Kilian Jornet i Nienke Brinkman rebenten el rècord de la Zegama-Aizkorri

1138
Kilian Jornet ha estat un dels protagonistes d'aquest 2022. Foto: Toño Miranda

Kilian Jornet i Nienke Brinkman guanyen la que possiblement ha estat la millor Zegama-Aizkorri de la història. El català no només aconsegueix el triomf per desena vegada, sinó que pulveritza el rècord de la prova amb un estratosfèric temps de 3:36:40. La neerlandesa dona la sorpresa i s’estrena en una cursa de nivell per la porta gran, marcant un nou rècord femení (4:16:43).

Hores d’estudi, pàgines i pàgines de prèvies i resums per part dels mitjans de comunicació especializats i al final el resultat sempre és el mateix. Kilian Jornet segueix sent el rei de Zegama-Aizkorri per mèrits propis, tant sigui vestint Salomon com amb la seva nova marca Nnormal. I ho fa per desena vegada, un idil•li perfecte amb un poble i una prova que li va com anell al dit.

Tot i el gran reguitzell de favorits que es presentaven a la línia de sortida, l’únic que li ha mantingut el pols és el jove italià Davide Magnini, que està cridat a ser un dels millors corredors del món en la pròxima dècada. Magnini, que s’apuntava a la festa a última hora, ha assistit a una ‘masterclass’ de Kilian i ambdós han mantingut un bonic frec a frec fins a Urbia. El català s’ha desenganxat i ha iniciat el descens en solitari cap a Zegama, on un públic entregat rebia el seu rei per desena vegada amb un temps de 3:36:40, saltant pels aires el rècord de la prova. D’un altre planeta.

Magnini, també en temps récord, cercava l’arribada en 3:39:31 a només dos minuts de Kilian Jornet. El podi masculí l’han tancat el lleonès Manuel Merillas, que ha realitzat una cursa de menys a més fins a col·lar-se en un podi d’autèntic luxe amb 3:45:43.

En dones, la neerlandesa Nienke Brinkman marcaria el ‘tempus’ de la cursa, dominant des del principi davant les seves rivals i estrenant-se en una cursa d’aquest calibre. I a més ho faria per la porta gran marcant un temps rècord de 4:16:41. Extraordinari!

Brinkman, amb només 28 anys, va saltar a la fama el passat 2021 quan va córrer la Marató de Valencia amb un temps de 2:26:34 i 2:22:51 en el NN Maratón de Roterdam aquest 2022, tot i només portar corrent des de 2018. La seva incursió a les curses per muntanya es remunta a 2019, quan va ser sisena a la mítica Zermatt Marathon. Un ascens meteòric.

La suissa Maude Mathys, que arrossegava unes molèsties al taló, i la basca Sara Alonso no han pogut fer res davant la rauxa de la neerlandesa i ha aconseguit una molt bona segona i tercera posició amb un temps de 4:26:03 i 4:26:40 respectivament. Alonso, que ella mateixa reconeixia que aconseguir un TOP3 era un somni, no només el compleix sinó que deixa constància de que ara mateix és la millor corredora espanyola amb diferència.

Classificacions Zegama 2022

Text: Albert Torrent. Foto: Toño Miranda