Portugal torna a acollir el pròxim cap de setmana els Campionats del Món de Trail. La ciutat lusitana de Miranda do Corvo i el Trail Trilhos Dos Abutres seran els amfitrions d’uns campionats que any rere any creixen en interès, tant per als corredors com per als espectadors. Seran 44,2 quilòmetres de distància amb 2.200 metres de desnivell positiu. Un format de trail “curt” que, tot i que no s’adapta a les condicions de la majoria dels components del combinat espanyol, no impedeix que arribi com a grans favorits.
La quantitat de participants en els Campionats del Món de 2019 confirma la ferma progressió del trail running al món. El 2007, a Houston, als Estats Units, dotze delegacions van estar representades per 33 atletes, 16 dones i 17 homes. Ara, seran 411 corredors dels quals 186 són dones i 233 són homes que representen 53 delegacions. Les regles són les mateixes que en edicions anteriors, amb classificacions individuals i per equips, on puntuen els tres primers classificats de cada selecció.
En condicions normals, i tot i el format de competició, la Selecció Espanyola a nivell de conjunt no hauria de tenir rival per alçar-se amb l’or tant en categoria femenina com masculina. La política de la RFEA, que no deixa competir de forma oficial un mes abans de la cita, fa que tots els components arribin frescos i amb fam de dorsal.
Pel que fa a les noies destaca el paper que puguin realitzar Gemma Arenas i Azara García, pot ser que les dues puntes de llança de l’equip. Potser pesin aquests 44 quilòmetres, però haurien de lluitar per la victòria com també Laia Canes, actual subcampiona del món en 2018. Al combinat espanyol s’hi sumen les corredores catalanes Sheila Avilés, que arriba amb moltíssimes ganes a la cita, així com també Anna Comet, Marta Molist, Montse Martínez i Mònica Vives.
En l’equip masculí, Luis Alberto Hernando buscarà el pòquer de campionats. I encara que l’inici de temporada ens ha deixat alguns dubtes, el seu currículum en els Campionats del Món l’avalen com el gran favorit de la prova. Cristofer Clemente és un altre que treu el millor de si en les grans cites. El marroquí Zaid Ait Malek, que competeix per primera vegada amb la rojigualda, converteix Espanya en més preferida encara. Pablo Villalobos, Borja Fernández, Antonio Martínez i els catalans Andreu Simón, Albert Pujol completen l’expedició.
Un gran paper en el Mundial també tindrà premi, ja que els quatre millors corredors de la Selecció aniran també al Campionat del Món de la WRMA, a celebrar-se a Argentina el proper mes de novembre. Els dos millors classificats tindran plaça directe mentre que l’altre meitat de l’equip serà escollit a criteri tècnic en funció dels resultats obtinguts durant la temporada.
Ragna Debats, la gran rival està a casa
En categoria femenina el nom de Ragna Debats apareix com la gran rival a batre. Un espectacular 2019 que l’ha portat a conquerir el Marathon des Sables i la Transvulcania, a més d’un gran segon lloc a Yading Skyrun, la converteixen en la principal favorita. El seu handicap, com el de moltes, la distància i aquests 44 ràpids quilòmetres que poden ser massa pocs. A més, és la vigent Campiona del Món.
Un altre dels noms a tenir molt en compte és el de la neozelandesa Ruth Croft, pot ser que la més afavorida a priori pel format d’aquests campionats. Tot i que és una especialista en totes les distàncies, la seva punta de velocitat la fa especialment competitiva en prova que ronden els cinquanta quilòmetres.
Al costat de l’holandesa i la kiwi cal destacar la nord-americana Kelly Wolf, que també ret excepcionalment en distàncies “curtes”, la italiana Silvia Rampazzo i la francesa Adeline Roche al costat de la romanesa Denisa Dragomir i la nota exòtica de Jasmin Paris, la presència sembla més un premi. Totes elles poden destacar a nivell individual però les seves seleccions, si es compleixen les previsions no haurien inquietar l’espanyola.
Importants rivals en categoria masculina
Si en categoria femenina la selecció espanyola és clara favorita, no ho és tant en nois, amb importants rivals que poden posar-nos les coses complicades. Gran Bretanya compta amb Andy Symonds, Jonathan Albon i Ricky Lighfoot, 3 corredors de molt alt nivell i que a més s’adapten molt bé a la distància. Una cosa semblant passa amb la selecció de França, encapçalada per Nicolas Martin i Ludovic pommeret, mabos valors segurs en qualsevol prova en què participen i que eleven considerablement el seu nivell quan s’enfunden la samarreta blava. La selecció USA també hauria de fer estat davant però les baixes de Mario Mendoza, Zach Miller i TimTollefson ho impediran.
A nivell individual noms com el de l’italià Marco De Gasperi, el peruà Remigio Huamán, Robert Hajnal defensant els colors romanesos i el local André Rodrigues, gran coneixedor del recorregut, poden lluitar per les medalles.
Texte: Alfonso García-Territorio Trail Media
Foto: Real Federación Española de Atletismo (RFEA)