Fotografia portada: Berni Photography
Prop de cinc-cents corredors ompliran a partir de divendres la població de Xerta (Baix Ebre), per participar un any més a l’autèntica festa del trailrunning ebrenc de l’Ultra Trail de les Fonts. Una cursa que ha estat reconeguda pels seus participants com a excel·lent: pels increïbles paratges que ofereix el Parc Natural dels Ports, per l’entrega dels seus voluntaris, per la bona organització durant els tres dies de la prova i, sobretot, per la voluntat dels pobles baixebrencs involucrats en l’esdeveniment com Aldover, Paüls, Prat de Comte, Alfara de Carles i, sobretot, Xerta com a epicentre.
L’ultratrail seguirà la mateixa tònica que les edicions anteriors i estarà dividida en tres etapes:
La Nocturneta (23km): Amb sortida divendres dia 11 a les nou del vespre. Una cursa ràpida i nocturna, amb un desnivell quasi inapreciable (350m) que recorrerà l’entorn dels pobles d’Aldover i Xerta. És una cursa amb trampa, ja que si aneu massa ràpid podeu pagar-ho en l’etapa següent.
El Trail (70km): L’etapa reina per excel·lència, amb 4.000 metres de desnivell positiu, la converteixen en una jornada exigent. El terreny es dur, majoritàriament per sender, i realitza quatre grans pujades, amb L’Espina -1.150m d’alçada- com a punt culminant, tot passant pels pobles de Paüls, Prat de Comte i Alfara de Carles. La sortida es realitzarà a les sis del matí de dissabte amb un temps màxim de 15 hores per completar el recorregut. Entre els favorits per aquesta etapa trobem, en l’apartat masculí, a Joan Salamaña (Fartlek Esports Santpedor) que va establir el rècord amb un temps de 7h44’49”; David Carrasco (Team Bussetus-Saorte), Jaume Folguera (Firehawk Team) i Jordi Marco (Firehawk Team). En fèmines preveiem una autèntica disputa entre la guanyadora de l’edició passada Olatx Alvariño (CD Mis Jueves), Messi Arcos (Hoka One One) i Eva Corral (AE Matxacuca).
Ja en la jornada dominical (vuit del matí) es disputarà la Cursa de les Fonts. Una cursa llarga (27km) i dura (1.650m de desnivell positiu) que s’iniciarà en un pràcticament continu ascens fins el cim de la Coscollosa -879m d’alçada- per deixar-se anar en els últims dotze quilòmetres finals fins a cercar de nou el poble xertolí.
Entre els favorits per optar al triomf final de les tres etapes, trobem a Albert Viñau (Training Trail Team), Roger Viñas (The Elements Coconut Water), Álex Izquierdo (Topo Athletic) i Josep Cuadrat (UE Urgellenca). En fèmines, creiem que la victòria estarà entre Gemnma Avellí (AE Matxacuca), Núria Bermúdez (Ríos Les Franqueses), Judit Francín (Club Excta. Trail Tarraco) i Sonia Santander (Club Montaña Sarrios Zaragoza).
Aquest cop, Ultres Catalunya hi prendrà part com a participants. Podreu seguir-nos a través del nostre compte de Twitter.
entrevista
Parlem amb el seu director, Karim Chouaib, que ens explica els secrets de l’Ultra Trail de les Fonts:
Com va sorgir l’idea de realitzar un Ultra Trail de tres etapes?
Nosaltres ja realitzàvem la cursa de les Fonts, puntuable pel circuit de curses de les Terres de l’Ebre, i arrel de veure una publicitat d’una cursa dels Alps francesos amb un format semblant al nostre vam decidir tirar-ho endavant amb l’estructura de tres etapes i amb l’interès d’implicar els pobles veïns, com Aldover, Prat de Comte, Paüls i Alfara de Carles.
Part del secret de l’èxit de la vostra prova és potser aquesta implicació dels pobles propers, fent-los partíceps d’aquesta festa?
Encara tenim molt a millorar. Tot i això, creiem que tenim dos factors importants per a que això funcioni: la gent de les Terres de l’Ebre som molt acollidors i ens agrada cuidar a la gent i, d’altra banda, els corredors d’ultrafons també ajuden amb la seva manera de ser. Els dos col·lectius es retroalimenten.
Fes-nos cinc cèntims per a cada una de les etapes i les claus per aconseguir ser finisher:
La Nocturneta és una etapa trampa, ja que és molt ràpida i amb poc desnivell. És on pots perdre l’opció de podi final pels primers o ser finisher si vas massa revolucionat. El 50% dels abandonaments del Trail de dissabte son deguts al sobreesforç en aquesta etapa.
A la Trail cal sortir de menys a més, amb actitud una mica conservadora però sense entretenir-se, ja que els temps de tall son molt ajustats. El recorregut s’endureix després de Paüls -amb quatre pujades de 800m- destacant la pujada després de Sant Roc. A la Refoia, el Montsagre, dalt de l’Espina i a Alfara de Carles son bons llocs per contemplar la bellesa dels Ports.
I la cursa de diumenge és l’etapa de supervivència. És una ambient diferent, més festiu i amb més públic. Només cal deixar-se anar.
Us desitgem tota la sort del món.