La Cara Amon acollirà els millors especialistes de curses verticals

701

La 12a edició de la Cara Amon, organitzada pel CE Alta Ribargorça, se celebrarà a Barruera (Alta Ribagorça) aquest dissabte 15 de maig. La prova serà la segona parada de la XIa Copa Catalana de Curses Verticals de la FEEC, amb un traçat dels mes exigents del campionat.

La Cara Amon és una de les habituals del circuit català amb set participacions i un campionat de Catalunya al seu haver. A més, representa la prova vertical més internacional de casa nostra, sent puntuable per a la Copa d’Espanya de l’especialitat en nombroses ocasions, així com per a la Copa del món i els recordats Skygames Ribagorça del 2012. Aquest any tornarà a formar part del Campionat del món de l’especialitat dintre del Buff Mountain Festival que se celebrarà el mes de juliol a la Vall de Boí.

Un traçat molt exigent

L’itinerari, que ascendeix de forma directa el vessant de la muntanya que s’aixeca sobre les poblacions de Barruera i Cardet, es basa en el traçat que antigament realitzaven els pastors de la zona amb els seus ramats a la recerca de pastures. El recorregut sortirà des de Barruera (1.080 metres) i s’enfilarà pel carrer Major del poble fins agafar un corriol. Aquest corriol anirà pujant fins arribar al primer avituallament. A partir d’aquí, s’abandonarà el corriol per agafar un terreny herbós que portarà fins a una canal on començarà el tram més vertical de la cursa, arribant a un 50,4% de pendent màxima. En aquest punt, els corredors aniran a buscar la carena, passant pel segon avituallament, fins arribar al cim de les Roies de Cardet (2.444 metres). En total els corredors hauran cobert una distància de 4,7 quilòmetres i superat 1.380 metres de desnivell positiu.

Tres-cents inscrits i molt de nivell

Passada la maleïda pandèmia, els corredors tenen ganes de penjar-se un dorsal. Cara Amon no serà menys i s’esperen més de 300 corredors. Hi prendran part els millors corredors de curses verticals de casa nostra.

En categoria femenina Anna Guirado defensarà el lideratge de la copa davant rivals com Anartz Etxeberria, Clàudia Sabata, Georgina Gabarró, Silvia Roca o Àngela Castelló.

En categoria masculina el nivell és altíssim i es preveu una bonica lluita per la victòria. Destaquem noms com Pere Rullan, Jordi Alís, Arnau Cases, Jordi Bolet, Quirze Sagué, Lluis Sanvicente o Raul Butaci.

Campionat de Catalunya vertical de categories inferiors
Fotografia: Pau Aguilera / Oxigen Services
Palmarès Cara Amon:
Any Primer/a Segon/a Tercer/a
2009 Jaume Folguera (58:20)
Vídeo Mireia Santesmases (1:12:22)
2010 Òscar Roig (55:54) Joan Freixa Marc Solà
Vídeo Mireia Santesmases (1:13:21) Núria Picas Yolanda García
2011 Didier Zago (54:57) Christophe Bassons (55:55) Oscar Roig (56:29)
Classificació Oihana Kortazar (1:03:44) Laura Orgué (1:04:44) Monica Saez (1:08:01)
2012 Agustí Roc (35:51) Raul García (36:10) Nicola Golinelli (36:16)
Classificació Oihana Kortazar (43:59) Laura Orgué (44:29) Mireia Miró (44:49)
2013 Urban Zemmer (39:26) Agustí Roc (39:34) Marco Fachinelli (39:40)
Classificació Laura Orgué (47:23) Tessa Hill (49:59) Alba Xandri (51:51)
2014 Iñigo Lariz (52:30) Ferran Teixidó (52:37) Xavi Teixidó (56:12)
Classificació Vanesa Ortega (1:04:25) Azara García (1:06:45) Alba Xandri (1:07:44)
2015 Ferran Teixidó (53:08) Jan Margarit (55:25) David Vidal (56:43)
 Classificació Laura Orgué (1:01:27) Silvia Leal (1:07:43) Angela Castelló (1:08:34)
2016
 Anul·lada
2017 Andreu Prost (55:56) Gerard Españó (57:03) Arnau Cases (58:39)
 Classificació Gisela Carrión (1:10:53) Ares Izard (1:11:46) Marta Riba (1:14:24)
2018 Gerard Españo (56:31) Marc Sabater (57:09) Gabriel Crosas (57:27)
 Classificació Giulia Portaluri (1:15:49) Rosa M Nieto (1:19:39) Pepa Repes (1:25:00)
2019 Arnau Cases (45:30) Jordi Bolet (45:34) David Soler (46:41)
Classificació Adriana Daza (1:01:16) Gemma Maimó (1:03:21) Sílvia Roca (1:04:54)