La World Trail Majors neix com una proposta de curses de trail running diversa, respectuosa i independent que reuneix algunes de les millors curses de muntanya del món amb l’ànim de proposar una altra manera d’entendre les curses, associacions i esport.

L’evolució del trail running ha estat complexa i de vegades erràtica amb la qual cosa, sense ànim de pretendre ser la guia única que la regeixi, un grapat d’organitzadors de curses han decidit associar-se per conformar un grup que pretén retornar a alguns dels orígens de aquest esport amb el coneixement i l’experiència adquirits en les últimes dècades.

Calendari 2024

Per aquesta primera edició, la World Trail Majors 2024 presenta un calendari amb nou curses repartides en 9 països i 3 continents.

  • 18-21/01/2024Hong Kong 100 Ultramarathon (102km D+5314m): una de les proves que va internacionalitzar el trail running a la Xina. Hong-Kong (Xina)
  • 10-11/02/2024Black Canyon Ultras (100km D+1250m): pur trail running nord-americà en antics camins d’ètnies originàries i diligències. Phoenix, Arizona (Estats Units)
  • 25/02/2024The North Face Transgrancanaria (126km D+6804m): una de les clàssiques del calendari mundial del trail running. Illes Canàries (Espanya)
  • 26-27/04/2024Mt.FUJI 100 (165km D+7574m): trail running a l’estil japonès amb la gran càrrega simbòlica de la muntanya més alta del país. Fujiyoshida (Japó)
  • 27-28/04/2024MIUT – Madeira Island Ultra-Trail (115km D+7100m): icònic esdeveniment a l’espectacular illa de Madeira. Madeira (Portugal)
  • 07-09/06/2024Swiss Canyon Trail (111km D+5350m): originària del 1994, una de les proves més rellevants de Centreeuropa. Val de Travers (Suïssa).
  • 08-09/06/2024South Downs Way 100 (161km D+3800m): 100 milles seguint la històrica ruta de South Downs Way és una clàssica del calendari britànic. Winchester (Regne Unit).
  • 05-07/07/2024Quebec Mega Trail (160km D+6500m): autèntic trail running a les muntanyes properes al Quebec. Quebec (Canadà)
  • 22/11/2024RMB Ultra-Trail Cape Town (166km D+7516m): muntanya pura al costat d’una de les ciutats més cosmopolites d’Àfrica. Ciutat del Cap (Sud-àfrica)

Fonaments de la World Trail Majors

Els fonaments de World Trail Majors són sòlids però senzills:

1- Diversitat és comprendre la variabilitat d’aquest esport, fugir de la uniformitat abraçant la diferència com una cosa enriquidora que millora el trail running com a activitat esportiva, cultural i social. El trail running es practica de diferents formes, hi ha varietat de distàncies i terrenys i cap és necessàriament millor que una altra. La varietat és part consubstancial al trail running i un dels seus valors principals que no s’hauria de perdre. Respectar i fins i tot millorar allà on es desenvolupa. El trail running es practica en llocs que estan abans que aquest esport i en són part.

2- Respecte pel medi natural, els costums locals, les diverses visions d’aquest esport per créixer com una activitat que enriqueix i s’enriqueix del que és local. Un esport que es desenvolupa a la natura no té altra forma de practicar-se que amb respecte sent aquest una forma d’entendre l’activitat d’una forma global, més enllà de l’esport en si i és responsabilitat de tots que allà on practiquem el trail organitzadament el respecte sigui prioritari. Identitat perquè cada carrera té la seva personalitat invariable i diferenciada que es nodreix de la seva implantació local i de l’evolució de la seva història particular.

3- Personalitat i identitat són antònims d’uniformitat i el trail running, divers i polièdric no ha de perdre aquesta part de la seva essència. Personalitat és el llegat mutu que romandrà de manera indeleble entre corredors, carreres i comunitats locals que fan que cada esdeveniment sigui no només una experiència esportiva sinó també vital.

World Trail Majors no neix amb l’ànim de confrontació ni de resoldre la totalitat dels problemes de l’esport, però sí que aporta una nova via de desenvolupament, alternativa, que pretén ser la inspiradora per a corredors populars, elits i altres organitzadors.

El trail running té molt a oferir com a esport, però tant o més com a activitat lúdica que es desenvolupa en entorns naturals, creuant localitats, compartint senders amb població autòctona i ajudant les economies on es practica. World Trail Majors considera que el camí a seguir en la implantació dels esdeveniments als territoris ha de ser consensuades amb els actors locals, ha de servir al propòsit dels practicants i deixar un llegat efímer a les seves empremtes físiques però perdurable en valors.

Declaracions dels directors de cadascuna de les curses de World Trail Majors:

Janet Ng i Steve Brammar. Fundadors i directors de cursa de Hong Kong 100 Ultramarathon:

«Estem entusiasmats de ser part de World Trail Majors, una selecció de grans esdeveniments de trail per tot el món. Cada cursa té la missió d’oferir la millor experiència per a cada corredor. Assegurem una càlida benvinguda i una experiència inoblidable per a tothom que formi part en qualsevol dels esdeveniments de World Trail Majors.»

Jamil Coury. Fundador de Black Canyon Ultras:

«Estem encantats que Black Canyon en la versió de 100 km sigui part de World Trail Majors, una autèntica celebració d’algunes de les curses de trail més icòniques del món.»

Carles Torrent. Director de The North Face Transgrancanaria:

«World Trail Majors és el projecte més important en què hem estat. Una aliança entre carreres amb una visió a llarg termini en què busquem que Gran Canària i la resta de destinacions traslladem al món els valors del nostre esport.»

Tatsuo Chiba. Codirector de Mt.FUJI 100:

«És un honor per a Mt.FUJI 100 participar en aquesta nova iniciativa del trail running amb grans carreres de tot el món. Esperem donar la benvinguda a tothom que ens vulgui visitar als peus del nostre principal símbol nacional, la muntanya Fuji, per compartir aquesta llarga ruta i bonica experiència amb tots.»

Sidóni Freitas. Director de la MIUT – Madeira Island Ultra-Trail:

«És un honor formar part de World Trail Majors, una prestigiosa col·lecció de carreres per tot el món que són un gran exemple del veritable esperit del trail running. Aquestes curses no són només un repte i una inspiració per a corredors de tot el món, sinó també una manera de promoure una comunitat global d’entusiastes del trail running que aprecien la bellesa i l’aventura de córrer per les muntanyes. Ser un dels esdeveniments d’aquest grup increïble reflecteix el nostre compromís en promoure experiències de trail running establint els fonaments d’aquest esport. Estem encantats d’unir-nos a aquestes curses de talla mundial i esperem que s’uneixin a nosaltres corredors de tot el món per compartir aquesta aventura amb tots nosaltres.»

Patrick Christinat. Fundador i director de cursa de Swiss Canyon Trail:

«Swiss Canyon Trail va ser pionera al trail running europeu des de fa més de 30 anys. L’únic objectiu de la nostra organització és fer conèixer la nostra regió, els nostres paisatges i l’atmosfera creada entre tots, voluntaris, locals i corredors. L’esperit del trail running sempre ha estat una força motivadora per a nosaltres i amb alguna cosa al cap: compartir. Per nosaltres el trail és una aventura que es practica amb el permís de les zones on discorre cap a les quals devem el màxim respecte igual que els ho devem a la natura com els seus fills que som. Preservem l’esperit del trail i preservem la Mare Natura.»

James Elson. Director de cursa de South Downs Way 100:

«Estem entusiasmats de ser part d?aquest increïble grup de curses, divers, sostenible i independent del que formem part per ajudar a fer créixer aquest esport en la direcció que considerem correcta. Esperem donar la benvinguda a tots els corredors de World Trail Majors que es vulguin unir a la 12a edició de South Downs Way 100.»

Jean Fortier. Director de cursa del Quebec Mega Trail:

«Hem compartit esforços amb curses de tot el món durant anys i sempre ens ha agradat com en aquests viatges cada cursa tenia una manera diferent de fer les coses i un fort compromís local. Tenir l’oportunitat d’unir-nos a un circuit internacional que reconeix aquests valors i que consolida el nostre esport com una cosa única és una cosa que ens honra. Confiem que els corredors de tot el món s’uniran a aquesta iniciativa.»

Stuart McConnachie. Director de cursa RMB Ultra-trail Cape Town:

RMB Ultra-trail Cape Town està molt orgullosa de ser part d’aquesta associació que celebra la diversitat com és un dels objectius de World Trail Majors. Les curses independents tenen el seu lloc al món del trail running i recolzant-nos, compartint i reconeixent el nostre lloc mútuament, col·laborem per continuar amb el llegat del nostre esport d’una manera independent que són les arrels d’aquest esport.»

Foto portada: Alexis Berg