2. Aurélien Dunand-Pallaz (20:58:31), 3. Mathieu Blanchard (21:12:43); 1. Courtney Dauwalter (22:30:54), 2. Camille Bruyas (24:09:42), 3. Mimmi Kotka (25:08:29)

Foto: Eva