L’inici de la copa catalana de verticals es remunta a l’any 2010 per tal de complir amb la necessitat que requeria l’especialitat. Els campionats s’anaven especialitzant en funció del tipus de corredor, distància, desnivell, etc. No fa pas masses anys però que en els campionats es barrejaven les curses verticals amb les maratons i mitges maratons de muntanya. La veritat és que els guanyadors eren uns atletes molt complets.

Però anem a fer una mica de recordatori de la història de les curses i quilòmetres verticals.

Els origens

La primera cursa vertical “oficial” es va organitzar l’any 1985 a Itàlia amb un recorregut de 14km de distància i amb 1080 metres de desnivell positiu. Es va considerar la primera cursa vertical segons la WMRA (World Mountain Running Association – l’Associació Mundial de Córrer per Muntanya)

Uns 9 anys mes tard, l’any 1994, es celebra a Breuil – Cervinia a Itàlia, el primer quilòmetre vertical oficial segons la Federació Internacional d’Skyrunning (ISF). Aquest quilòmetre vertical complia amb les normes establertes per la ISF de 1000 metres de desnivell en una distància inferior als 5 quilòmetres. Els seus 3,5km de distància i 1000 metres de desnivell i a més el fet que ascendia fins a la cota 3000 i que pujava una part de la muntanya perfecta, el Cerví, el feia un quilòmetre vertical de pur skyrunning.

Dos anys mes tard, el 1996 se celebra la primera edició del quilòmetre vertical de Face de Bellevarde a Val d’Isere (França). Un quilòmetre vertical on es van establir els primers rècords de la especialitat amb Bruno Brunod com a un dels protagonistes. Actualment es segueix celebrant aquesta prova alpina, un dels kms verticals mes veterans del calendari internacional.

Un dels primers quilòmetres verticals als Pirineus va ser la cursa anomenada “La Cremaillere” a Bagnères de Luchon. La primera edició d’aquesta cursa va ser l’any 1997 i és probablement la primera cursa vertical celebrada als Pirineus. En aquesta cursa és on Oscar Balsells l’any 2000 va aconseguir el rècord d’Espanya de l’especialitat amb un temps de 36’55’’. Prèviament el rècord estava en possessió d’en Joan Cardona obtingut l’any 1999 a Val d’Isere amb un registre de 39’36’’.

La primera cursa vertical a l’estat espanyol

A l’estat espanyol la primera cursa o quilòmetre vertical es va celebrar ja l’any 2000 a Benasque. Se la va anomenar cross vertical de Benasque. Aquesta cursa pujava el Pic Cerler de 2409m des de la cota 1100m en una distància de poc menys de 7 quilòmetres. Els vençedors van ser pioners de l’skyrunning al nostre país com la Teresa Forn i el Kiko Soler. En aquesta mateixa cursa noms il·lustres de la especialitat hi van pendre part, com en Tòfol Castanyer, Oscar Balsells, Joan Cardona o Teresa Roca.

Aquell mateix any a Andorra es celebrava també la primera edició del Cross Vertical Prat Primer. Una cursa vertical que també va ser la primera prova d’aquesta modalitat al pais dels Pirineus. Aquesta prova a dia d’avui ja no es celebra en el mateix lloc que es feia. El Km Vertical de Vallnord va agafar el relleu l’any 2014 canviant la ubicació a Arinsal. Des del 2000 fins el 2019 doncs s’ha celebrat cada any ininterrompudament.

L’any 2000 a la Val d’Aran es va iniciar la organització d’un esdeveniment esportiu a l’alta muntanya. Se’n deia Alpin Running Meeting i estava organitzat per No Limit, l’empresa dels germans Nil i Nestor Bohigas. Aquest esdeveniment organitzat en un cap de setmana, constava de dues proves, una mitja marató i una marató on qui volia podia córrer una cursa o les dues ja que es feien en dies diferents. Després de la edició de l’any 2001 es va anunciar que en edicions posteriors s’incorporaria la disciplina de km vertical, però finalment no va ser fins el 2005 que es va incorporar el km vertical que es va celebrar a l’estació d’esquí de Baqueira. Aquesta cursa vertical va ser amb format cronoescalada i sortides individuals.

Km vertical de Baqueira l’any 2005 a l’Alpin Running Meeting. Foto: No Limit
Els inicis a Catalunya

Sembla ser que per trobar quina va ser la primera cursa vertical a Catalunya hem d’anar a Àreu (Pallars Sobirà) a l’any 2004: la Cuita al Sol. Cursa organitzada pel Centre Excursionista de Lleida i ideada per en Feliu Izard, inspirat en el conte “L’home que corria més que el sol”, inclòs al llibre “L’edat de les pedres” d’en Pep Coll. Una cursa vertical amb una història darrera, la qual la feia força especial ja que s’havia de còrrer mes que el sol.

Aquesta cursa vertical era de les més dures, ja que s’havia de superar 1.680m de desnivell positiu en menys de 5km de distància, amb sortida a la plaça Major d’Àreu i fent d’arribada el cim del Monteixo a 2905m d’alçada. A més, aquesta primera edició va formar part de la III Copa Catalana de Curses d’Alta Muntanya organitzada per la FEEC. No era la primera cursa vertical que formava part de la Copa Catalana de Curses d’Alta Muntanya. L’any anterior (2003), el Cross Vertical Prat Primer a Andorra ja va formar part com a prova de la segona Copa Catalana de Curses d’Alta Muntanya.

Cartell de la prova Cuita al Sol 2004

Com a dades curioses de la Cuita al Sol en aquesta primera edició un jove corredor de només 16 anys va finalitzar en tercera posició. El seu nom, Kilian Jornet. En categoria femenina Nuria Burgada, la mare d’en Kilian, va assolir la segona posició de la general.

Des de que a l’any 2003 a la 2a Copa Catalana de Curses d’Alta Muntanya FEEC es va incorporar al calendari alguna cursa vertical, cada any hi havia com a mínim una prova d’aquesta explosiva modalitat.

Curses verticals a la Copa Catalana de Curses per Muntanya FEEC (2003-2009):

  • II Copa Catalana de Curses per Muntanya 2003: Cross Vertical Prat Primer (Andorra)
  • III Copa Catalana de Curses per Muntanya 2004: Cuita al Sol
  • IV Copa Catalana de Curses per Muntanya 2005: Cuita al Sol i Cross Vertical Prat Primer
  • V Copa Catalana de Curses per Muntanya 2006: Cuita al Sol i Cross Vertical Prat Primer
  • VI Copa Catalana de Curses per Muntanya 2007: Cuita al Sol
  • VII Copa Catalana de Curses per Muntanya 2008: Cuita al Sol i Cross Vertical Prat Primer
  • VIII Copa Catalana de Curses per Muntanya 2009: Cuita al Sol

Les curses verticals van entrar amb força al calendari de la Copa Catalana de Curses per Muntanya. Des del 2003 fins el 2009 van formar part del calendari principal de les curses de muntanya a Catalunya. Va ser l’any 2010 quan la FEEC va crear la Copa Catalana de Curses Verticals.

A partir del 2006 va ser quan les curses verticals van començar a formar part del calendari habitual de curses per muntanya a Catalunya. Proves com les Goretex Vertical Series, organitzades per No Limit a zones com a Baqueira, Andorra o el Pirineu aragonès ja feien sortir els primers especialistes de la modalitat. Noms com Agustí Roc, Joan Freixa, Oscar Roig en homes, o Stephanie Jiménez i Mònica Ardid en dones començaven a sonar als primers llocs del podi d’aquesta modalitat.

Foto del km vertical de Grandvalira – Canillo (Andorra). Sortida d’en Kilian Jornet. Foto: organització

Tot i ser una disciplina molt jove, ja va començar a agafar fort i a tenir força adeptes que eren fidels a les curses verticals que s’anaven organitzant a Catalunya. En aquells inicis encara no havia massa curses verticals al calendari català i feia que els corredors busquessin i anessin a les poques curses que encara hi havia. Esquiadors de muntanya que feien ja curses verticals amb esquís es van animar a còrrer curses verticals a l’estiu alguns amb molt bons resultats.

No va ser fins els anys 2008 i 2009 on es van afegir al calendari curses verticals com la Cara Amon a la Vall de Boí, la Vertical Cabanera a la Vall Fosca, la Vertical Quiri o l’Arruix de Santa Fe a l’Alt Urgell. Noves curses que donaven aire fresc i omplien el calendari de noves propostes i reptes esportius en aquesta jove modalitat de les curses verticals al nostre país.

A partir de l’any 2010 la FEEC crea la Copa Catalana de Curses Verticals i dóna una rellevància a aquest tipus de prova. Els especialistes de la modalitat ja tenien el seu campionat on es podien mesurar amb els millors del país.

Copa Catalana de Curses Verticals FEEC

Amb la necessitat de poder especialitzar els diferents modalitats de curses per muntanya es crea l’any 2010 la Copa Catalana de Curses Verticals. Com a primera edició només dues proves en van formar part. Anem a fer un breu resum de les diferents edicions de la Copa Catalana fins a la última edició celebrada l’any 2019.

Any 2010. I Copa Catalana de Curses Verticals

Dues curses formaven part d’aquesta primera edició. Van ser la Cuita al Sol i la Cara Amon. En aquesta primera edició els guanyadors van ser en categoria masculina Joan Freixa i Oscar Roig ex aequo, i Iolanda Garcia en categoria femenina.

Quico Soler a la cursa Cara Amon 2010. Foto: organització

Any 2011. II Copa Catalana de Curses Verticals

S’incorpora una nova prova al campionat per ser un total de tres proves. Aquesta nova prova va ser la Vertical Cabanera. Juntament amb la Cuita al Sol i la Cara Amon formaven una copa de verticals amb un nivell d’exigència física altíssima. Entre les tres proves es feien un total aproximat de 14km de distància amb 4500m de desnivell positiu. Els guanyadors del campionat van ser Òscar Roig i Sílvia Leal en categoria masculina i femenina respectivament.

Any 2012. III Copa Catalana de Curses Verticals

S’incorpora una prova mes al calendari de la Copa Catalana de Verticals, sent un total de quatre proves. Hi ha dues noves incorporacions, a les ja conegudes Cuita al Sol i Vertical Cabanera s’hi afegia la Vertical Quiri i la cursa Vertical Roquetes on es pujava al cim del Caro. Curiosament aquesta cursa vertical és el primer km vertical fora dels Pirineus a Catalunya. La primera edició es va organitzar l’any 2010. Els vencedors de la copa aquest 2012 van ser en Salvi Fargas i la Carme Millan.

Any 2013. IV Copa Catalana de Curses Verticals

Es torna al format de tres curses de les quals formen part la Vertical Quiri, la Cuita al sol i la Vertical Cabanera. Els guanyadors de la classificació final de la copa son en Jordi Marco i la Mavi Gil.

Any 2014. V Copa Catalana de Curses Verticals

Es continua amb tres proves per tal de decidir els guanyadors de la copa. Les proves son la Vertical Quiri, la Cara Amon i el quilòmetre vertical de les Roquetes. Els guanyadors finals son en David Vidal i l’Alba Xandri.

Any 2015. VI Copa Catalana de Curses Verticals i 1r Campionat de Catalunya de Curses Verticals

Aquest any s’introdueix una novetat dins les competicions FEEC. Es crea el Campionat de Catalunya de Curses Verticals. La primera edició d’aquest campionat se celebra a Roquetes en el seu km vertical. Per tant s’afegeix un nou títol al món de les curses verticals. La copa catalana la tornen a formar quatre proves. Les proves son la Vertical Quiri, la Cara Amon, la Vertical Cabanera i el Km Vertical de Roquetes, que també era el campionat de Catalunya de l’especialitat. Inicialment el Km vertical de Roquetes no havia de formar part de la copa, però l’anul·lació del Km Vertical de l’Empordà va obrir la porta per a que Roquetes decidís els campions de la Copa Catalana i els de Catalunya. Els guanyadors de la Copa van ser en Jan Margarit i Sílvia Zúñiga. Pel que fa al campionat de Catalunya varen ser Agustí Roc i Gemma Colomé, convertint-se en els primers campions de Catalunya de curses verticals de la història.

Foto guanyadors primer Campionat de Catalunya de Km Vertical. Foto: Ivan Torres

Any 2016. VII Copa Catalana de Curses Verticals i II Campionat de Catalunya de Curses Verticals

Es continua amb quatre curses per decidir els campions de la Copa. Les curses van ser la Vertical Sobrepuny, Vertical Quiri, Vertical Cabanera i el KV de Roquetes. Els guanyadors d’aquesta 7a edició van ser l’Iu Escolà i la Sílvia Zúñiga. Pel que fa al Campionat de Catalunya celebrat a Noves de Segre a la Vertical Quiri els campions van ser l’Adrià Noquera i l’Angela Castelló.

Any 2017. VIII Copa Catalana de Curses Verticals i III Campionat de Catalunya de Curses Verticals

Quatre curses forment part de la copa en aquesta 8a edició. Les curses van ser Quilòmetre Vertical d’Ogassa, Vertical Sobrepuny, KV Roquetes i Vertikalm. Amb aquestes curses son dues les grans novetats de la copa que no havien format part prèviament. En són els vencedors l’Adrià Duarri i la Silvia Zúñiga. Al campionat de Catalunya en la seva tercera edició corona en Gerard Españó i la Gisela Carrión com a campions de Catalunya al Cara Amon a Barruera.

Any 2018. IX Copa Catalana de Curses Verticals i IV Campionat de Catalunya de Curses Verticals

Per aquesta 9a edició de la copa i prop de complir deu anys de copa catalana de curses verticals, aquesta edició la conformen quatre proves. Aquestes proves van ser Vertical Quiri, Cara Amon, Verticalp i Vertikalm. Es van proclamar campions de la copa en Guillem Españó i Rosa Maria Nieto. El campionat de Catalunya de curses verticals es va celebrar al Quilòmetre Vertical d’Ogassa. Els campions de Catalunya van ser en Pere Rullan i la Gisela Carrión.

Any 2019. X Copa Catalana de Curses Verticals i V Campionat de Catalunya de Curses Verticals:

L’any 2019 la copa catalana de verticals celebrava la seva desena edició. En aquesta commemorativa edició la tornen a conformar quatre proves. Les proves son el Cara Amon a Barruera, l’Olla Vertical a Núria, la Verticalp a Alp i la Vertikalm a Sant Privat d’en Bas. Curses molt variades que coronen com a campions en Jordi Bolet i l’Adriana Daza. Pel que fa al Campionat de Catalunya de curses verticals celebrat a la Nou de Berguedà a la vertical Sobrepuny els actuals campions de Catalunya son els mateixos de l’any anterior, o el que es el mateix, en Pere Rullan i la Gisela Carrión.

La temporada 2020, a causa de la pandèmia mundial de Covid-19, se suspèn la competició. El calendari de la copa el conformaven tres proves: Vertical Sobrepuny, Cara Amon i l’Olla Vertical, mentre que el campionat de Catalunya s’havia de celebrar en la 6a edició de la Vertikalm, a Sant Privat d’en Bas.

Any 2021. XI Copa Catalana de Curses Verticals i VI Campionat de Catalunya de Curses Verticals

Superada la maleïda pandèmia, aquest 2021 es va establir el calendari amb les mateixes proves del 2020, amb el canvi de que el campionat de Catalunya es realitzarà a l’Olla Vertical. A més, s’inclou una novetat: la Cara Amon acull el campionat de Catalunya en categories junior, juvenil i cadet, separant-se així del campionat absolut.

Dades curioses

Amb totes aquestes dades podem treure algunes notes curioses:

  • L’Òscar Roig Iglesias és el corredor que te mes títols de campió de la Copa Catalana de curses verticals FEEC amb dos (2010 i 2011).
  • La Sílvia Zúñiga Garcia és la corredora amb més títols de Copa Catalana de curses verticals FEEC amb tres campionats (2015, 2016 i 2017).
  • En Jordi Marco Sauquet i la Carme Millan Solà són els que tenen més podis finals a la copa catalana de curses verticals FEEC amb tres i quatre podis respectivament.
  • Pel que fa al campionat de Catalunya de l’especialitat, els millors de les 5 edicions celebrades són en Pere Rullan (2) i la Gisela Carrión Bertran amb tres campionats dels cinc.
  • Les curses que han format part mes vegades de la copa catalana han estat la Vertical Quiri i el Cara Amon amb 6 edicions cadascuna. Aquestes mateixes proves també han estat en una edició el Campionat de Catalunya de quilòmetre vertical.
  • Els corredors/es amb més triomfs en proves de la copa catalana han estat en Joan Freixa Marceló (4) i l’Àngela Castelló Nòria (3).
  • Les proves que han obtingut mes participació han estat la Vertical Quiri a Noves de Segre i la Cuita al Sol a Àreu.
  • Caldria fer una menció especial a la cursa vertical Cuita al Sol perquè des dels seus inicis va formar part dels campionats organitzats per la FEEC. Aquesta especial cursa inici de les curses verticals al nostre país l’any 2004, va formar part de la copa catalana de curses per muntanya FEEC aquell mateix any 2004 i fins el 2009 ininterrompudament. A partir del 2010 fins el 2013 forma part de la ja creada copa catalana de Curses Verticals. La totalitat de les deu edicions de la Cuita al Sol van formar part dels campionats de la FEEC en la modalitat de les curses per muntanya.

Podeu descarregar l’històric de guanyadors de la Copa Catalana i Campionat de Catalunya de Curses Verticals FEEC 2010-2019 en aquest enllaç.

Foto portada: Pau Aguilera


 

Tota aquesta informació no hagués estat possible sense la col·laboració d’en Pere Marsé [foto ©Pau Aguilera], gran coneixedor de les curses verticals a Catalunya i autor del blog Vertical Skyrunning.