No podia haver tingut millor estrena en un Mundial la Selección Española de Carreras por Montaña de la RFEA (Real Federación Española de Atletismo). En la seva primera participació en la cita mundial el botí seria històric, on l’equip masculí aconseguiria l’or i el femení la plata.

La prova sènior es disputaria sobre una distància de 41,5km i un desnivell positiu de 2184m, en un recorregut entre els 800m i 1778m d’altitud, amb contínues pujades i baixades i pujades a través de camins escarpats, grans llacs i vegetació autòctona de la Patagonia argentina.

El banyolí Oriol Cardona es col·locaria des de l’inici entre els cinc o sis primers mostrant la seves credencials davant noms com Hayden Haws, David Sinclair i Jon Albon. Per davant, el nord-americà Jim Walmsley i l’italià Francesco Puppi s’escaparien al capdavant obrint una bretxa de més de set minuts respecte el grup perseguidor i es jugarien el títol en un emocionant final.

Al pas pel Turó Bayo, en l’últim ascens del recorregut, Cardona aconseguiria desempallegar-se de Haws i Albon i realitzaria un descens d’antologia per creuar la linia d’arribada en tercera posició amb un temps estratosfèric de 3 hores, 20 minuts i 24 segons. Sensacional temporada de Cardona, que tanca l’any amb dos podis mundials en el sarró.

El títol mundial se l’emportaria el nord-americà Jim Walmsley amb un temps de 3:12:16, mentre que Francesco Puppi es faria amb la plata després de 3:13:04.

Per darrere arribaven més i bones notícies. Andreu Simón arribaria en cinquena posició, mentre que Antonio Martínez seria setè. Més discreta va ser l’actuació de Jan Margarit, que va ser 37è. Amb tot això, l’equip espanyol masculí (Cardona-Simon-Martínez-Margarit) es proclamarien campions de món amb 15 punts (3+5+7) per davant dels Estats Units amb 17 punts (1+6+10) i d’Itàlia amb 27 punts.

La prova femenina va ser molt similar a la masculina on les corredores de la Selecció Espanyola van estar sempre col·locades en llocs davanters. La igualadina Sheila Avilés, que arribava a la cita com a recent campiona del món de curses per muntanya de l’ISF, seria la millor de l’equip femení amb una cinquena posició. Per darrere i molt a prop arribava en sisena posició Ainhoa ​​Sanz, novena Eli Gordon i tretzena Azara García de los Salmones que completava la suma de punts necessaris al combinat espanyol pel sots-campionat mundial, per darrere de França i per davant de Rumania.

Foto portada ©RFEA