Després de mesos sense competicions, Transgrancanaria HG donarà el tret de sortida de la temporada de trail a nivell nacional. I ho fa no sense esforç. Tot i la complicada situació de mobilitat i mesures sanitàries, l’organització insular junt amb els ajuntaments i les administracions pertinents, han invertit moltes hores per a que aquesta edició sigui tot un èxit i que els més de 1.800 corredors vinguts de 45 països diferents s’oblidin per una estona de l’actual situació pandèmica i gaudeixin del paradís canari.

Aquesta edició arriba amb novetats. Potser la més espectacular la trobem la modalitat més llarga, la WAA 360º, que per primer cop començarà a l’illa de Tenerife per després continuar el recorregut a Gran Canària. Tanmateix, l’arribada de totes les modalitats de  cursa es trasllada al recinte de Maspalomeras i no al Faro de Maspalomas com és habitual.

D’altra banda, la prova Clàssic donarà inici del circuit internacional Spartan Trail World Championship, on els guanyadors s’embutxacaran fins a 25.000€ en premis.

Una Clàssic sense Pau Capell però amb Ragna Debats

La prova reina, amb 129 quilòmetres i 6.649m de desnivell positiu, començarà divendres a partir de les 23 hores -hora insular-. Recorre els racons naturals més bells de l’illa de Gran Canària, passant per llocs tan emblemàtics com el Roque Nublo, Creu de Tejeda o Garañón fins arribar a la meta de Maspalomeras. Un traçat en direcció nord-sud a través dels cims de l’illa i els seus acollidors pobles. El recorregut patirà una lleugera modificació, evitant el tram més enlairat del Parque Natural de Pilancones i dirigint-se directament a Sant Bartolomé de Tirajana, reduint el desnivell positiu de la prova.

El corredor català Pau Capell, guanyador en quatre ocasions de Transgrancanaria, no podrà ser de la partida per culpa d’ una inoportuna lesió. Així que el ventall de favorits per alçar-se per la victòria s’obre força. Nosaltres ens mullem i apostem pel lleonès Pablo Villa, que ja l’edició passada va protagonitzar un espectacular frec a frec amb el mateix Capell. A més compta en el seu haver amb un segon lloc en 2019, així que experiència no li falta. Tot i això, caldrà estar atents a noms com Pere Aurell, Jordi Gamito o David Lutzardo.

En la cursa femenina, la polonesa Magdalena Laczak buscarà el triplet de victòries que la convertirien en la primera dona en aconseguir-ho. A la polonesa li sumem dues corredores que segur que no li posaran les coses fàcils: la catalano-holandesa Ragna Debats, que arriba a la cita després de recórrer mig món amb Pere Aurell en el seu projecte Rolling Mountains i a la que veiem amb un gran estat de forma; per la seva banda Azara García de los Salmones compta amb una victòria al 2017 i un bronze en l’edició passada i una ferma candidata a lluitar al capdavant.

La cursa també comptarà amb una nodrida representació de corredors catalans, com Alberto Vinagre, Isaac Riera i Clàudia Tremps entre els més destacats.

Andreu Simón buscarà reeditar el triomf en la Marató

La distància marató representa una de les curses més ràpides del panorama nacional, amb tant sols 870 metres de desnivell positiu. Només cal veure els temps establerts pels guanyadors de l’edició passada, on Andreu Simón amb 2:56:46 i Anna Comet en 3:35:26 van signar un crono estratosfèric.

Enguany no serà menys. Andreu Simón buscarà un nou triomf en una distància en que s’hi sent còmode. Entre els favorits sumem a corredors força ràpids, com Alejandro Forcades, Santiago Mezquita, Mario Olmedo, Antonio Martinez, Borja Fernandez o els catalans Abel Carretero, Albert Pujol, Victor del Aguila i Xavi Tomasa.

En clau femenina, la cursa és més oberta que mai. La baixa d’última hora d’Anna Comet per lesió, també obre el ventall de favorites, com Virginia Pérez, Gemma Arenas i l’italiana Elisa Desco. En un segon terme trobem Marta Molist i Laia Díez.

Les modalitats Advance, de 65km i D+2566m, Starter amb 30km i D+625m i les curses de promoció i de joves tancaran el programa d’aquesta especial Transgrancanaria.

Podeu fer el seguiment on-line a través d’aquest enllaç.

Foto portada: Transgrancanaria