L’Ultra Trail Tarragona ha estrenat la temporada de curses a Catalunya amb un esdeveniment que ha aglutinant 200 corredors repartits en quatre distàncies. Francesc Martin i Mònica Guilera s’enduen els llorers de les 100 milles (160km), mentre que en la cursa de les 50 milles (80km) s’han imposat Isaac Salvat i Cristina Martínez.

Sens dubte, les 100 milles ‘Gran Trail Catalunya’ ha estat la gran aposta d’aquesta edició. L’itinerari laberíntic de 160km i un desnivell positiu de 5.100m ha sigut un autèntic desafiament pels 30 corredors que van prendre la sortida la nit de divendres. El recorregut ha realitzat dos bucles entrellaçats per conèixer el ric entorn paisatgístic de les comarques del Tarragonès, Alt Camp i Baix Penedès, amagant cims, rius, carenes i pobles amb encant com El Catllar, Vilabella, Montferri, Querol o Salomó.

El guanyador absolut ha estat Francesc Martin (TrailRunner.cat) que ha ‘volat’ literalment per terres tarragonines i s’ha imposat amb molta solvència amb un estratosfèric temps de 19:19:25. “El recorregut enganya, pensava que seria força més corredor però ha sigut un autèntic trencacames. Hem anat junts amb en Sergi Bel fins a Vilabella (km44); ell s’ho ha pres amb més calma i ja m’he quedat sol al capdavant”.

Sergi Bel es retiraria poc després i prenia la segona posició el torellonenc Jordi Delgado (Grimpacims), molt distanciat de Francesc Martin, i completaria el recorregut en 23:34:49. El bronze seria per Josep Pera (Trail Running Girona) després de 24:37:21.

La victòria femenina ha estat per a Mònica Guilera (CE Penedès) amb 30:31:29, seguida a molta distància per Covi Robles (Trail.cat Sport HG), segona amb 32:02:59.

Després de 35 hores de cursa, 20 corredors han aconseguit completar aquesta primera edició de les 100 milles Gran Trail Catalunya.

Isaac Salvat aconsegueix el doblet en la 80k

Tal i com va passar l’edició passada, les 50 milles (80 km i D+1.790m) han estat realment ràpides, amb els tres guanyadors masculins baixant de les set hores. Una autèntica salvatjada. Isaac Salvat (Trops Sport Trail.cat) tornaria a vèncer en una cursa que li va com anell al dit amb un temps de 6:32:45. “Aviat m’he posat al capdavant amb un ritme força còmode i si que m’anaven dient la distància que em portava el segon, però al final he fet la meva cursa i m’ha sortit força bé. Molt content pel resultat, sobretot per la situació en la que estem. Tot i ser un recorregut diferent i més tècnica que l’edició passada, m’ha agradat molt”.

La lluita pel segon i tercer lloc també ha estat espectacular, amb Aitor Tomàs (Trail.cat Sport HG) aguantant la segona posició durant tota la cursa i Victor Bernad (Sport HG) sortint guanyador del grup perseguidor, amb uns registres de 6:45:44 i 6:46:37 respectivament.

La primera fèmina classificada ha estat Cristina Martínez amb 9:48:40, en la seva estrena en una cursa de 80k. La tarragonina ha mantingut un emocionant frec a frec durant bona part del recorregut amb Ari Casajuana (Trail.cat Sport HG), segona amb 10:18:14. Mamen del Castillo (Konsports) ha tancat el podi femení amb un temps de 10:40:27.

Una mitja marató amb molts quirats

Enguany les proves més curtes de UTTGN ha comptat amb la participació de grans corredors del panorama nacional i internacional. Noms com Jan Margarit, Victor del Águila, Mario Olmedo, Gemma Arenas, Albert Pujol i Sara Alonso han estat alguns dels noms de la Mitja Trail Tarragona.

Nota: L’ organització ha pres la decisió de neutralitzar els resultats de la mitja marató. Un error humà en la senyalització ha comportat la pèrdua de molts corredors. UTTGN assumeix la responsabilitat i tots els atletes afectats disposaran d’una inscripció gratuïta per a la propera edició.

Tanca el programa de curses d’aquesta UTTGN amb la disputa de la Mini Trail de l’Anella, de 12 km, amb victòries per a Oriol Ferré (CE Aritjol) amb un temps de 46:02 i Anna Arnau en 1:00:39.

CONCLUSIONS

A favor: Donada la situació actual de la pandèmia, creiem que no ha estat fàcil tirar endavant un esdeveniment d’aquestes característiques. Tot i això s’ha demostrat que l’esport a l’aire lliure és segur prenent els protocols necessaris. L’esforç i professionalitat dels membres del Club Tennis Tarragona i Outdoor Race World Tour ha estat excepcional.

En contra: Després de conversar amb un bon nombre de participants, valorem que el marcatge ha estat deficient en alguns punts de l’itinerari. Segurament el recorregut de les 100 milles es pot simplificar molt més evitant bucles innecessaris. Tot i això, bona punt de partida per a properes edicions.

ULTRA TRAIL TARRAGONA 2021: Galeria fotos cedides per Ramón Ferrer, Toni Photoset, Sport HG i Ultres Catalunya

Fotos cedides per Ramón Ferrer, Toni Photoset i Ultres Catalunya