Ragna Debats recull el testimoni de la seva parella, Pere Aurell, i acumula una nova victòria de prestigi al seu palmarès. Gisela Carrión i Sheila Avilés, segona i tercera a la mitja marató, també deixen mostres de la seva qualitat en aquesta Transvulcania 2019. 

A trenc d’alba, més de 2.000 corredors han partit des del Faro de Fuencaliente per recórrer els 74 quilòmetres i 4.350m de desnivell positiu que els separaven de l’arribada situada a Los Llanos de Aridane. Transvulcania, la cursa d’ultraresistència de l’illa canària de La Palma, és sens dubte un dels esdeveniments més importants de l’any i on els millors corredors del món hi prenen part.

Anne-Lise Rousset, Ragna Debats i Megan Kimmel han protagonitzat una emocionant disputa per a la victòria. La tripleta capdavantera aviat s’ha distanciat de la resta de competidores i, amb una diferència de tant sols un minut entre elles, han realitzat un tira i afluixa al llarg de la primera part del recorregut. Ha estat en l’ascens al Pico de la Cruz on Ragna ha pogut imprimir una marxa més i, ja en el cim, desempallegar-se de les seves rivals marcant una diferència de 4′ respecte Megan Kimmel i 11′ d’ Anne-Lise Rousset -doble subcampiona de la prova- que fins aleshores havia portat la veu cantant. El ritme de l’holandesa ha estat inabastable per les seves rivals, que veien com a cada passa, a cada quilòmetre, s’allunyava més. Finalment, entraria triomfant a la meta de los Llanos de Aridane amb un temps de 8 hores, 9 minuts i 25 segons, el segon millor registre de la prova i a tant sols cinc minuts del rècord establert per la sueca Ida Nilsson a l’any 2017 (8:04:17). Anne-Lise Rousset seria segona (8:25:11) i Megan Kimmel (8:35:03) tancaria el podi en tercera posició.

Ragna Debats, que arribava a la cursa després de guanyar l’emblemàtica Marathon des Sables el passat mes d’abril i, tot just fa quinze dies, competir a més de 4.000m d’alçada a la Xina, segueix amb l’estel·la triomfal que la converteixen com una de les millors corredores per muntanya del moment.

En l’apartat masculí, el suec Petter Engdahl ha estat el gran protagonista al liderar en solitari durant bona part de la cursa. Però la benzina se li esgotava poc abans d’assolir el Pico de la Cruz i pagava la seva manca d’experiència en aquest tipus de proves, sent superat per Thivaut Garrivier i Dmitry Mityaev. Garrivier es mostraria molt més fort en el llarg descens a meta i s’enduria el triomf (7:11:04), a 3′ i 10′ respecte els seus rivals. Aquesta victòria col·loca al francès com a nou líder de les Migu Run Skyrunner World Series.

Gisela Carrión i Sheila Avilés, podi a la mitja marató

La mitja marató, menys exigent que la Ultramarató però amb un desnivell positiu de 2.097m, ressegueix la Ruta de Los Volcanes entre Fuencaliente i el Refugio de El Pilar a través d’un terreny àrid d’origen volcànic. Aritz Egea (2:16:46), Daniel Osanz (2:18:17) -campió al Kilómetre Vertical- i Yoel de Paz (2:19:02) ha estat el podi masculí. El català Eduard Hernández (Ass.Esp. Matxacuca), líder provisional de les Golden Trail National Series, finalment ha estat vuitè.

Gisela Carrión (2a) i Sheila Avilés (3), al podi de la Mitja Marató | © Transvulcania

Més sort han tingut les nostres fèmines. La ribetana Gisela Carrión, que ja va aconseguir la segona posició en el Kilómetre Vertical disputat el passat dijous, ha tornat a pujar al segon escalafó del podi (2:42:41). Davant ha tingut una rival dificil de batre. La noruega Yngvild Kaspersen (2:39:33), ha marcat un ritme impossible de seguir de principi a fi i s’ha endut el triomf establint a més un temps rècord en la modalitat. Patint fins al final, Sheila Avilés aconseguia el bronze (2:50:30). Entre els corredors catalans, Íngrid Ruiz seria setena mentre que Montse Martínez ho faria en novena posició.

Foto portada © Skyrunning_com