La francesa Claire Bannwarth i el búlgar Pirin Galov han fet història al proclamar-se vencedors de les 200 milles de l’Ultra Tarragona, la primera ‘megaultra’ d’aquesta distància que es disputa a Espanya. Ambdós s’han mostrat intractables al capdavant.

L’estrena de la Long Trail Tarraconensis de l’Ultra Trail Tarragona ha comptat amb un recorregut de 328 quilòmetres i un desnivell positiu de 7.800m al llarg de les comarques del Tarragonès-Alt Camp-Conca de Barberà-Priorat-Baix Camp. Amb sortida i arribada des del Club Tennis Tarragona, els prop de 70 corredors han gaudit d’alguns dels senders GR que travessen la província, com la Ruta del Cister, i han passat pels llocs més emblemàtics de la Serra de Prades i del Montsant: Vilanova de Prades, la Morera del Montsant, la Cartoixa d’Escaladei, l’ermita de Puigcerver, Arbolí, Montral i la Riba.

La cursa arrencava el migdia de dimecres amb 67 corredors de fins a nou nacionalitats, incloent Austràlia, República Txeca, Grècia, Romania o Brasil; i només tres noies, la francesa Claire Bannwarth i les catalanes Lois Bargués i Mònica Guilera. Tots ells amb un currículum envejable, incloent proves de centenars de quilòmetres.

Galov, la locomotora búlgara

Els primers quilòmetres de tanteig posaria tot a lloc i es cobrarien les primeres víctimes. Javi Puit, que havia liderat durant la primera marató, seria el primer en abandonar. El tinerfeny Iván Galván i el català Eugeni Roselló farien un tàndem perfecte fins a la primera base de vida, situada al càmping de Vilanova de Prades, ja en el quilòmetre 136. Per darrera, esperaven el seu torn noms com Pirin Galov, Oriol Antolí, Luca Papi, Claudiu Beletoiu o Manel Romeo.

La cursa de Pirin Galov ha estat precisa i pacient. I el més llest de tots. Arribaria tercer a la base de vida de Prades i faria el seu ‘pit stop’ molt més breu que Galván i Roselló, prenent la distància suficient com per col·locar-se al capdavant durant els 200 quilòmetres restants. Creuaria la línia d’arribada amb un estratosfèric temps de 49h42’54”.

Galván seria víctima del fred i l’humitat de les comarques tarragonines i abandonaria per hipotermia poc abans de cercar Falset, prop del quilòmetre 200. La seva retirada es sumaria a 19 baixes més durant el transcurs de la prova.

Eugeni Roselló sortiria de la segona base de vida amb 1h30′ d’avantatge respecte Oriol Antolí amb 100km per endavant. La lesió en el tibial d’un i la rauxa de l’altre va deparar que, a falta de deu quilòmetres pel final, Antolí atrapés a Roselló i creués la meta en segona posició amb 52:19:24 amb 22 minuts d’avantatge.

Claire Bannwarth guanya de forma aclaparadora

La francesa Claire Bannwarth va fer valer la seva condició de favorita i des del primer quilòmetre va marcar el pas de la cursa femenina per davant de Lois Burguès i Mònica Guilera. Sota un diluvi, pararia el crono després de 65 hores, 38 minuts i 54 segons.

La tarragonina Lois Burguès, molt regular durant tota la prova, s’estrenava en una distància tant llarga amb la segona posició, mentre que Mònica Guilera creuaria l’arribada en tercer lloc.

Foto: Jordi Photoset