Ragna Debats s’enduu el triomf a Marathon des Sables després de guanyar de forma incontestable les cinc etapes. Rachid El Morabity segueix engrandint la seva llegenda i suma la seva setena corona, la sisena de forma consecutiva.

Tot i que sembla que la victòria de Ragna Debats ha estat un bufar i fer ampolles, la veritat és que ha estat ben treballada. El desert marroquí et va desgastant etapa rere etapa i obtenir la preuada medalla de finisher és converteix en un repte d’esforç i superació.

Tot i això, la superioritat de Ragna respecte les seves rivals ha estat aclaparadora i no ha donat opció en cap de les cinc etapes disputades. A més ha fregat un dels seus objectius particulars, que era quedar entre el TOP10 de la general, però finalment ho farà en onzena posició. Gens malament! La seva inmediata perseguidora, la marroquí Aziza Raji, veia cada dia com la distància s’enxamplava al punt de quedar-se a més de dues hores de diferència.

El creixement de Ragna Debats en el món de les curses per muntanya ha estat meteòric, sobretot els últims dos anys. Si l’any 2017 aconseguia ser campiona europea de Skyrunning, el passat 2018 va ser la seva eclosió amb la consecució de la triple corona mundial en curses per muntanya (Ultra Trail, Sky i Copa del Món Overall). Fet que no va passar per alt per a l’Ajuntament de Terrassa, que el passat mes de març la va distingir com a millor esportista de l’any 2018.

Menjar líquid, un producte innovador

Sens dubte, l’alimentació és un pilar bàsic per a realitzar amb èxit una prova d’aquestes característiques. Però el que no és habitual es fer-ho únicament utilitzant menjar líquid. Ragna Debats ha utilitzat aquesta innovadora fòrmula per a rendir al màxim durant aquestes sis etapes. En una preparació en pols de KÜiK Meal ha trobat les proteïnes, carbohidrats, lípids, fibra, vitamines i minerals necessaris per a mantenir el cos ben alimentat en les condicions extremes del desert.

Rachid El Morabity, rei del desert

En homes, Rachid El Morabity segueix sent el rei. El marroquí també s’ha mostrat intractable durant el transcurs de la prova i només el seu germà Mohamed li ha pogut fer una mica d’ombra, tot i que haurà d’esperar el relleu en una propera ocasió. D’aquesta forma Rachid guanya la seva setena corona, la sisena de forma consecutiva, i engrandeix la seva llegenda en la prova desèrtica més coneguda del món.

Els germans El Morabity, reis del desert | © MDS

Classificació etapa 5: 1r. Rachid El Morabity (3:07:53), 2n Hammou Moudouji (3:08:45), 3r Mohamed El Morabity (3:10:36); 1a Ragna Debats (3:47:25), 2a Aziza Raji (4:23:08), 3a Gemma Game (4:34:59)

Classificació GENERAL MDS 2019: 1r. Rachid El Morabity (18:31:24), 2n Mohamed El Morabity (18:39:48), 3r Abdelaziz Baghazza (19:21:20); 1a Ragna Debats (22:33:36), 2a Aziza Raji (25:17:31), 3a Gemma Game (26:04:10)

En quant als nostres corredors catalans, aquests han estat els resultats en la penúltima etapa d’avui, entre Rich Mbirika i Est Jebel Zireg, de 42 quilòmetres.

En la classificació general, Mònica Guilera (5a) i Albert Giné (19è) han estat els millors catalans de la present edició.

Foto portada © MDS