Val d’Aran by UTMB tanca la primera edició amb èxit

1415

Val d’Aran by UTMB® ha nascut. 30 mesos després ha deixat de ser un somni per convertir-se en una realitat. Les muntanyes, la natura i els pobles de la Val d’Aran han estat testimonis d’un cap de setmana històric. 3.116 corredors repartits en quatre proves han creuat la línia de sortida: la VDA 162 km; la CDH 105 km, la PDA 55 km i la Sky 15 km. Centenars de runners han tocat la campana símbol de la prova i s’han coronat finishers d’aquesta primera i emocionant edició de la Val d’Aran by UTMB®. La primera prova del grup UTMB® de 2021, cancel·lada en 2020 per la pandèmia, s’ha pogut celebrar, per fi, i no ha deixat indiferent a ningú.

Ionel Cristian Manole i Anna Carlsson guanyadors de la prova reina; Aritz Egea i Tati Orquiola campions de la CDH; David Prades i Andreea-Alina Piscu, primers a la PDA; i Jordi Alís i Anna Comet els més ràpids en la Sky s’han convertit en els primers que han inscrit el seu nom en la història de la Val d’Aran by UTMB®. “Després de dos anys de treball que han estat molt durs a causa de la pandèmia, per fi ha arribat el cap de setmana i hem aconseguit que més de 3.000 corredors de 75 països diferents gaudeixin i coneguin la Val d’Aran. Estem molt feliços”, explica Xavi Pocino, director de la Val d’Aran by UTMB®.

TORN D’ERA VAL D’ARAN – VDA 162 KM

Els carrers de centre de Vielha vibraven d’emoció quan els 941 corredors es reunien, el divendres 9 de juliol, a la línia de sortida de la cursa reina i emblema de la Val d’Aran by UTMB®, segurs que els 162 km i 10.700 m de desnivell positiu que tenien per davant construïen una prova dura i exigent. Públic, acompanyants, familiars i locals aplaudien commoguts als corredors, que concentrats durant el compte enrere, van sortir energètics cap a l’aventura.

El romanès Ionel Cristian Manole era el primer participant de la categoria masculina a tocar la tan lluitada i emblemàtica campana de ferro de la meta d’arribada, establint el temps més ràpid de la primera edició de la cursa en 23:56:26. A més de 40 minuts d’avantatge sobre el segon, Manole afirmava que la VDA de la Val d’Aran by UTMB® ha estat una prova molt dura: “VDA et posa a prova física i mentalment. Ha estat intens i molt dur per a mi. El recorregut és preciós, per gaudir-lo. No sé si 24h són moltes o poques, però crec que es pot fer en menys. Vaig tenir uns quants moments de baixada, vaig sortir a un bon ritme però vaig passar per moments en què estava en mode supervivència. Aquest any vull anar a UTMB i fer-ho el millor possible”, explicava Manole.

Amb un temps de 24:39:05 arribava el segon classificat amb un somriure d’orella a orella. Es tractava de l’australià Morgan Pilley, que va definir a la VDA com “la millor cursa que he fet mai. La més dura, però la millor”.

Manole es va col·locar líder a partir de l’km 30, seguit de l’australià Morgan Pilley. Entrada la nit, Ionel començava a marcar distància respecte a Pilley, que mantenia la segona posició a uns 13 minuts en el seu pas per Sant Joan. Ionel continuava en primera posició a Beret amb prop d’un centenar de quilòmetres a les cames, amb 20 minuts d’avantatge respecte a Pilley. Durant la resta de la cursa, el romanès va defensar amb èxit la seva posició, convertint-se en el primer i el més ràpid en donar la volta a la Val d’Aran.

Jordi Gamito, per la seva banda, creuava la línia de meta en tercera posició marcant un temps de 25:32:36. El corredor català no ho ha tingut fàcil: “M’ha costat entrar en cursa, inclús patint deshidratació. Malgrat tot he pogut acabar i estic molt feliç. És duríssim, potser fins i tot més que el de UTMB”, explicava el de Platja d’Aro, que ja té en ment ser a UTMB aquest estiu.

En la categoria femenina, la sueca Anna Carlsson ha creuat meta parant el crono en 29:25:26. Carlsson, gran favorita, ha liderat la prova des de l’inici i ha anat ampliant el seu avantatge respecte les seves perseguidores a mesura que avançaven els quilòmetres. A més, ha estat novena de la general. “El recorregut m’ha semblat preciós. La veritat és que em venien ganes d’aixecar el cap i gaudir de el paisatge però hi havia alguns trams complicats i havia d’estar concentrada. Però ha estat molt divertit, he gaudit molt”, deia Carlsson, tímida però feliç a la seva arribada a l’arc de meta de Vielha. La japonesa Kaori Niwa i la canadenca Stephanie Case eren segona i tercera respectivament.

CAMINS D’HÈR – CDH 105 KM

951 corredors esperaven a Les la primera sortida de la història de la Val d’Aran by UTMB®, la de la Camins d’Her de 105 km, que acabaria guanyant el basc Aritz Egea en la seva estrena a la ultradistància i Tati Orquiola.

La cursa, que aprofita els últims 105 quilòmetres de la VDA, és un recorregut per les parts més salvatges i altes de la Val d’Aran, amb 6.500m de desnivell positiu. Després de partir des de Les, i passar pel típic i bonic poble de Canejan, el grup gaudiria del pas per la Val de Toran, la més salvatge, passant a través de pobles abandonats i antics camins ramaders. Una llarga pujada des de Sant Joan de Toran els va conduir fins a la majestuositat de l’estany de Liat i la base del Mauberme.

Egea es va posicionar ja líder en el tercer avituallament al Pas Estret (km 26.6) amb més de 2.400 m de desnivell positiu en les cames, però amb Isaac Salvat, corredor de Riudoms, en segona posició estalonant-lo.

No obstant això, poc després de l’equador de la prova, en l’avituallament de Salardú (km 55,28), Egea, començaria a prendre una mica de distància respecte a Salvat, que passaria pel mateix punt uns 5′ després. Daniel Colom, de Benicarló, arribaria tercer i defensaria fins al final la seva posició en el podi.

“Primera ultra. Primera experiència. Ho he passat bé i malament al mateix temps. La cursa és preciosa. L’objectiu principal també de venir aquí era preparar la CCC de UTMB®. El recorregut fins Ressec m’ha semblat preciós, he aixecat el cap un moment i he vist l’Aneto. He patit molt però, a la vegada, gaudit. Estic segur que aquesta cursa ha vingut per quedar-se, per ser un referent”, explicava l’atleta basc en meta, visiblement emocionat i acompanyat dels seus fills, després de veure com en la seva primera experiència en una ultra aconseguia el primer lloc.

Divuit minuts després, arribaria a Vielha Isaac Salvat. El corredor de Riudoms creuaria l’arc després 13:21:01 de cursa i 8’més tard, seria el torn de l’atleta de Benicarló, Daniel Colom.

En categoria femenina, Tati Orquiola seria la gran protagonista de la prova. Orquiola lideraria pràcticament des de l’inici, aconseguint 2′ d’avantatge respecte a la segona, Lucy Sacarello a Sant Joan de Toran (km 13). Orquiola, campiona de la Riaño Trail Run o segona en la Ultra Montseny 2021, seguiria en primera posició fins al final, mostrant-se sòlida i ampliant l’avantatge sobre les seves perseguidores, tocant la campana d’acer després 17:30:46 de cursa. Segona en meta seria Carmen Biosca, de Campan, que passaria segona ja per Salardú a 25′ després d’anar remuntant posicions i es convertiria en finisher i segona dona de la CDH amb un temps de 19:41:23. La britànica, Sacarello, acabaria quarta mentre que seria la barcelonina Gina Julià la que es quedaria amb el tercer calaix de podi, arribant a Vielha amb 26′ d’avantatge respecte a Sacarello, amb un registre de 20:02:44.

“Somiava amb arribar el més ràpid possible a la meta per tocar la campana. Ha estat una cursa molt dura, no m’esperava que fos tan exigent mirant el perfil. Vaig trobar-me bastant bé durant tota la primera part però a l’arribar a la zona de Colomers es va fer molt dur. Crec que vaig trigar més de 4 hores per fer uns 15 km. Això sí, és espectacular, plena de llacs … El meu pròxim objectiu és anar a l’OCC, fer una distància més curta i ràpida”, explicava Orquiola.

En total 65% dels participants (619 dels 951 corredors) han aconseguit recórrer cada cim, cada poble, cada llac i cada vall, per convertir-se en finishers d’aquests llargs 105 km de la CDH. Frédéric Nousbaum (FRA) seria l’últim corredor en creuar la línia d’arribada de Vielha després de 27:52:19 de marxa.

Isaac Salvat (2), Aritz Egea (1) i Daniel Colom (3): els tres primers classificats de la CDH. Foto: Carlos Llerandi / Val d’Aran by UTMB®

PEADES D’AIGUA – PDA 55 KM

El Pla de Beret seria el lloc de sortida per als 980 corredors que s’enfrontaven als ràpids però exigents 55km que constitueixen la Peades d’Aigua, la PDA, la cursa coneguda per tenir més desnivell negatiu (3.900m), que positiu (3.100m), i en la qual el Parc Nacional de “Aigüestortes i Estany de Sant Maurici” cobra protagonisme. El castellonenc David Prades (6:06:43) i la romanesa Andreea-Aina Piscu (7:18:05) s’han convertit en els primers vencedors de la prova.

Després de passar per Bagergue, declarat un dels pobles més bonics d’Espanya, recórrer els més de 20 llacs del circ d’estanys més gran dels Pirineus (Colomèrs) i coronar el coll de podar a 2.600m d’altitud, el primer corredor de la PDA va creuar la línia de meta de Vielha a les 12h36 de l’migdia de dissabte mateix sota un sol brillant a Vielha i acompanyat dels aplaudiments dels aficionats que esperaven la seva arribada. Prades va parar el crono en 6:06:43, per davant del granadí Álvaro Gómez i el basc Xabier Lete. Prades va marxar en primera posició ja des del km 27, mentre que Gómez, sempre en les posicions de davant, va anar de menys a més i va acabar superant a Lete en l’últim tram.

“No m’ho crec. Quina passada! L’ambient ha estat espectacular. He passat força calor durant la carrera però m’ha encantat el recorregut. El primer tram m’ha semblat més corredor i, després, ja s’ha tornat més tècnic i calia anar amb molta atenció”, explicava a la seva arribada un feliç David Prades, que aquest any ja va assaborir la victòria en la Transgrancanaria Advanced.

En la categoria femenina, la corredora de Romania Andreea-Alina Piscu, ha liderat la cursa pràcticament des del principi. Piscu s’estrenava en una prova de 55 km però s’ha mostrat sòlida en el recorregut per acabar arribant a meta després de 07:18:05 de cursa. Darrere de la campiona de la PDA, ha arribat la catalana Cristina Santurino, que després d’ocupar el tercer lloc en bona part de la cursa, ha superat a la mallorquina Karina Gómez en l’últim tram de baixada per quedar-se amb el segon calaix de podi. Santurino ha parat el crono en 7:27:48 i Gómez ho ha fet menys de 3′ després, en 7:30:28.

Anna Comet. Foto: Sergi Colomé / Val d’Aran by UTMB®

SKY – 15 KM

No hi ha lloc més màgic i amb més història que el Pla de Beret. A més d’acollir la sortida de la PDA, també ha estat punt d’inici i final de la Sky Baqueira Beret, una prova ideal per gaudir de les vistes de tota la vall i la majestuositat de l’sostre de Pirineu recorrent senders d’alta muntanya. El jove corredor de la Seu d’Urgell, Jordi Alís, i l’experimentada Anna Comet s’han endut la victòria en categoria masculina i femenina respectivament.

Alís, s’ha posat ràpidament al capdavant al costat de dos corredors, agafant distància en la pujada a Cap dera Serra (2.248m), per acabar ja només l’últim tram fins a meta . “M’ha semblat una cursa força ràpida. He tingut bones sensacions des de l’inici, hem anat bastant forts. A la pujada he agafat un ritme més alt i m’he començat a escapar de el grup, i la part de la carena i la baixada ja l’he fet en solitari controlant fins arribar a meta. Estic molt content amb les sensacions”, deia Alís.

L’ambaixadora de la Val d’Aran by UTMB® Anna Comet, per la seva banda, ha liderat la classificació femenina des del principi. “La cursa és preciosa, en un entorn privilegiat. M’he sentit molt bé. Venia de dues setmanes entrenant moltíssim perquè em recuperava d’una lesió i he estat posant a prova el genoll. Volia acabar aquest procés amb aquesta cursa i ha sortit molt bé. M’he notat una mica cansada de cames però bé”, explicava Anna Comet.

La SKY ha comptat també amb una participació molt especial, la de Jan Escalé de 79 anys de Muntanyola, que s’ha convertit en el finisher de més edat d’aquesta primera edició de la Val d’Aran by UTMB®. Ha estat al costat de la seva néta que Escalé ha creuat la línia d’arribada. “M’ha fet molta il·lusió ser aquí avui. Vam venir fa uns dies a fer el recorregut, quan no hi havia banderoles ni públic, per conèixer una mica la cursa. Com estic acostumat a córrer pel pre Pirineu, el paisatge i l’entorn de la Val d’Aran em sembla espectacular. I a més amb tota la gent animant, ho he gaudit molt”.

248 dels 251 participants s’han coronat finishers de la germana petita de la Val d’Aran by UTMB®, 45% dels quals eren dones. Tessa Balcells seria l’última participant en creuar la línia de meta del Pla de Beret, després de quasi 4 hores de cursa.

Classificacions Val Aran by UTMB 2021