El Trail del Bisaura, una de les cites més esperades del calendari, ha tornat a ratllar la excel·lència dos anys després. Prop de 1.200 corredors han tornat a gaudir d’un territori salvatge, feréstec i gran desconegut per a una gran majoria, passant per racons tant emblemàtics com la Farga de Bebié, el torrent de les Dous, els Bufadors, el castell de Llaes, l’ermita La Cau, el Castell de Milany i el santuari de Bellmunt.

La prova reina ha estat un cop més la cursa més llarga, de 54 quilòmetres i 3.200m de desnivell positiu. Martí Lázaro (Cos 360-Montanyà) i Lluís Ruiz (NonStop Minimalist Runners) han tornat protagonitzar el mateix duel que en 2019, amb un interessant tira i afluixa durant tot el recorregut. Finalment, ambdós decidien creuar la línia d’arribada de forma conjunta amb un temps de 6h03’11”. La tercera posició ha estat pel bisaurenc Nil Gaja en 6h49’08”.

La cursa femenina ha estat dominada de principi a fi per Àngels Llobera (Inverse Team Trail), creuant la meta en 7h43’37”. La mallorquina s’ha estrenat en una prova on ha quedat meravellada del seu entorn. D’altra banda, Claudia Bosch i Carolina Rius han mantingut una emocionant competició pel segon i tercer lloc del podi. Bosch es penjaria la plata amb 8h00’55” i Rius entraria vuit minuts després.

Laia Montoya i David Rovira guanyen la Mitja

Laia Montoya i David Rovira (UE Sant Joan de les Abadesses) han estat els guanyadors del Trail del Bisaura, sisena i última parada de la XIX Copa Catalana de Curses per Muntanya.

Amb un recorregut de 22km i D+1100m, ha combinat trams corredors amb fortes pujades i un parell de trams tècnics, passant per alguns dels punts més emblemàtics de la zona com són els Bufadors, el Castell de Besora i el Pla del Revell.

Montoya, de tant sols 20 anys, ha donat la campanada realitzant una autèntica exhibició, dominant de principi a fi. La jove manresana s’ha posat al capdavant des del primer quilòmetre i, davant la sorpresa de les seves rivals, s’ha endut una merescudíssima victòria en 2h08’21”. La segona posició ha estat per a Helena Mercader en 2h12’47”, mentre que Núria Hospital ( Club Camí dels Íbers Trail Running) ha completat el podi femení en 2h15’08’’. Rosa Navarro (CEM La Cameta Coixa) ha estat quarta, resultat que li val per assegurar el sots-campionat de la Copa Catalana. Una competició que, recordem, va sentenciar Georgina Gabarró (Club Excta. Uecanoia) en la penúltima prova celebrada a la Taga 2040 EVO. Una Gabarró que no ha estat de la partida, ja que demà participarà en la 6a Vertikalm, última prova de la Copa Catalana de Curses Verticals i de la qual n’és la líder femenina.

Més emocionant ha estat la cursa masculina, on David Rovira (UE Sant Joan de les Abadesses), Marc Ollé (Club Excta. Uecanoia) i Jonatan Mora (Inverse Team Trail) han mantingut un interessant frec a frec, resolt en els últims quilòmetres. Rovira, que defensava el triomf aconseguit en 2019, ha sortit victoriós d’aquesta lluita amb un temps de 1h48’20”, establint a més un nou rècord en el traçat. Gran final de temporada pel de Sant Joan de les Abadesses, anant de menys a més i sumant  la segona victòria en la Copa Catalana després de l’aconseguida a la cursa del Taga 2040 EVO. La segona posició ha estat per a un Marc Ollé que segueix en línia ascendent, entrant a tant sols 42” del guanyador i aconseguint el seu segon podi en la competició. Jonatan Mora ha tancat el podi masculí en 1h49’16”.

Per la seva banda Sergi Garcia (CE Cerdanya Pirineus), líder de la competició, no arribava a la cursa en les millors condicions per a competir, arrossegant una lesió al turmell i una forta grip que l’ha deixat en fora de joc durant aquests últims dies. Tot i això, ha suat de valent per aconseguir una catorzena posició i punts d’or per alçar-se com a campió de la Copa Catalana. Garcia ha estat molt regular durant tota la temporada, adjudicant-se dues victòries (Trencacims i Cameta Coixa) i dos segons llocs (Cames de Ferro i Taga) en les cinc proves que ha participat.

En categoria junior, la victòria ha estat per a Erik Calero (CE del Penedès) i la mateixa guanyadora absoluta Laia Montoya.

Una hora i mitja més tard s’ha donat la sortida de la cursa més curta, d’11 quilòmetres i D+500m, que ha servit també per a les categories inferiors: la juvenil l’han guanyat Pep Mirabet Mar Córdoba (Bisaura Xtrem Team) mentre que la cadet ha tingut com a vencedors a Nil Vilanna i Rut Córdoba (Bisaura Xtrem Team).

Resultats Trail del Bisaura: