El 20 de febrer de 2015, Joel Jaile escrivia una altra pàgina d’or de l’ultrafons català al finalitzar la cursa més dura i extrema del món: la Yukon Arctic Ultra. El corredor gironí demostrava una fortalesa fora de lo comú durant la seva travessa per l’Àrtic canadenc, creuant la línia d’arribada en segona posició després 9 dies i 22 hores. Tot i que finalitzar ‘sa i estalvi’ ja de per sí és tota una proesa.

La Yukon Arctic Ultra comença a la localitat de Whitehorse, al NO del Canadà, situat en ple territori del Yukon, i recorre la excepcional distància de 430 milles (720 km) a través del desert gelat de l’Àrtic, fins a cercar Dawson City. A més de la distància, el duríssim clima de la zona és un veritable handicap pels participants, amb temperatures tant gèlides que podran arribar fins als 50 graus sota zero.

Si no hi ha prou amb això, els corredors participen en autosuficiència total, empenyent un trineu amb tot el material necessari, amb un pes que pot oscil·lar entre els 50 i 60 quilos, guiant-se a través de coordenades GPS que la organització facilita.

“Tot i que l’anomenen la més dura i freda del món, aquestes curses poden variar molt segons el temporal, terreny o altres factors que t’hi puguis trobar. En 2015 va ser dels més durs que es recorden, on cada dia rondàvem temperatures d’entre 40 i 50º sota zero.

Abans de participar ja s’asseguren de fer-te passar unes proves sobre orientació, experiència amb fred extrem i utilització de tot el material obligatori, però el temporal que vam viure era una nova prova de vida per tothom. Quan els equips de rescat poden tardar dies a venir, no hi havia marge d’error possible. Tota prevenció es poca: si has de parar pares, si has d’invertir temps en encendre un foc per eixugar-te els peus, desfer neu per no deshidratar-te, pares i punt.

Entre moltes altres coses, vaig aprendre a controlar l’adrenalina de l’acollonament de la situació, treient el millor de mi en tots els sentits. Això combinat amb la sort de fer bé les coses i que no em fallés res de la logística, em van ajudar a superar aquesta gran prova”.

Plantejar-se un desafiament com la Yukon Arctic Ultra, on només sis participants van poder completar a peu les 430 milles de recorregut per l’àrtic canadenc, va ser un al·licient per a Jaile:

“El repte el veia molt complicat, sobretot pel fred i per passar moltes nits a la intempèrie amb temperatures tant gèlides, però era això mateix el que em motivava. Però realment no m’esperava que fos tant extrema”.

Fotos Robert Pollhammer