Transgrancanaria 2023: Capell i Dauwalter aspirants a tot en una edició de luxe

Fins a 150 corredors catalans participaran a Transgrancanaria, primer gran esdeveniment de trailrunning de l'any

815
Pau Capell buscarà el seu cinquè triomf a Gran Canària. Foto: Jordi Saragossa

El proper dimecres 22 de febrer s’inicia, a l’illa de Gran Canària, el primer esdeveniment important de trail running de l’any amb la celebració de la 21a edició de la Transgrancanaria (TGC). Cinc dies i més de 3.500 corredors repartits en 6 proves composen el gegant esdeveniment. Enguany hi prendran part un total de 144 corredors catalans i com és habitual farem un seguiment de tots ells. DESCARREGA LLISTAT EN AQUEST ENLLAÇ.

Tot i que l’esdeveniment arrencarà dimecres amb la disputa del Km Vertical El Gigante (5,5km D+1.090m) a San Pedro (Agaete) i la cursa Promo (13,2km D+775m) a Artenara i la modalitat Starter (24km D+1.780m) a Tunte durant la matinal de dijous, els plats forts es concentraran a partir de divendres. Aquest és el programa i els principals favorits:

Divendres 24 de febrer

10.30 (hora peninsular). Transgrancanaria Maratón (Tejeda-Parque Sud Maspalomas). 45km/D+1.900m

La Transgrancanaria Maratón, puntuable per a la Spartan Trail World Championship, arriba a aquesta edició amb més d’un miler de participants, entre els quals destaquen la catalana Nuria Gil i el valencià Antonio Martínez com a favorits davant d’un ampli elenc de corredors que aspiren a estar en la lluita pel triomf. La cursa, de 45 quilòmetres i 1.900 metres de desnivell positiu, sortirà per primera vegada de Tejeda

Entre les dones, la catalana Núria Gil surt com a rival a batre. La recent campiona d’Espanya de Subida Vertical, tindrà més d’una desena d’atletes que de ben segur intentaran aconseguir la victòria. Entre elles hi haurà les castellanomanxegues Gemma Arenas i Virginia Pérez, guanyadora d’aquesta modalitat a l’edició 2021; la catalana Laia Díez, la britànica Eleanor Davis o la basca Maite Maiora. Des del nord d’Europa arribaran la sueca Johanna Astrom, la polonesa Katarzyna Solinska i la finlandesa Anna Stiina Erkkila, sense oblidar-nos de la nord-americana Emily Schmitz. S’hi uneixen la canària Estela Guerra o la corredora de triatló Saleta Castro, que debuta en una marató de muntanya.

Si la cursa entre les noies estarà disputada, entre els nois no serà menys. El valencià Antonio Martínez arriba amb l’objectiu de fer-se, finalment, amb un triomf que se li ha ennuegat durant les tres participacions anteriors. No ho deu tenir fàcil. El guanyador de la Transgrancanària Marató de l’any passat, el suec Sebastian Ljundghal, torna a l’Illa amb la intenció de revalidar el títol davant de corredors com el portuguès Andre Rodríguez, el noruec Anders Kjerevik, l’italià Roberto Delorenzi, el britànic Harry Jones, el canari Alejandro Mayor, guanyador de Transgrancanaria Advanced 2020, o els catalans Eduard Hernández i Albert Pujol.

Dissabte 25 de febrer

00.59 (hora peninsular). Transgrancanaria Clàssic (Las Canteras-Parque Sud Maspalomas). 128km/D+7.000m

La festa del trail de la Transgrancanaria tindrà el seu moment culminant amb la disputa de la modalitat Classic. Més de 600 corredors afrontaran aquest any els 128 quilòmetres i 7.000 metres de desnivell positiu per creuar l’Illa de nord a sud fins a Maspalomas. La nord-americana Courtney Dauwalter, la millor corredora d’ultradistància del món, estarà a la línia de sortida amb altres noms com el de Pau Capell o Clàudia Tremps.

Dauwalter, que ha guanyat 16 de les últimes 18 proves en què ha participat, parteix amb la vitola de principal favorita entre les dones, sense descartar que estigui lluitant pels primers llocs de la classificació general. La nord-americana tindrà al davant a les catalanes Clàudia Tremps, que parteix amb l’avantatge de conèixer al detall tot el recorregut després de finalitzar tercera i segona a les dues últimes edicions, i Marta Muixí, així com a la canadenca Jazmine Lowther, quarta l’any passat a CCC, l’eslovena Martina Klancnik, la sueca Anna Carlsson o la basca Sandra Sevillano.

Pau Capell pretén recuperar el tron tres anys després. El guanyador de quatre edicions de la Transgrancanaria Classic aspira a aconseguir el seu cinquè entorxat que reafirmi la seva recuperació després de la lesió patida el 2021. La seva experiència a la prova juga a favor seu respecte a altres corredors com el seu company d’equip a The North Face, el xinès Shen Jiasheng que s’estrena a la Gran Canària. Considerat el millor corredor asiàtic del moment, Jiasheng es va fer l’any passat amb la victòria en proves europees com Eiger Ultra Trail, a més d’acabar quart a CCC i tercer a Lavaredo Ultra Trail. Altres que estaran entre les primeres posicions són els catalans Andreu Simón, que arriba en plena forma després de guanyar la SaintéLyon francesa al desembre, Raul Butaci i Abel Carretero, Ionel Cristian Manole, Fotis Zisimopoulos, Lluís FernandesMario Olmedo.

09.00 (hora peninsular). Transgrancanaria Advanced (Puerto de las Nieves/Agaete-Parque Sud Maspalomas). 84km/D+5.000m

La Transgrancanaria Advanced arriba aquest any amb nombroses novetats. La principal, la sortida que es trasllada a Agaete i amb això la cursa de muntanya augmenta de distància, fins als 84 quilòmetres, i de duresa, amb prop de 5.000 metres de desnivell positiu. La càntabra Azara García parteix com a principal favorita a l’apartat femení que compta amb un ampli elenc de corredores de primer nivell, mentre que l’actual campió de Portugal d’ultres, André Rodrígues, és el rival a batre entre els homes.

La Transgrancanaria torna així als orígens, amb una partida en un entorn espectacular. Els corredors recorreran la Vall d’Agaete per l’Era de Berbique fins a assolir Artenara, on enllaçaran amb el recorregut de la Classic fins a la meta situada al Parque Sud de Maspalomas.

La guanyadora en dues ocasions de la Classic i una altra més a l’Advanced, Azara García, torna per tornar a penjar-se la medalla d’or. La lluita per la victòria estarà renyida, amb la finlandesa Johanna Antila, que ja fa diversos dies que és per l’Illa reconeixent el recorregut, i la britànica Katie Kaars, que l’any passat va finalitzar sisena a la prova com a aspirants al triomf. Altres candidates són la suïssa Kathrin Götz, quarta l’any passat a la Classic; o la també britànica Meryl Cooper, que intentarà millorar el quart lloc de la passada edició a l’Advanced.

Entre els homes, André Rodrigues serà un dels rivals a batre. La llista de favorits és àmplia, amb George Foster i Josh Wade arribats des del Regne Unit, l’aragonès Marcos Ramos, l’argentí Gabriel Santos Rueda, el francès Cedric Chavet, el canari David Lutzardo o el català Marc Ollé.

17 hores de retransmissió en directe

L’esdeveniment tornarà a ser retransmès pel canal oficial de Youtube, i per televisió als canals Teledeporte i la seva plataforma de streaming RTVE Play, i Televisión Canaria, que com cada any farà un desplegament especial del final de la Classic. A més, Movistar+ a través de M+ Esports (Dial 59) i Esport3 de Televisió de Catalunya inclouran en la programació resums de la prova.

La cobertura, dirigida per la productora Evasión TV, començarà divendres, 24 de febrer, a les 10 del matí (hora peninsular) amb la sortida de la Marató que tindrà lloc mitja hora després des de Tejeda. L’emissió durarà fins a les 15.30 hores (h.p) quan està previst que els principals corredors ja hagin creuat la línia de meta de Maspalomas. Anirà a càrrec d’Albert Jorquera i comptarà amb els comentaris de corredors com Sara Alonso, Fernanda Maciel, Jordi Gamito i Pablo Criado.