Tenaç: Ferm en les seves opinions, els seus propòsits, les seves resolucions, etc., que desisteix molt difícilment d’allò que pensa fer o que vol fer. Un adjectiu que descriu exactament com és Oriol Antolí. El de Terrassa ha tornat a escriure una nova pàgina d’or en la història de l’ultrafons a l’establir un nou rècord estatal en la disciplina de les Backyard Ultra al completar un total de 82 voltes i 341,6 milles en un temps de 71 hores, 58 minuts i 10 segons.

El límit d’Oriol Antolí era, fins ara, de 51 voltes. Fita conseguida a la final nacional celebrada a La Parra en 2022, que va servir per establir un nou rècord d’Espanya de Backyard. Rècord que ha superat àmpliament, deixant el llistó nacional en aquestes 82 voltes.

Aquest cop l’escenari ha estat a la Reserva Natural Knettishall Heath, al nord de Londres (Gran Bretanya), dins el marc de la Suffolk Backyard Ultra. Un repte que ha servit a Antolí com a preparació pel proper campionat del món de l’especialitat que se celebrarà a Tenesse (EUA) el proper mes d’octubre.

Més de 200 corredors van prendre la sortida el passat dissabte per a completar el màxim de voltes possibles a un circuit boscós de 6,7 quilòmetres i pràcticament pla, amb la premisa de completar cada volta amb un temps màxim d’una hora.

Una competició que ha comptat amb alguns dels millors especialistes europeus de Backyard, com els britànics John Stocker, recordman del circuit amb 81 voltes, Chris Spurling, bronze en el passat campionat britànic, o Richard Thompson, recent campió de la Rasselbock Backyard Ultra, l’alemany Hendrick Boury, o la francesa Claire Bannwarth, campiona del Big Dog’s Backyard World Championship en 2022 i flamant guanyadora de la passada Spine Race i Trailcat200.

L’esgotament dels corredors es feia patent a mida que es consumaven les voltes. La selecció natural faria la seva tria i a partir de la volta 48 només quedarien quatre en cursa: Boury, Antolí, Stocker i Bannwarth. La campiona francesa encara aguantaria 14 hores més, sumant un total de 254 milles (409 quilòmetres), fins deixar-se vèncer per la son i el cansament. Tot i això, marcaria un nou rècord femení en l’especialitat.

Stocker seria el següent en el transcurs de la volta 75, visiblement renquejant. El britànic no va poder igualar la seva marca de 81 voltes al circuit de l’any passat, on va establir un rècord mundial (després destrossat pels belgues Ivo Steveert i Merijn Geerts amb 101 voltes). La cursa quedaria en un emocionant mà a mà entre Antolí i Stocker mentre queia la quarta nit britànica. Seria en la volta 81 on Hendrick Boury es donaria per vençut i lliure per a que Oriol Antolí completés la volta 82 en solitari i es proclamés campió, un nou rècord al traçat i un nou rècord estatal de les Backyard Ultra. Simplement, l’home de ferro.

Classificacions

Text: Albert Torrent. Foto portada: Challenge Running