Jan Margarit, subcampió d’Espanya de curses per muntanya

El de Matadepera es penja la medalla de plata en una cursa disputada amb Manuel Merillas

1537

Jan Margarit s’alça amb el subcampionat estatal després de mantenir un emocionant frec a frec amb el lleonès Manu Merillas, que fa el doblet a Mágina Skyrace. Els corredors més joves de la Selecció Catalana de la FEEC tornen a demostrar la seva qualitat amb un bon botí de medalles.

El Campionat d’Espanya en Línia ha estat, segons els organitzadors, com un dels de major nivell dels últims anys, amb un elenc de favorits força ampli. Totes i cadascuna de les Seleccions han arribat a la cita amb la flor i nata de la seva comunitat.

La prova en línia ha pres la sortida des de la localitat de Torres de la Mágina i amb un recorregut de 28,5 Km i 2.300 metres de desnivell positiu ha tornat a superar el Pico Aznaitín, a 1.745m d’altitud, en un circuit força exigent i trencacames a través dels corriols del Parc Natural de Sierra Mágina. Tres grans pujades han marcat l’esdevenir dels corredors, per encarar una última baixada de 4 quilòmetres fins a cercar la meta situada a Albánchez de Mágina.

Com en la prova vertical, la sortida ha estat esglaonada en calaixos de 50 corredors, prenent la sortida cada 3 minuts.

Com era presumible la cursa masculina ha estat força disputada al capdavant, on de seguida s’ha format un grup format per Zaid Ait Malek, Jan Margarit, Walter Becerra, Manuel Anguita i Manu Merillas. Un grup de molts quirats que, amb els pas dels quilòmetres, es reduiria a tres candidats, amb Zaid i Merillas a davant i Jan Margarit uns segons per darrera. Zaid patiria les conseqüències del ramadà, sense poder menjar ni beure durant la cursa, i es descavalcava del davant deixant un emocionant baralla pel títol entre Manu Merillas i Jan Margarit.

Finalment Merillas faria el doblet amb una treballada victòria parant el crono en 2 hores, 34 minuts i 19 segons. El matadeperenc Jan Margarit (2:36:11) s’ha penjat la medalla de plata dos minuts després, mentre que Aritz Egea (2:36:33) ha pujat al tercer esglaó del podi per davant de Zaid, quart.

El corredor de la Selecció Catalana Wifred Lladó, vuitè de la general, s’ha proclamat campió sub23 mentre que el debutant Sergi García, onzè, s’ha penjat la medalla de plata de la categoria.

La tres vegades campiona d’Espanya, Oihana Kortazar, ha pres l’iniciativa des de l’inici per davant del talent de Patricia Pineda, Maite Maiora i Virginia Pérez. La corredora basca ha liderat de cap a fi i no ha deixat opció a les seves rivals, obtenint el triomf amb un temps de 3 hores, 6 minuts i 22 segons. Maite Maiora segona i Virginia Pérez tercera tancarien el podi femení.

Una de les sensacions d’aquest inici de temporada, Anna Guirado, s’ha proclamat subcampiona en categoria promesa per darrera de Lide Urrestarazu.

Els joves mostren el seu talent amb noves medalles

Si ahir van ser deu les medalles que van aconseguir en la prova vertical, avui serien sis més al sarró d’una selecció catalana que no para de treure talent. La cursa juvenil i junior s’ha realitzat sobre un traçat de tant sols 12km i 950m de desnivell positiu, una distància que als més joves els hi va com anell al dit.

El juvenil Ïu Net es proclamaria campió d’Espanya després d’una bonica lluita amb el seu company d’equip Ïu Jaume, segon, i Marcos Villamuera, tercer. Jan Castillo i Aniol Pujiula compartirien la quarta posició pocs segons després.

Martina Gonfaus també escriuria el seu nom amb lletres d’or amb una victòria davant Carrodilla Cabestre i Maria Ordoñez.

En la cursa junior, Albert Pérez i Josep Miret s’han penjat la medalla d’or i plata respectivament, mentre que Oriol Juan ha estat quart.

La canària Moana Lilly ha tornat a fer-se amb la victòria junior per davant de Alba de Mendiolagoitia i la berguedana Laia Gonfaus, que sumaria un nou bronze a la butxaca.

Foto portada: Pau Aguilera