La trailrunner llançanenca Aina Cusí va fer bons els pronòstics i frega el podi femení de la Madeira Skyrace amb una quarta posició. La corredora de l’equip Merrell s’estrenava aquesta temporada en una prova de les Skyrunner World Series i el resultat no podia ser millor.

“Sincerament venia sense expectatives, ja que per problemes de salut no he pogut entrenar bé ni fer cap cursa anteriorment. Per tant, he sortit a fer la meva cursa amb l’idea d’acumular quilòmetres per a propers objectius. Així que molt feliç per aquesta quarta posició en una cursa exigent com aquesta, on s’hi ha sumat una meteorologia força dura”, ha explicat.

La Madeira Skyrace, setena etapa de les Skyrunner World Series, va atreure destacats skyrunners de més de 40 nacionalitats a la línia de sortida de Santana. La bonica i variada ruta de 45 quilòmetres, amb 3.500 metres de desnivell positiu, a través dels paisatges durs de l’illa, va tornar a oferir una experiència emocionant tant per als participants com per als espectadors.

Molts corredors i corredores d’elit es van donar cita a l’illa portuguesa, per la qual cosa no va sorprendre que la cursa fos emocionant i imprevisible. Enfrontant-se a condicions humides i amb boira, els corredors francesos Lucille Germain i Loic Robert van emergir com a campions a la Madeira Skyrace 2024.

Un podi masculí ple de quirats. Foto: Guaresti

A la carrera masculina, Loic Robert, va sortir victoriós després d’avançar l’eslovè Luka Kovacic després de la primera pujada. Robert va aconseguir mantenir un avantatge suficient durant la resta de recorregut, mesurant molt bé a les baixades, cosa que li va permetre mantenir la seva posició de líder fins a la meta. El temps de victòria de Robert va ser de 4h59’03”, set minuts més ràpid que Antonio Martínez el 2023, establint un nou rècord masculí al traçat.

“Aquesta ha estat una cursa preciosa i m’ha agradat córrer aquí a Madeira. En Luka ha estat ràpid a la primera pujada i ha sigut capaç de tirar al davant però jo he estat més ràpid a la baixada després de Pico Ruivo, així que he pogut agafar-lo i apretar fins al final.  Aquesta victòria m’ha posat en una bona posició per a la resta de temporada i espero amb ganes el Gorbeia Suzien i la final a la Marato del Dements”, ha declarat Robert a l’arribada.

El segon lloc del podi ha estat pel favorit local, el portugués André Rodrigues, que ha fet una cursa magnífica i ha pogut guanyar tres posicions des de la primera pujada fins al final. Rodrigues ha acabat sis minuts per darrere del Robert i també ha estat més ràpid que el rècord previ de la cursa. Després d’una forta pujada, Kovacic no ha pogut seguir als corredors ràpids en baixada i ha acabat en una meritòria tercera posició, acabant vuit minuts del guanyador.

“He gaudit de cada minut d’aquesta cursa.  Ha estat molt tècnica i molt dura però molt bonica i l’esportivitat de la comunitat skyrunning ha fet que hagi estat una gran experiència. Estic content pel Loic i l’Andre i ha estat un plaer lluitar amb ells fins al final. També ha estat un dia emotiu per a mi, ja que no tenia la meva família a la meta però estic content de ser al podi”, ha comentat Kovacic.

El quart lloc va ser pel portugués Miguel Arsénio que s’ha perdut el podi per sis minuts.  Aquesta és la quarta vegada que hi competeix: “Aquest és el millor recorregut del món i seguiré vinent fins a guanyar!”. El basc Ioseba Eskudero d’Espanya va tancar el top5.

Lucille Germain, una cursa sublim des de l’inici

A la cursa femenina, Lucille Germain va aconseguir una actuació espectacular endunt-se el títol femení amb 5h33’17” i ocupant la vuitena posició general. La corredora francesa va batre l’anterior rècord establert per Emma Cook-Clarke el 2023, rebaixant-lo en uns  increïbles 40 minuts.

“M’he sentit bé a la primera pujada i quan he passat l’Oihana m’he dit a mi mateixa que continués apretant.  He corregut la major part del temps sola i, per tant, en realitat no sabia que era la primera dona durant gran part de la cursa.  Només volia continuar i fer el millor possible. Ha estat una cursa molt tècnica amb molt fang i cadenes i cordes.  M’encanta aquest tipus de cursa i m’ha agradat molt estar aquí a Madeira aquests darrers dies”, ha declarat la guanyadora.

Tot i que va realitzar una excel·lent cursa, la basca Oihana Kotazar no va poder atrapar la la francesa i es va classificar en segona posició a 18 minuts de la guanyadora.

“No hi ha paraules per descriure com d’increïble és aquesta cursa. Ha estat molt dur i tècnic, molt espectacular.  Realment he hagut d’apretar avui. La Lucille m’ha atrapat a la primera pujada després del quilòmetre cinc i després sabia que la Kalie i la Lide estaven a prop, però no sabia on, així que he continuat  apretant i al final estic molta contenta amb la meva segona posició”.

El tercer lloc ha estat per a la canadenca Kalie McCrystal seguida de la citada Aina Cusí i l’americana Michelle Merlis.

La propera parada de les Merrell Skyrunner® World Series serà la Minotaur Skyrace, al Canadà, el 22 de juny.

Foto portada: Terres Blanques