Claire Bannwarth guanyadora absoluta de la TRAILCAT 200

Bannwarth amplia la seva llegenda guanyant de forma absoluta els 321 quilòmetres de recorregut amb un temps de 55 hores i 10 minuts

3810
Claire Bannwarth entra a la història i guanya de forma absoluta la TRAILCAT 200. Foto: Jose Miguel Muñoz

Claire Bannwarth (Raidlight Team) s’ha proclamat guanyadora absoluta de la TRAILCAT 200 i escriu una nova pàgina a la història del trail running. La corredora francesa s’ha mostrat la més forta i la més resistent durant els 321 quilòmetres de recorregut de la cursa tarragonina i revalida el triomf femení aconseguit en 2022.

La TRAILCAT 200 ha estat el plat principal de l’esdeviment, amb 321 quilòmetres i 8.700 m de desnivell positiu, sent una de les curses més llargues de l’Estat. Amb sortida i arribada a Prades (Baix Camp), els corredors (prop d’una quarantena) han pogut descobrir amb profunditat la Ruta del Cister, les muntanyes de Prades, el Priorat i el Parc Natural de la Serra del Montsant. El recorregut no ha estat marcat específicament, sent indispensable la navegació per GPS per poder seguir l’itinerari.

La prova va començar dimecres al matí amb el búlgar Pirin Galov (guanyador en 2022), el català Javi Puit i el romanès Claudiu Beletoiu prenent la capdavantera des dels primers quilòmetres. Seria en el transcurs de la primera nit quan Puit i Galov decidien abandonar per diversos problemes. Per darrera entrava en escena Claire Bannwarth, que es col·locaria com a líder des del km 80, posició que ja no ha deixat fins a finalitzar la cursa. El seu pas ferm i constant ha estat suficient per ampliar la distància amb el segon grup format per Stephane Higueret, Nacho Zurita, Jonhatan Jurado i Anita Lehman, amb diferències que han arribat a les sis hores. Finalment ha creuat la línia d’arribada de Prades amb un temps de 55 hores i 10 minuts.

Bannwarth amplia la seva llegenda

Potser el seu nom passi desapercebuda pel gran públic, però Bannwarth atresora un currículum envejable en aquest tipus de proves de llarga distància. Aquest 2023 ha començat on fire, amb triomfs femenins a la britànica Spine Race (431km) al mes de gener o la Legends Trail (250km), a les Ardenes belgues al febrer, així com penjar-se la medalla de finisher a la passada Transgrancanaria, acabant en setena posició.

En el seu palmarès compta amb victòries en curses com la ALUT-Algarviana o la PT281+ a Portugal, la 360° The Challenge a Canàries, la Big Dog’s Backyard World Championship o el Trail Menorca Camí de Cavalls entre d’altres. Però mai havia estat més ràpida que els homes. Històric.

Antecedents femenins

Poques son les dones que han aconseguit imposar-se als homes en una cursa. Potser la més mediàtica va ser la victòria de la britànica Jasmin Paris a The Spine Race 2019, la neozelandesa Ruth Croft va guanyar la Tarawera Ultramarathon en 2021 o la nord-americana Courtney Dauwalter la Moab 240 en 2017.

Però una de les precursores va ser la nord-americana Ann Trason, que va aconseguir imposar-se fins en cinc ocasions en una cursa de llarga distància en què competien homes: “24 Hour National Championship” el 1989 (campionat nacional de 24 hores), “Bay Area 12 Hour” el 1991 (cursa de 12 hores a la Badia de San Francisco), “Sri Chinmoy 100 mile” el 1991 (cursa de 100 milles creada per Sri Chinmoy), “Quicksilver 50-Mile Trail Run” el 1992 (cursa de 50 milles organitzada pel club “Quicksilver Running Club”) i “Silver State 50-Mile Trail Run” el 1994 (cursa de 50 milles que discorre per la zona de Sierra Nevada).