La Hardrock 100 Endurance Run (Colorado, USA) és, sense dubte, una de les curses de 100 milles més emblemàtiques i exigents dels Estats Units, i considerada com una de les més difícils del món. No tant sols per la seva duresa, on des de la seva creació al 1992 s’ha cancel·lat en dues ocasions –per neu i per foc- si no també per la dificultat de participar-hi, ja que només 140 corredors escollits per sorteig hi poden prendre part.

Els fundadors de la prova la crearen per honrar a la gent que treballava a les profundes mines de la muntanya. La cursa discorre en gran part per sobre dels 3.300m de altitud a través de la carena muntanyenca de San Juan –una de les parts de Les Rocalloses més conegudes pels escaladors- coronant fins a 13 cims de més de 3.700m, passant pel Handies Peak (4.218m) com a punt culminant de la prova. També cal tenir present que, donada la difícil logística en el transport, els avituallaments son escassos i son transportats a mà en molts punts.

Kilian-Hardrock1
Kilian Jornet a la Hardrock 100 de l’edició passada. (c) Matt Trape

Kilian Jornet intentarà revalidar les victòries de les últimes dues edicions, establint a més el rècord en ambdós sentits (22h41’ al 2014 i 23h28’ al 2015), i besar a l’arribada la roca de Hardrock com marca la tradició:

“És una de les meves curses preferides i que més m’apassionen. És salvatge, técnica i en alçada, on m’obliga a donar el millor de mi. L’objectiu será la de disfrutar de la bellesa del recorregut, que ben s’ho val”.

Encara que Kilian Jornet torna a partir com a gran favorit, no ho tindrà fácil amb rivals de la talla de Tim Olson, Xavier Thevenard o Jason Schlarb.

En categoria femenina trobem a Emma Roca, que lluitarà per les primeres posicions del podi. Una de les seves rivals serà la neozelandesa Anna Frost, que intentarà defensar la victòria aconseguida l’edició anterior (28h22’) i en la que, a més, va obtenir la vuitena posició general. Per a Emma Roca: “Intentaré donar-ho tot. Si al final estic al davant, benvingut sigui. És una cursa llarga, tècnica i a molta alçada”.

La Hardrock 100 Endurance Run començarà a les 14 hores de divendres des de la localitat de Silverton.

Foto portada © Irunfar