La Rialp-Matxicots torna aquest cap de setmana amb més ganes que mai després de l’obligada parada per la pandèmia. Escollida com a millor ultratrail els anys 2015 i 2018, tornarà a oferir un extens programa de curses per muntanya per ensenyar la bellesa de l’entorn del Pallars Sobirà. Permetrà conèixer els emblemàtics pics de la zona sud, amb el Montsent de Pallars (2.883m) i el massís de l’Orri (2.439m) com els més destacats, amb paratges encisadors com el de l’Estany Gran de la Mainera, però també per visitar pobles amb encant com Altron, Escàs o Roní entre d’altres.

Fins a 700 corredors participaran en la seva onzena edició, que s’ha vist reduïda en un 30% per mesures de seguretat COVID. Per aquest mateix motiu, enguany la sortida es traslladarà al camp de futbol municipal de Rialp per garantir l’espai suficient entre corredors, que hauran de dur la mascareta tant en les sortides i arribades com per accedir als avituallaments.

Pe celebrar aquesta onzena edició, l’organització recupera la Combinada, una cursa de dues etapes composta per les proves Trail (dissabte) i Mitja (diumenge), amb alguna novetat que la porten fins als 82 km i 6.500m de desnivell positiu. Entre els favorits a la victòria final trobem a David Carrasco i Emili Rafecas en homes, mentre que Núria Monmany i Natàlia Legey seran les úniques dones participants, tots ells ben coneixedors del terreny de la Matxicots.

La Trail tornarà a coronar fins a tres cims de més de 2.800m -Montsent de Pallars, Montorroio i Les Picardes-, s’afegeix una curta i dura pujada a la Pala d’Eixe -punt culminant de l’estació d’Espot Esquí- i el pas per llocs espectaculars com els Estanys de Mainera, arribant als 60 km i 5.000m de desnivell positiu. Entre els corredors més destacats trobarem a Maite Hinojosa, Esther Casas, Carlos Mantero, Albert Vilardell i Carles Bartrina.

La Marató es convertirà en el segon plat d’un exquisit menú per les muntanyes de l’Alt Pallars. En un exigent recorregut de 45 quilòmetres i un desnivell positiu de 4.000mtornarà a coronar fins a tres cims de més de 2.800m, com el Montsent de Pallars, Montorroio i Les Picardes. A més, visitarà els bucòlics estanys de la Mainera situats estratègicament en la solitària Vall d’Àssua, a les portes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Entre els corredors més destacats trobarem a Marta Riba, Laura Boix Àngela Castelló.

Per la jornada dominical es disputarà la Mitja de 22 km i un desnivell positiu de 1500m, que estrenarà un nou recorregut respecte anys anteriors. Descobrirà els boscos de Beraní i Roní del Parc Natural de l’Alt Pirineu i la temible i exigent pujada al poble abandonat de Sant Romà de Tavèrnoles.

I per a totes aquelles persones que vulguin gaudir dels paratges del Parc Natural de l’Alt Pirineu d’una forma més pausada, hi haurà una Caminada Popular d’onze quilòmetres de recorregut.

Recordeu que el poble de Rialp disposa d’una estació de trail o Trail Zone amb recorreguts per a poder entrenar tot l’any. Trobareu més informació en aquest enllaç.

Foto portada: Olga Bergua / Rialp Matxicots