Campionat d’Europa de Trail Running i Mountain Running: 13 catalans aspiren a medalla

Oriol Cardona serà un dels corredors destacats d'una selecció espanyola amb molts galons

649

El Campionat d’Europa de Trail Running i Mountain Running (European Athletics Off-Road Running Championships) ja ho té tot a punt per celebrar la seva primera edició, que tindrà lloc a El Paso (La Palma) de l’1 al 3 de juliol. Aquest campionat repartirà els títols europeus de Trail Running, Curses de Muntanya i Pujada Vertical. A més, en Curses de Muntanya i Pujada Vertical també es disputarà el Campionat d’Europa sub20.

Programa
  • Divendres 1 de juliol. L’Europeu Off Road donarà el tret de sortida amb la disputa de les diferents modalitats de la Uphill Mountain Race, una prova vertical de 6 km i 800m de desnivell positiu, des del peu de la muntanya de Bejenao fins al cim de la Pista de Ferrer.
  • Dissabte 2 de juliol. Arriba el plat principal de la competició amb la disputa de la modalitat Trail Race, amb un recorregut d’uns 45km i 5.124m de desnivell acumulat. El recorregut transcorre per la muntanya de Bejenao, un dur ascens al coll de Reventón, la Cumbre Vieja, el Llano de los Jables i l’emblemàtic Pino de la Virgen, recorrent bona part del Parc Nacional de la Caldera de Taburiente.
  • Diumenge 3 de juliol. Es tancarà el programa amb la modalitat Up&Down Mountain Races, de 17,6km i 1.796m de desnivell acumulat.
La Selecció Espanyola de Trail Running, aspirant a tot

Un total de 24 seleccions competiran en una cita que reunirà gairebé 300 atletes europeus. Espanya és la selecció amfitriona i una de les favorites per estar al capdamunt del medaller final, igual que la Gran Bretanya, França i Itàlia, que són grans potències a la majoria d’esports de muntanya. Espanya estarà representada amb 32 atletes, entre els quals destaquen els campions d’Espanya absoluts del 2022, Julia Font (trail running), Alejandro García (curses de muntanya), Onditz Iturbe i Miquel Corbera (pujada vertical). Oriol Cardona, Zaid Ait Malek, Daniel Osanz, Borja Fernández, Anna Comet, Nuria Gil o Mònica Vives són alguns dels molts atletes destacats que presenta Espanya en aquest campionat.

Oriol Cardona, el nostre estendard

La selecció espanyola de Trail Running de la RFEA estarà composta en aquesta ocasió per 13 corredors catalans:

  • Classic Uphill: Miquel Corbera, Gisela Carrión i Claudia Sabata
  • Sub20 Uphill: Lleïr Barcons, Jan Torrella, Blanca Batllé i Martina Gonfaus
  • Trail Running Race: Oriol Cardona, Anna Comet, Nuria Gil i Mónica Vives
  • Classic Up & Down: Miquel Corbera, Gisela Carrión i Laia Montoya
  • Sub20 Up & Down: Jan Castillo, Blanca Batllé, Martina Gonfaus

El banyolí Oriol Cardona serà sens dubte un dels esportistes catalans amb més possibilitats d’aconseguir una de les preuades medalles, fita mai aconseguida per un corredor espanyol. Després d’una temporada d’esquí de muntanya plena d’èxits, on s’ha proclamat campió d’Europa sprint i un dels millors del món de la disciplina, arriba amb un estat de forma excepcional. La seva victòria a la Berga-Rasos va ajudar a la selecció catalana a proclamar-se campiona d’Espanya per Federacions, mentre que el triomf a la vertical de Zegama i una superba actuació a l’Olla de Núria donen motius per apostar per ell.

Favorits:

La llista d’inscrits per a aquest Campionat d’Europa d’Atletisme off-road també inclou alguns noms coneguts que han triomfat en el passat als Campionats Europeus de Curses de Muntanya, com la suïssa Maude Mathys, tres vegades campiona, que s’ha inscrit tant a la carrera clàssica de pujada com a la Up&Down.

Si Mathys s’imposa en una de les dues disciplines, serà la primera atleta femenina a guanyar quatre títols consecutius de curses per muntanya. Possiblement, l’helvètica és la millor corredora del moment en mitja distància, amb permís de Sara Alonso i Nienke Brinkman, a més de guanyadora de proves com Sierre Zinal, Pikes Peak Marathon (batent rècord a totes dues) o les Golden Trail World Series.

Mathys sembla disposada a reprendre la seva rivalitat amb l’austríaca Andrea Mayr, guanyadora en quatre ocasions (2005, 2014, 2015 i 2016), que va haver de conformar-se amb la plata darrere de Mathys a la cursa de pujada a l’última edició dels Campionats Europeus de Curses de Muntanya de 2019.

Altres noms coneguts a la llista d’inscrits són la britànica Kate Avery, múltiple medallista europea de cros, i l’alemanya Domenika Mayer, que va ajudar Alemanya a aconseguir el títol per equips a la Copa d’Europa de 10.000 metres de Pacé al maig. També destaca el nom de Holly Page, la millor atleta britànica dels últims anys i guanyadora de proves prestigioses com The Rut (EUA), Buff Epic Trail (Espanya) o Monte Rosa Skymarathon (Itàlia). Ja ha estat internacional en diverses ocasions amb el Regne Unit (va estar al Mundial de Penyagolosa del 2018 on va ser novena). Una altra corredora a tenir en compte també serà la francesa Christel Dewalle, campiona del món de Quilòmetre Vertical i hexacampiona francesa de la mateixa modalitat. Durant els anys 2014-2018 va tenir el rècord del món de KV. És una de les millors «escaladores» de la darrera dècada i una de les favorites per guanyar en les modalitats Up&Down i Classic Hill. Companya d´equip de Christel és Audrey Tanguy, corredora professional de l´equip internacional de HOKA i una de les millors atletes d´ultradistància del moment. Guanyadora de la TDS (UTMB) els anys 2018 i 2019. També caldrà tenir en compte l’olímpica del 2016 Anna Hahner a la cursa de trail femenina.

El britànic Jacob Adkin defensarà el títol a la prova masculina d’ascens. S’enfronta a un tradicionalment fort contingent italià que inclou Xavier Chevrier, que va guanyar el bronze individual el 2019. Martin Dematteis també competirà, però el campió d’Europa de curses de muntanya del 2016 disputarà l’etapa inaugural de la cursa de trail.

El Campionat d’Europa es podrà seguir via streaming a través del canal de Youtube de European Athletics

Text: Albert Torrent i Territorio Trail Media. Foto: José Miguel Muñoz