Les skyrunning aterren a Andorra amb l’Skyrace Comapedrosa 2022

La selecció catalana de la FEEC hi prendrà part amb una nodrida representació

785
La Copa del Món es juga a l' Skyrace Comapedrosa. Foto: José Miguel Muñoz Egea

La Copa del Món d’Skyrunning aterra als Pirineus per segona vegada aquesta temporada. Aquest cop ho farà a Andorra, on l’Skyrace Comapedrosa és convertirà en l’epicentre del trailrunning aquest proper cap de setmana.

L’ Skyrace Comapedrosa permet arribar al sostre del Principat d’Andorra, que amb els seus 2.942 m d’altitud representa el punt culminant del País dels Pirineus. Aquesta singularitat la converteix en una autèntica skyrace, creant una atracció per aquells que els agraden les curses per muntanya exigents i que t’esprémen al màxim.

Un recorregut pel cel andorrà

Amb sortida i arribada a Arinsal, el recorregut manté el traçat de l’edició anterior amb 24km i D+2.375m. Aviat s’enfila cresta amunt fins a arribar al Pic de les Fonts (2.748 m) i es baixa fins al Pla de l’Estany on trobarem una petita borda, enmig d’un paratge realment bucòlic. A partir d’aquest punt comença una preciosa pujada, un autèntic mur vertical de més de 1.000 m de desnivell positiu en uns 2 km de distància i que durà als corredors fins al cim de Comapedrosa (2.942 m). La baixada és pel camí tradicional passant per l’Estany Negre i el refugi de Comapedrosa, fins arribar una altra vegada a Arinsal.

El suís Christian Mathys (2:52:40) i la rumanesa Denisa Dragomir (3:32:03) són els vigents campions de la cursa.

Favorits

El nivell de corredors és realment espectacular, així que la lluita per la victòria es preveu realment frenètica. En l’apartat masculí trobarem a noms com Damien Humbert, actual líder de la Copa del Món, Christian Mathys, guanyador de l’edició passada, Pere Aurell, Daniel Castillo, actual campió del món sub 23, Ismail Razga, Óscar Casal, Arnau Soldevila o Nil Cardona. En el femení són molts els noms que sonen per a una possible victòria: Denisa Dragomir, actual guanyadora, Onditz Iturbe, Virginia Pérez, Ona Castellsagué, Oihana Azkorbebeitia, Ainara Urrutia i Oihana Zubillaga.

Christian Alonso©

La Selecció Catalana de Curses per Muntanya de la FEEC hi prendrà part amb una nodrida representació. El seleccionador Pere Rullan ha convocat per aquesta ocasió als següents esportistes: Georgina Gabarró (GE Oliana), Anna Fernández (GE Oliana), Carolina Rius (CE Madteam), Núria Hospital (Club Camí dels Ibers Trail Running), Cèlia Balcells (CE Queralt), Victor del Águila (CE Trail Tarraco), David Rovira (UE Sant Joan de les Abadesses), Nil Cardona (Ski Club Camprodon) Albert Ballús (GE Manlleu), Gerard Españó (AE Mountain Runners del Berguedà), Martí Lázaro (CE Ripoll) i Marcel Romaní (UEC Gràcia).

Skyrace Arinsal, la germana petita

Tot i comptar amb només 18,6 quilòmetres de recorregut, l’Skyrace Arinsal no deixa indiferent a ningú amb els seus 1.325 m de desnivell positiu. De fet, comparteix el mateix recorregut que la cursa més gran, culminant el Pic de les Fonts per després tornar de nou a Arinsal. Una cursa ideal per aquells que volen tastar això que anomenen Skyrace.

Ultra Comapedrosa, pels més exigents

L’anomenada Ultra Comapedrosa proposarà 50 km i 4.500 m de desnivell positiu, amb un traçat espectacular per l’entorn d’Arinsal i els cims, crestes i boscos de Parc Natural Comunal de les Valls de Comapedrosa. Una prova exigent que farà gaudir al màxim als amants d’aquest tipus de proves i que, òbviament, els portarà a coronar el sostre del País dels Pirineus.

La Ultra Comapedrosa tindrà una primera part que recorrerà el traçat de l’ Skyrace, sortint d’Arinsal, pujant al Pic de les Fonts (2.749 m), baixant fins al Refugi del Pla de l’Estany, ascendint a al Pic de Comapedrosa (2.942 m) i arribant a el Refugi de Comapedrosa, previ pas per l’Estany Negre. A partir d’aquí començarà el nou traçat, pujant a la Portella de Sanfons i al Pic del Port Vell (2.655 m), seguint cap al Cap de l’Ovella (2.541 m) i baixant del Coll de la Botella pel Port de Cabús i les Bordes de Setúria. Des d’aquí, tornada cap al Pic del Port Vell i el Refugi de Comapedrosa, amb la baixada final fins a la meta d’Arinsal.

Text: Albert Torrent