No ha estat fàcil com a conseqüència de l’actual pandèmia i de les moltes dificultats que això comporta per poder tancar els calendaris però finalment la 9a Copa Catalana de curses d’ultraresistència per muntanya ha presentat el seu calendari.

Gràcies a l’acord entre l’empresa Ocisport i la FEEC, la Copa d’Ultraresistència comptarà amb les mateixes proves que l’anunciada Peaks Ultra Series:

Ultra Barcelona (8-9/05/2021 – 82km D+5.035m)

L’esdeveniment canvia d’emplaçament dels darrers anys i es trasllada a la població de Sant Llorenç de Morunys. Es basa en el preciós traçat de la mítica Marató de la Vall de Lord fent una circular primer per la Serra del Verd i saltant després al Port del Comte, coronant cims emblemàtics com el Cap del Verd (2.282 metres), la Tossa Pelada (2.378 metres) o el Pedró dels Quatre Batlles (2.386 metres), per acabar pels barrancs del clot de Vilamala.

La UTBCN tindrà un format de prova tipus autosuficiència individual entre el refugi Bages (km 37) i Coll de Port (km 54,6).

A més de la modalitat Ultra, oferirà tres recorreguts més: Marathon de 56km D+3.375m, Half de 21km D+1.375m -puntuable per a les Skyrunner Spain i Andorra Series- i la Speed de 11km D+729m.

Els Bastions (5-6/06/2021 – 71km D+4.709m)

Els Bastions celebrarà la seva desena edició amb canvis significatius respecte els anys anteriors. La modalitat Ultra, amb sortida i arribada a Ribes de Freser (Ripollès) coronarà els bastions més alts de la vall de Ribes, com el Puigmal i altres cims de l’olla de Núria, fent parada a la vall de Núria i tornant a Ribes de Freser amb previ pas pel Torreneules, Coma de Vaca, el Balandrau, Pardines i el Taga.

Com a novetat, el recorregut tindrà un tram en mode “autosuficiència” entre els avituallaments de Fontalba (km 20) i Pic de l’Àliga (km 40), coronant l’olla de Núria en la seva totalitat.

La prova decisiva, a Andorra

Gràcies a l’acord entre el Club Alpi Virtual, l’empresa Ocisport i la FAM, la Copa d’Ultraresistència tindrà una prova també en territori andorrà. Com ja passa amb la Copa Catalana FEEC-Dynafit d’esquí de muntanya, la bona relació amb el país veï permet incloure en calendaris de la FEEC proves andorranes.

Ultra Comapedrosa (25/07/2021 – 50km D+3800m)

La Skyrace Comapedrosa creix i es reforça aquest any 2021 amb una nova distància ultra. La Ultra Comapedrosa tindrà una primera part que recorrerà el traçat de l’ Skyrace, sortint d’Arinsal, pujant al Pic de les Fonts (2.749 m), baixant fins al Refugi del Pla de l’Estany, ascendint a al Pic de Comapedrosa (2.942 m) i arribant a el Refugi de Comapedrosa, previ pas per l’Estany Negre. A partir d’aquí començarà el nou traçat, pujant a la Portella de Sanfons i al Pic del Port Vell (2.655 m), seguint cap al Cap de l’Ovella (2.541 m) i baixant del Coll de la Botella pel Port de Cabús i les Bordes de Setúria. Des d’aquí, tornada cap al Pic de l’Port Vell i el Refugi de Comapedrosa, amb la baixada final fins a la meta d’Arinsal.

El Campionat de Catalunya a la Trepitja Garrotxa

L’Ultra Trepitja Garrotxa, organitzada pel CE Olot, serà l’encarregada d’acollir per segona vegada el Campionat de Catalunya individual i per equips de l’especialitat el proper 23 d’octubre.

El campionat nacional serà una de les proves de criteri per a formar part de la Selecció Catalana de Curses per Muntanya per a participar als campionats estatals i internacionals de les diferents especialitats. Els nous campions buscaran agafar el relleu de Marta Muixí  (AE Mountain Runners del Berguedà) i Adrià Matas (AE Muntanya) que es van imposar en la darrera edició, celebrada a Prades en 2019 dins el marc de la Long Trail Muntanyes Costa Daurada.

Amb sortida i arribada a la població d’Oix, el recorregut de l’ultra permet conèixer la subcomarca de l’Alta Garrotxa en tots els seus límits, passant per raconades espectaculars de la comarca, com el Puig Ou, el Puig de les Bruixes, el Comanegra, Sant Aniol d’Aguja, Beget i Talaixà. Els participants hauran de recórrer 84 quilòmetres amb un desnivell positiu de 4.750 metres.

L’esdeveniment comptarà amb dues distàncies més: 53km D+2900m i 23km i D+1200m, aquesta última formant part del calendari de curses Open de la FEEC.

Foto portada: Jose Miguel Muñoz / Ocisport