La corredora vigatana Anna Comet s’emporta el triomf a Marathon des Sables i entra a la història en convertir-se en la segona catalana en aconseguir-ho, després del triomf de Mònica Aguilera en 2010.

Comet ha dominat cada una de les sis etapes de la prova desèrtica més coneguda del món i no ha donat opció a la seva principal rival, la francesa Sylvaine Cussot, que no ha pogut fer res davant la superioritat de la catalana etapa rere etapa.

Superioritat abrumadora de Comet

Si hi ha hagut un moment clau a la cursa ha estat la superetapa de 85 quilòmetres. Anna Comet arribava amb un avantatge de mitja hora sobre Sylvaine Cussot, sabent que potser no n’hi havia prou davant una especialista en proves d’aquesta distància com és la francesa. La seva planificació estratègica, de marcatge la primera meitat i deixant-la enrere després, va ser perfecta i el pas definitiu per aconseguir una diferència que, a l’etapa marató d’avui, només havia d’administrar. Tot i així, ha buscat el ple de victòries i en el primer control ja avantatja Cussot en dos minuts, guanyant també estava etapa marató i finalitzant el Marathon des Sables amb 24h18’33», vencedora femenina i TOP10 a la general.

Anna Comet, que ja hauria d’haver participat a l’edició del 2020, arribava preparada a consciència i focalitzada en una MDS al seu horitzó des de fa temps. Sense cap dubte, per a nosaltres, era la gran favorita i ho ha demostrat al desert. Segona classificada ha estat una Sylvaie Cussot que ha venut molt cara la victòria, una corredora que arribava amb dubtes després de la lesió a Réunion però que demostra que ja està de tornada. Tanca el podi Aziza El Amrany.

A destacar l’excel·lent participació de Manu Vilaseca, que n’ha fet una de menys a més, adaptant-se al terreny a poc a poc, entrant al TOP10 després i finalitzant en un espectacular cinquè lloc.

Rachid El Morabity segueix sent el rei de Sables

Pel que fa a la prova masculina, emoció fins a l’últim moment. En poques edicions del Marathon des Sables s’ha arribat a la darrera etapa amb menys d’un minut de diferència entre els primers i així era avui amb els germans El Morabity. Tots dos sembla que havien signat un pacte de no agressió i han realitzat junts la primera part d’aquesta última etapa, però a la part final Rachid, com canibal, ha imposat la seva llei per coronar-se per novena ocasió vencedor del Marathon des Sables amb un minut de avantatge sobre Mohamed i 4 sobre Aziz Yachou. El MDS que ens ha regalat Gerard Morales és espectacular. “Blacky”, que arribava al desert sense grans pretensions, ha respost com el que és, un dels corredors top nacionals. Ha aprofitat la seva experiència de fa deu anys i la seva qualitat com a corredor per anar pujant posicions etapa a etapa fins a finalitzar en un gran setè lloc, amb 22h25′, i primer espanyol a la general.

Classificació final femenina:
1 Anna COMET 24:18:33
2 Sylvaine CUSSOT 25:32:34
3 Aziza EL AMRANY 26:31:52

5 Manuela VILASECA 29:38:27

Classificació final masculina:
1 Rachid EL MORABITY 18:33:28
2 Mohamed EL MORABITY 18:34:34
3 Aziz YACHOU 18:37:46

7 Gerard MORALES 22:25:24

Foto: Marta Bacardit Photography