Torna l’espectacle del Gran Trail Aneto-Posets

1326

La seguretat davant els contagis serà l’eix central d’aquesta vuitena edició de la cursa, organitzada per l’Associació Turística Empresarial Valle de Benasque, l’empresa PRAMES i el club Peña Guara, i que compta amb el patrocini del Gobierno de Aragón, la Diputación Provincial de Huesca i l’Ajuntament de Benasque, a més de les marques Trangoworld i Biofrutal, i la plataforma Globalstar. Recordem que, a més, la celebració de l’esdeveniment no seria possible sense el treball voluntari de 450 persones.

De fet, ja s’han pres algunes mesures en aquest sentit, com la suspensió de tres de les sis modalitats programades, que haguessin atret 3.750 corredors, o el trasllat de l’àrea de sortida i arribada des de la cèntrica Avinguda dels Til·lers fins la zona perifèrica del Poliesportiu Municipal, on es localitzarà el recinte exclusiu per a corredors i organització. Així mateix s’ha confeccionat un complet protocol d’actuació per a cada un dels espais i moments de la cursa.

Malgrat tot, l’espectacle del trail running, però, està assegurat. Alguns dels millors corredors de muntanya del panorama estatal, així com algunes figures internacionals, estaran presents en els tres recorreguts proposats: el Gran Trail Aneto-Posets (105 km i 6.760 m de desnivell positius), la Volta a l’Aneto (55 km i 3.630 m+) i la Marató de las Tucas (42 km i 2.500 m+).

I la previsió meteorològica augura un temps propici per a la celebració de l’esdeveniment, amb temperatures més baixes de les assolides durant aquesta setmana. Encara que hi haurà nuvolositat variable, en principi, no s’esperen tempestes d’importància en la jornada de dissabte, on tindran lloc totes les curses.

Gran Trail Aneto-Posets: la prova reina

Com sol ser habitual, la mitjanit de divendres a dissabte s’alçarà el teló de l’esdeveniment amb la prova reina, el mític Gran Trail Aneto-Posets. Fins 210 corredors s’esperen en aquesta prova extrema, que avança durant més de 40 km per sobre dels 2.000 m d’altitud. Tots ells estaran geolocalitzats en temps real gràcies a la plataforma Owaka i als dispositius Spot Gen Tres.

Amb la baixa d’última hora de la corredora basca Maite Maiora, proclamada recentment campiona del món, la favorita tornarà a ser a l’aragonesa Natàlia Román. La de Casetas ha vençut en les últimes dues edicions i ostenta, a més, el rècord de la categoria femenina amb 21 hores i 41 minuts. Entre les seves principals rivals estaran Lurdes Palao (vencedora en 2016 i segona en 2018), la catalana Ester Franch (segona en 2019), l’aragonesa Marta Vidal i la romanesa Ana Cristina Constanti. Curiosa és la història d’una altra de les candidates a podi, la manxega Ana Tauste, que ja sap el que és vèncer en la Volta al Pic Cerler, la Marató de les Tucas i la Volta a l’Aneto.

Entre els nois no figuren entre els inscrits cap dels històrics vencedors, però sí alguns primeres espases com els aragonesos Sergio Gimeno (tercer en 2018) i Óscar Plasín, Jonatan Tejada, els catalans Eugeni Roselló i Marc Ollé, els bascos Unai Dorronsoro i Urko Valdivielso, el càntabre Pablo Criado i els francesos Beñat Marmissolle i Julien Jorro. La marca a batre està en mans de Javier Domínguez amb 15 hores i 36 minuts.

La Volta a l’Aneto, amb bon cartell

La segona distància del GTTAP, amb els seus 55 km i 3.630 m positius, ressegueix el primer bucle de la prova reina. Això sí, en aquesta modalitat seran 518 els valents que prendran la sortida el dissabte a les 7 del matí.

Els noms que més fort sonen de cara al triomf són els de Rubén Vigil, David Prades, Alberto Torres, Emili Selles, Santi Gràcia i Sergio Cazcarro, entre els nois, i els de Sandra Sevillano, Gisela Soley, Davinia Corrales, Julia Pérez, Marta Batalla, Eva Belles i Ana Revilla, entre les noies. Els rècords vigents són les 6 hores i 57 minuts de Luis Alberto Hernando i les 8 hores i 48 minuts d’Ana Tauste.

La Marató de las Tucas, la més bonica

La tercera en distància, amb 42 km i 2.500 m positiu, és “la més bonica de totes” pel seu director, Manolo Bara, president del club Peña Guara. Els seus 825 participants uniran els refugis d’Estós i d’Ángel Orús per mitjà de pistes i senders que envolten les famoses Tucas de Ixeia (2.837 m).

En la categoria masculina, noms il·lustres com el de Raúl García Castán o el vigent vencedor, el català Genís Zapater. Enfront hi haurà un bon grup de corredors nacionals com Diego Gómez, David López Castán, Alberto Lasobras, Marcos Ramós, Fran Naval, Samuel García, José Sauras, Floren Aznar, José Luis Calvo i Iñigo Macias.

Entre les noies també hi haurà la vigent campiona, Paula Mata, que intentarà defensar el seu triomf davant figures de la talla d’Aitziber Ibarbia, Maddi Arrazola, Pilar Prades, Cristina Trujillo i Sara Cases.

Foto portada: Ramón Ferrer