El passat dimarts dia 19 de juliol es donava el tret de sortida de la Transpyrenea, una nova prova d’ultraresistència de 866km i 55.000 metres de desnivell positiu que pretén creuar el Pirineu d’est a oest a través del sender francès GR-10, unint les localitats de Le Perthus i Hendaia en un temps màxim de 400 hores (5 agost).  La cursa és realitza en règim d’ autosuficiència total i on cada participant està obligat a portar un mínim de 7.000 calories en menjar. Tot i que en diferents punts de l’itinerari es permès comprar el necessari, existeixen tres bases de vida on poder proveir-se amb el seu propi material: Merèns-les-Vals (km 166), Bagnères de Luchon (km 418) i La Pierre St. Martin (km 678).

map-1170x500

Cada cop és més freqüent veure el naixement de proves d’ultradistància que freguen l’impossible, amb quilometratges i desnivells descomunals, a l’abast de ben pocs i només apte per a corredors amb una llarga trajectòria en proves d’aquest tipus. Però, tothom està preparat per a tal fita? Sobrevalorem les nostres capacitats?

Tot i la espectacularitat de les dades i la dificultat del concurs, fins a 245 corredors van prendre la sortida a l’esdeveniment. Hores d’ara només resten en competició un 50% dels corredors, dels quals s’espera que tant sols una dotzena completin el recorregut.

Johan Stenne i Júlia Boettger, líders

El corredor suec Johan Steene encapçala aquesta autèntica aventura des de l’inici i es situa a Gourette, passats 600 quilòmetres de recorregut. Cal dir que en el currículum d’Stenne hi figuren proves de gran envergadura com les nord-americanes Leadville 100, Tahoe 200 Mile, Last Annual Vol-State 500K o la grega Spartathlon.

El català Eugeni Roselló, que s’havia mantingut entre la segona i tercera posició durant aquests dies, ha abandonat aquest matí per problemes al genoll a les proximitats de Barèges (km 500), a la reserva natural del Néovielle.  

Així doncs, el finlandès Juha Jumisko pren la segona plaça, a unes tres hores d’Steene i molt allunyat del tercer classificat. La alemanya Júlia Boettger, amb una gran experiència en el seu haver, lidera en solitari l’apartat femení, a més de ser la quarta de la general, al seu pas per Cauterets (km 570).

El corredor català millor situat és el gironí Joel Jaile (27è), que aquest matí passava pel check-point de les Granges d’Astau (km 440). 

Foto portada (c) Aitor Toribio Fotografia