Sota un cel estrellat i clar, Rialp es despertava el matí de dissabte donant la benvinguda a més de 300 atletes disposats a afrontar les dues distàncies més llargues de l’onzena edició de la Rialp Matxicots. El silenci predominant al territori durant el 2020, a causa de la pandèmia, s’havia esvaït, i la remor i l’adrenalina típiques de l’inici de la cursa es feien escoltar.

El tret de sortida, acompanyat de focs artificials, va ressonar a les sis del matí per a aquells corredors que disputaven la Trail, amb 60 km i 5.000 metres de desnivell positiu per davant. Minuts més tard arrencaven els participants de la Marató, amb 45 km i 4.000 metres positius.

El primer tram del recorregut, on es concentren 2.000 metres de pujada, ha transcorregut sense imprevistos generals, però el cel amenaçant va acabar per descarregar força litres d’aigua, amb una sensació tèrmica notablement baixa. Aquestes condicions adverses van obligat a l’organització a neutralitzar la cursa al Coll del Triador i al Pas de Mainera. Per la seva part, els corredors que es trobaven al Montsent de Pallars han estat acompanyats per l’organització fins al Pas de Mainera. Una decisió que prioritzava la seguretat dels corredors, per davant de qualsevol altre criteri.

Descartat el pas per les Picardes i Espot, l’organització de la cursa ha permès que aquells corredors que així ho volguessin, poguessin reprendre la marxa des del Pas de Mainera cap al Coll de Portella, seguint el circuit de la marató, i d’allà continuar el descens cap a Caregue i, finalment, cap a Rialp.

Des de l’equip organitzador es destaquen, per sobre de tot, les grans dificultats amb què s’ha trobat tothom qui ha estat involucrat amb la prova, des de voluntaris a corredors, a qui els hi dediquen un enorme i sincer agraïment. “Sens dubte hem viscut la jornada més complicada de la història de la Rialp Matxicots, però hem pres les decisions oportunes”, afirmen.

El sol s’imposa en la segona jornada

Després d’un primer dia passat per aigua, la cursa va poder celebrar la Mitja i la Caminada amb un ambient assolellat i festiu, marca de la casa. Els boscos de Beraní i Roní i la Vall d’Àssua, escenaris del dia.

La Rialp Matxicots es va llevar ben diferent a la jornada de dissabte. Un matí fred, però serè, que acollia als participants de la Mitja, de 22 km i 1.500 metres de desnivell positiu, i els de la Caminada, d’11 km i 700 m+. Dues distàncies amb una gran acollida, els darrers anys, que permeten trepitjar una altra zona del Pallars Sobirà.

En la Mitja, els corredors han volat en la primera meitat de la cursa, on els participants recorrien els boscos de Beraní i Roní fins a arribar a l’espectacular Pont de Gulleri, pràcticament al km 12. David Virós dominava la cursa amb un marge prou còmode, tot i que la tònica canviaria en la segona meitat, que incloïa la nova i dura pujada a Sant Romà de Tavèrnoles. Emili Rafecas, que al final seria el vencedor de la Combinada, va remuntar la diferència per endur-se la victòria en 2h 30’ 46’’. A tres minuts arribava Virós, mentre que el jove Jan Ballbé completava el podi.

En categoria femenina, Anna Pujol va mostrar un rendiment molt sòlid durant tot el recorregut, fins al punt de treure-li un avantatge de 10 minuts a la segona classificada, Anna Giné, i arribar a meta amb 2h 58’ 44”. Per la seva part, Foix Ortiz va ocupar la tercera posició. “És un plaer el recorregut d’aquesta prova, ja que a més de ser molt bonic, et permet rebre els ànims dels voluntaris i de la gent dels pobles per on passes”, va explicar la vencedora.

En paral·lel, la segona jornada també va celebrar la Caminada, un format no competitiu que any rere any guanya adeptes, amb 150 participants i un traçat per la Vall d’Àssua, que anima a molts corredors a fer el salt a la mitja l’any següent.

Un cap de setmana que va demostrar que, tot i haver viscut un any en blanc provocat per la pandèmia, tant els corredors com l’organització tenien moltes ganes de tornar a viure en primera persona la Rialp Matxicots. Una edició especialment exigent a causa de les inclemències meteorològiques però tant o més emotiva que les anteriors.

Classificacions Matxicots 2021

Fotos: Toni Grases