Mireia Pons es proclama campiona d’Espanya de curses per muntanya

1949

La rubinenca es fa amb la tercera posició a la marató de Zumaia Flysch Trail després d’un més que emocionant frec a frec amb Rosa Navarro. El bronze li serveix per alçar-se com a campiona d’Espanya de curses per muntanya. Marc Vizcaíno guanya contra tot pronòstic la cursa junior. 

La Zumaia Flysch Trail ha estat la prova que ha tancat la Copa d’Espanya de curses per muntanya de la FEDME, amb la disputa de la marató de 42 quilòmetres i 2.200m de desnivell positiu. Uns 200 corredors hi han pres part, dels prop d’un miler que han participat en les diferents distàncies en aquest indret de la costa basca, a través de penya-segats i els seus famosos estrats rocosos anomenats Flysch, tant característics de la zona.

La veterana Oihana Kortazar ha encapçalat la prova amb fermesa des de l’inici, mentre que Mireia Pons i Rosa Navarro es mantindrien en segon terme a uns dos minuts i mig de distància al pas per Arantza (9k). La corredora basca faria honor a la seva condició de favorita i no donaria cap opció a les seves rivals, esgarrapant minuts de diferència al capdavant a mesura que passaven els quilòmetres. Així doncs, la lluita i l’emoció es mantindria al darrera, amb un interessant duel entre les dues atletes catalanes que, després de sis proves, es jugarien el títol amb pocs segons de diferència.

Kortazar es faria amb el seu quart triomf a Zumaia, després de les victòries al 2009, 2012 i 2015. Mentre, Pons arribaria al tram final just de forces pagant, potser, l’esforç de la setmana passada a Granada. Aquest fet ho aprofitaria Rosa Navarro per passar al davant i adjudicar-se la segona posició i el sots-campionat. El bronze li valdria a Mireia Pons per proclamar-se campiona d’Espanya de curses per muntanya de la FEDME, sent una de les revelacions d’aquesta Copa d’Espanya, amb victòria a La Sagra Skyrace i una plata a Kanpezu. La corredora de Inverse Team Trail, de 28 anys, té molt marge de millora i una de les corredores a tenir en compte!

Ariznavarreta, campió masculí

En homes, el corredor basc Oier Ariznavarreta també marcaria els tempus de cursa des de l’inici, seguit per Ismail Razga i un grup perseguidor format per Hassan Ait Chaou, André Rodrigues, Santi Mezquita i Asier Larruzea entre d’altres. Després de superar el tram amb més desnivell de la cursa entre Azti (14k) i Teleixa (23k), Ariznavarreta obria bretxa entre els seus perseguidors, amb sis minuts sobre Razga i més de vuit sobre la resta, prenent la directa al triomf i conquerir el títol de campió d’Espanya.

Classificació Zumaia Flysch Trail: 1. Oier Ariznavarreta (3:34:47), 2. Hassan Ait Chaou (3:43:12), 3. Ismail Razga (3:49:25); 1. Oihana Kortazar (4:10:58), 2. Rosa Navarro (4:28:48), 3. Mireia Pons (4:35:49)

Marc Vizcaíno, campió junior

El junior Marc Vizcaíno (FEEC) ha vençut en la cursa junior, de 21,6km i un desnivell positiu de 850m. El català ha guanyat contra tot pronòstic en una Copa d’Espanya on va aconseguir la plata a La Sagra Skyrace i el bronze a Kanpezu.

Fotos © Carreras por montaña FEDME