Rialp-Matxicots: l’emblemàtica cursa del Pallars Sobirà

La dotzena edició se celebrarà els 17 i 18 de setembre i amb novetats en el seu format

1311

Ben cert és que la Rialp Matxicots ha esdevingut un dels aconteixements més estimats i valorats pels corredors de casa nostra. Escollida pels lectors d’ Ultres Catalunya com a millor ultratrail als anys 2015, 2018 i 2021, en part per haver aconseguit una combinació perfecte entre l’entorn privilegiat de la zona Sud del Pallars Sobirà i un poble entregat completament al corredor, celebrarà la seva 12a edició els propers 17 i 18 de setembre.

Un cop més, permetrà conèixer els emblemàtics pics que rodegen la zona, amb el Montsent de Pallars (2.883m), el Montorroio (2.862m) i Les Picardes (2.803m) com els més destacats, amb paratges encisadors com el de l’Estany Gran de la Mainera, però també per visitar pobles amb encant com Altron, Escàs o Roní entre d’altres.

Una edició amb novetats 

Aquesta edició arriba amb força novetats en el seu programa. La més important és que concentrarà totes les curses en la jornada de dissabte, deixant tota l’atenció per als infants per a la matinal de diumenge. La Rialp Matxixics compartirà per primer cop escenari amb els més grans amb 3 modalitats d’entre 1,5 i 5kms en un matí de festa i esport, juntament amb un programa paral·lel d’activitats per conèixer el fantàstic territori.

Al llarg d’aquests anys la Matxicots s’ha anat transformant com un camaleó per tal de satisfer la demanda creixent dels corredors i, a la vegada, treure el millor suc possible al privilegiat entorn que rodeja Rialp. Enguany, la fusió de les modalitats Trail i Marató que ens havien acompanyat els últims tres anys, donen pas a un sol i espectacular recorregut de 50 km i gairebé 4.350 m. de desnivell positiu, mantenint l’essència alpina que el caracteritza, coronant el cims d’Altars, Montsent, Montorroio i les Picardes. A més, visitarà els bucòlics estanys de la Mainera situats estratègicament en la solitària Vall d’Àssua, a les portes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

La Mitja, de 22 km i un desnivell positiu de 1500m, mantindrà el recorregut estrenat l’edició anterior. Descobrirà els boscos de Beraní i Roní del Parc Natural de l’Alt Pirineu i la temible i exigent pujada al poble abandonat de Sant Romà de Tavèrnoles.

I per a totes aquelles persones que vulguin gaudir dels paratges del Parc Natural de l’Alt Pirineu d’una forma més pausada, hi haurà una Caminada Popular d’onze quilòmetres de recorregut.

Recordeu que el poble de Rialp disposa d’una estació de trail o Trail Zone amb recorreguts per a poder entrenar tot l’any. Trobareu més informació en aquest enllaç.

Text: Albert Torrent. Foto: Elena Mate