El monestir de Sant Joan de les Abadesses ha estat un escenari immillorable per a la sortida de la Taga Evo 2040, la cinquena prova de la Copa Catalana de Curses per Muntanya 2021. ‘La nostra Copa’ tornava després de l’aturada estival amb una cursa clàssica del calendari nacional.

La Taga Evo 2040 ha aplegat a més de 200 corredors en una matinal que ha començat freda, però que ha deixat pas a un dia fantàstic de sol i muntanya. El recorregut, de 28 km i 2.000 metres de desnivell positiu, sortia de Sant Joan de les Abadesses pel Camí del Ferro per a enfilar el Puig Estela i coronar l’imponent Taga (2.040 m d’altitud), abans de tornar a baixar als carrers de població ripollenca.

La cursa principal ha estat la primera a arrencar a les 9 del matí per a donar pas mitja hora més tard a les curses més curtes, que han servit també per a les categories inferiors: la júnior de 15 km l’han guanyat Ramon Caballeria i Maria Sau; la juvenil de 12 km ha estat per Aniol Pujiula i Joana Planas, mentre que la cadet de 9 km ha tingut com a vencedors a Pere Menéndez i Míriam Recasens.

David Rovira, primer guanyador local en la història de la cursa

Amb llàgrimes, visiblement emocionat i feliç. David Rovira ha triat un escenari immillorable per guanyar la seva primera cursa de la Copa Catalana: a casa seva i durant la celebració d’una Taga Evo 2040 que ha tornat amb brillantor després de la suspensió al 2020 per la pandèmia. El corredor de la UE Sant Joan de les Abadesses s’ha imposat al líder de la Copa, en Sergi Garcia, per signar un triomf brillant davant dels seus companys i amics del club organitzador.

Hi havia molta expectació per saber el guanyador de la cursa masculina, molt igualada i disputada en tot moment amb un grup capdavanter format per David Rovira, Sergi Garcia, Marc Ollé, Jordi Bolet i Gerard Españó. Un cop coronat el Taga, però, el corredor local David Rovira ha decidit jugar-se-la i tractar d’obrir un forat amb els seus perseguidors. Ho ha aconseguit i ha obtingut uns minuts d’avantatge que, conjugats amb el seu coneixement de la zona, han estat claus. “Tenia clar que per fer podi havia d’estar entre 2h45’ i 2h50’”, explicava després de la cursa Rovira, que ha clavat els seus temps i ha entrat a la recta final extasiat i saludant a amics i familiars. El corredor de la Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses ha parat el crono en 2h48’22’’ abans d’abraçar-se entre llàgrimes al director de la cursa i assegurar que “guanyar aquí era el meu gran objectiu de la temporada”. 1’25’’ després entrava a meta Sergi Garcia, el líder de la Copa, que segueix sumant punts molt valuosos de cara al triomf final, mentre que el tercer lloc ha estat per a un Marc Ollé que també estava molt content per diversos motius: justament el dia del seu aniversari aconseguia el primer podi a la Copa Catalana. Una altra fita destacable per a un corredor que fa només tres setmanes va aconseguir ser el primer català a una prova tan diferent com els 170 kilòmetres de l’Ultratrail del Mont Blanc.

Georgina Gabarró, nova campiona de la Copa Catalana

La corredora de l’UEC Anoia ha aconseguit la seva tercera victòria consecutiva a la Copa en una altra exhibició de principi a fi, en la que sentencia la competició a falta d’una prova per al final.

Gabarró ha marxat ja al principi i ha gaudit sempre de marges que han rondat els cinc minuts per a acabar creuant la meta en 3h32’03’’. La segona posició ha estat per a una Cèlia Balcells que segueixen línia ascendent i que ha entrat a 6’56’’ de la guanyadora, mentre que Ona Castellsagué ha completat el podi femení en 3h41’01’’.

Resultats i classificacions: