Kilian Jornet encadena els 82 cims de més de 4.000m dels Alps en 19 dies

En una combinació híbrida de trail, alpinisme, escalada i ciclisme, Kilian Jornet ha reunit en aquest projecte tot el que l'apassiona: la majestuositat de la muntanya, l'enfrontament al desconegut, l'homenatge a l'alpinisme i els seus mentors, la recerca fisiològica i la cerca dels límits físics i mentals, tot això compartit amb amics i comunitat

297
Kilian Jornet torna a fer història. Foto: Daivd Ariño

Kilian Jornet, un dels atletes de muntanya més reconeguts, ha completat amb èxit Alpine Connections, un projecte en el qual ha unit tots els cims de més de 4.000 metres dels Alps en 19 dies i sense utilitzar vehicles motoritzats. Aquest desafiament ha estat, sens dubte, un dels més importants i significatius de la seva vida, tal com comentava en finalitzar:

“Aquest projecte ha estat increïble, crec que és una de les coses més complicades que he fet, tant per la part física i tècnica com la part mental. Haver d’estar 20 dies en estat de concentració total requereix molta energia però ha estat increïble. Record totes les sortides i postes de sol i tots els amics que m’han acompanyat a la muntanya i estic molt feliç i orgullós pel que hem aconseguit en les últimes tres setmanes. Ara tocarà descansar i assimilar tot el viscut, perquè crec que em prendrà un temps valorar-lo”, explicava Kilian Jornet.

Començant en el Piz Bernina (4.049 m) a Suïssa i acabant al cim de la Barre des Écrins (4.102 m) a França, Kilian ha posat a prova els seus límits físics i mentals en una demostració de tècnica, planificació, precisió i adaptació difícils de comprendre per a aquells que mai s’han enfrontat als colossos alpins. Entremig, Kilian ha escalat algunes de les muntanyes més icòniques dels Alps com el Monte Rosa (4.634 m), el Matterhorn (4.478 m) o el més alt de tots, el Mont Blanc (4.808 m).

La passió de Kilian Jornet per la muntanya i la història de l’alpinisme li van portar a somiar amb aquest projecte que fins a la data ha quedat documentat tan sols per dos equips d’alpinistes que sempre li han inspirat: Ueli Steck (62 dies en 2015) i Franz Nicolini i Diego Giovannini (60 dies en 2008). Aquest projecte ha tingut una doble vessant per a Kilian. D’un costat, la familiaritat de tornar a escalar muntanyes on va viure i va entrenar durant 10 anys i, per un altre, el repte d’uns Alps desconeguts i salvatges, en trams molt poc concorreguts on va haver de tirar de les poques ressenyes existents i de l’experiència d’amics i guies de muntanya. Tot això, sumat a un esforç físic excepcional en una lluita constant contra la fatiga per la necessitat vital de mantenir la concentració en trams de terreny extremadament tècnic i exposat.

Quan Kilian va arrencar al poble de Saint Moritz a Suïssa el passat 13 d’agost no sabia fins a on podria arribar. En la seva ment hi havia l’objectiu d’encadenar tots els cims, però va decidir anar veient dia a dia el progrés i els següents passos. Aquest és el motiu que li va portar a estructurar el projecte en etapes, per a així poder-les gestionar física, mental i logísticament. L’esperit innovador i la creativitat de Kilian Jornet s’han vist plasmats també en la manera en com ha dissenyat aquesta ruta, perquè si bé ha seguit rutes clàssiques per a alguns cims, Kilian ha dissenyat connexions intentant trobar el que ell diu “la línia més lògica”, és a dir unint el màxim de cims a través de crestes i arestes.

Malgrat el pla inicial, que va traçar durant mesos, la realitat de les condicions, la meteorologia i el seu estat físic li han obligat en moltes ocasions a canviar i adaptar els seus plans. Així, avançant dia a dia segons sensacions i condicions, Kilian ha anat recorrent els Alps suïssos, italians i francesos acompanyat per diferents amics alpinistes amb els qui ha compartit part de l’aventura. A més d’aquests companys, l’ajuda brindada per guardes de refugi, guies, gerents de càmpings i gent que s’ha anat trobant per la ruta ha estat crucial per a l’èxit del projecte:

“Aquest projecte és tant meu com de tots aquells que m’han ajudat en cada etapa. El seu coneixement, el seu suport i la seva amistat han fet possible alguna cosa que semblava inassolible”, ha explicat Kilian.

Les etapes, que han anat des de les 3h45 fins a les 34h amb una mitjana de 17h, han estat principalment a peu, ja anés corrent, escalant o grimpando mentre que la resta ha estat pedalant per a unir els diferents massissos (87% del temps a peu vs 13% amb bicicleta). Un petit equip li ha donat suport en la logística per a l’alimentació, material, així com creació de contingut, en un projecte que ha portat més de 6 mesos d’organització.

La passió de Kilian per la ciència i el coneixement científic li han portat també a fer un rigorós control i mesurament de diferents paràmetres físics, que una vegada analitzats permetran entendre millor les reaccions del cos en situacions com les que ha viscut Kilian i usar les dades per a estudis futurs.

Així, després de 16 etapes i 19 dies (18 d’activitat i 1 de descans), Kilian ha recorregut 1.207km i superat un desnivell acumulat de 75.344m, aconseguint els 82 cims de més de 4.000 metres dels Alps. Sense utilitzar vehicles motoritzats, Kilian ha completat el que sembla el projecte de la seva vida, i en el qual ha portat a reunir en aquest projecte tot el que l’apassiona: la majestuositat de la muntanya, l’enfrontament al desconegut, l’homenatge a l’alpinisme i els seus mentors, la recerca fisiològica i la cerca dels límits físics i mentals, tot això compartit amb amics i comunitat.

Kilian Jornet al seu pas pel Grand Combin. Foto: Nick Danielson

Resum del projecte

Etapes 1-4: Kilian va començar el seu desafiament a Suïssa, escalant pics emblemàtics com el Piz Bernina (4.049 m) i el Weissmies (4.017 m), enfrontant condicions meteorològiques difícils des del principi.

Etapes 5-9: En el cor dels Alps, a la regió del Valais, Kilian va connectar nombrosos cims, incloent-hi el Weisshorn (4.506 m) i el Dome des Mischabels (4.545 m), en una sèrie d’etapes molt tècniques, entre elles el mític Spaghetti Tour.

Etapes 10-14: Les últimes etapes el van portar a la zona del Mont Blanc, on Kilian va coronar alguns dels cims més alts i icònics del massís, com el Mont Blanc (4.808 m) i la Grandes Jorasses (4.208 m). Aquestes etapes finals van ser les més llargues i exigents tècnicament.

Etapes 15 i 16: L’última part del projecte va ser al Parc Nacional del Gran Paradiso (Itàlia) connectant en una llarga etapa amb bicicleta amb el Parc Nacional des Écrins, on es troben els dos últims cims del projecte, la Dôme de Neige des Écrins (4.015 m) i la Barre des Écrins (4.102 m).

Algunes dades destacades

  • 82 pics coronats de més de 4.000 metres en 3 països (Suïssa, França i Itàlia)
  • 18 dies d’activitat i 1 dia de repòs: Kilian va descansar durant una jornada a causa de la fatiga i les males condicions en muntanya
  • 16 etapes amb una mitjana de 17h d’activitat per etapa
  • 1.207 quilòmetres amb 75.344m de desnivell en 267:45:16 hores d’activitat
  • 5h 17 minuts de mitjana de somni
  • 87% del temps a peu vs 13% amb bicicleta
  • 40% dels cims acompanyat (32 cims) per Philip Brugger, Mathéo Jacquemoud, Genís Zapater, Alain Tissier, Michel Lane, Bastien Lardat, Noa Barrau, Henry Aymond, Emily Harrop i Benjamin Vedrines a peu i Jules Henri, Vivien Bruchez i Leo Viret amb bicicleta
  • Kilian ha realitzat les activitats més llargues amb bicicleta que havia registrat mai
  • Un equip de quatre càmeres que li han seguit i documentat el procés: David Ariño, Joel Badia, Nick Danielson i Noa Barrau
  • Un equip de fisiòlegs encapçalat pel Dr. Jesús Alvarez que li han seguit durant part de l’aventura per a recollir dades i mostres fisiològiques
  • Un equip de suport de 2 persones li han seguit en furgoneta per a avituallar-li en alguns punts del recorregut i transportar material