Maryline Nakache i Mohamed El Morabity guanyen la Marathon des Sables més polèmica

En una edició marcada per la penalització i després abandonament del campió Rachid El Morabity, Mohamed aconsegueix la seva anhelada victòria i Nakache brilla, en la prova desèrtica

406
Mohamed El Morabity guanya una polèmica Marathon des Sables. Foto: David Sánchez / Territorio Trail Media

Després de la tempesta a Marathon des Sables, que no de sorra, del dia d’ahir amb l’affaire “El Morabity”, la seva penalització i el posterior abandonament de la cursa en protesta del nou vegades guanyador de la prova desèrtica, amb l’alba va arribar la tranquil·litat al campament.

Arribava el dia de la darrera etapa competitiva, la de distància marató, amb tot el vent a favor per a la francesa Maryline Nakache i tot per decidir en categoria masculina, amb Mohammad El Morabity i Aziz Yachou separats per poc més de quatre minuts. Ragna Debats, amb molts dubtes durant la jornada de descans, finalment prenia la sortida amb el ferm ànim de ser finisher en aquesta edició i rebre la medalla a meta de mans de l’organitzador, Patrick Bauer.

Foto: David Ghontier

Sabedora del seu avantatge sobre la segona classificada, Nakache ha fet servir una estratègia de carrera conservadora, sense prendre riscos, encara que bé és cert que Aziza El Hamrany tampoc l’ha posat en massa dificultats. De fet, la francesa ha liderat també aquesta cinquena etapa des del principi i es converteix en justa vencedora del Marathon des Sables, la primera francesa des de la victòria de Laurence Klein el 2012. Com anticipava Ragna Debats a la prèvia, l’etapa ultra seria la decisiva i així va ser, amb la creu per a la catalana i la cara per a la corredora de l’altra banda dels Pirineus.

El Marathon des Sables és el triomf més important en la cursa de Marilyne Nakache després, entre d’altres, les victòries a la Harricana Ultra Trail del 2022 i l’Ecotrail de París aquest mateix any, havent aconseguit també la segona posició en l’edició de fa tot just un mes.

Ragna Debats i Albert Giné, més que amics

Emotiva ha estat la participació de Ragna Debats. Després de dominar les tres primeres etapes amb solvència, tothom pensava en que res i ningú evitaria la segona victòria de la catalana a Sables. Però una inoportuna lesió combinat amb problemes estomacals, li jugarien una mala passada durant l’ etapa més llarga, de 90 quilòmetres. Amb dubtes sobre la seva continuitat, compartiria etapa amb Albert Giné en un acte de rauxa i perverança. L’ ebrenc, que ja havia compartit experiència amb Debats a la sorra del desert en 2019, seria el seu company inseparable. Tots dos farien camí durant les dues últimes etapes, sent els millors corredors catalans d’aquesta edició de Marathon des Sables. Ragna Debats finalitzaria en quarta posició femenina, mentre que Giné es classificaria en la 53a posició.

Mohamed el Morabity, anhelat triomf 

I si a l’última etapa femenina no hi ha hagut hostilitats, moltes menys de les esperades entre els nois. Tot i que només quatre minuts els separaven a la general, el marcatge de Mohamed El Morabity a Aziz Yachou ha estat digne del millor defensa i, malgrat els atacs de Yachou i els seus intents d’atrapar-lo i llimar l’avantatge, no ho ha aconseguit. Mohamed el Morabity, encara que potser amb sabor agredolç, aconsegueix per fi el tan anhelat triomf al Marathon des Sables.

Amb una carrera esportiva a l’ombra del seu germà Rachid, Mohammad El Morabity inscriu per fi el seu número al palmarès del Marathon des Sables, unint la victòria a l’aconseguida a l’Oman Desert Marathon al començament d’any. Entre els següents objectius de la temporada, és possible que us vegem participant a la Val d’Aran by UTMB.

Aziz Yachou torna a conformar-se amb el segon lloc, mentre que la tercera posició ha estat pel francès Mathieu Blanchard que, malgrat un excel·lent rendiment, no ha inquietat en cap moment els marroquins.

Resultats Maraton des Sables 2023

Text: Alfonso García / Territorio Trail Media