Anna Comet, victòria i líder a la primera etapa de Marathon des Sables

827

Anna Comet ha aconseguit la victòria a la primera etapa de la Marathon des Sables, fet que la situa com a líder de la prova, per davant de la francesa Sylvaine Cussot, segona a quatre minuts de la catalana i la marroquina Aziza Raji, vencedora de la passada edició, que ha tancat el podi de l’etapa que obria aquesta 36a Marathon des Sables. En categoria masculina el marroquí Rachid el Morabity ha col·locat la primera pedra cap a la novena victòria, per davant d’Aziz Yachou i del germà del primer, Mohamed.

El road book definitiu de la prova, entregat ahir a la nit als mil participants, detalla finalment 238 quilòmetres repartits en sis etapes, en un traçat molt similar al de l’edició del 2018. La primera etapa, que ha donat inici a la cursa, s’ha disputat sobre una distància de 30 quilòmetres, que Anna Comet ha completat en 2h52′, que li ha atorgat la victòria en categoria femenina i el lloc 22 a la classificació general, liderant la prova femenina des del moment de la sortida. Les tres primeres posicions han confirmat les favorites pre-cursa, amb una Sylvaine Cussot que només ha cedit quatre minuts i Aziza Raji, set d’Anna Comet.

Abans de la sortida, Comet es mostrava tranquil·la, però era molt mesurada en les seves declaracions considerant que en ser la seva primera Marathon des Sables venia a «agafar experiència i a veure, almenys en les primeres etapes, les contrincants, especialment les corredores marroquines perquè estem al seu terreny». Pel que fa a la seva estratègia, la catalana ha afirmat que «he vingut a Sables a fer la meva cursa ja que aquest esdeveniment és molt llarg i poden passar moltes coses, per això no vull preocupar-me massa a estar pendent de les altres aspirants al podi i l’objectiu és sentir-me bé durant cada etapa». Un cop a meta i amb aquesta primera posició ja sota el braç, l’esportista de Scarpa ha comentat que durant els 10 primers quilòmetres havia estat corrent amb alguna de les contrincants marroquines però a partir del primer punt de control ha tirat, aconseguint fer la cursa al capdavant i entrant com a primera dona encara que, com molt bé ha apuntat, «queden un munt de dies per davant».

En categoria masculina Rachid El Morabity no ha donat opció i ha aconseguit la victòria d’etapa i el liderat després de 2h02′ de cursa, entrant a meta al costat d’Aziz Yachou. Tercer ha estat Mohamed El Morabity i Gerard Morales el 14è, a 25 minuts del líder. Per la seva banda, l’espanyol d’origen marroquí que està fent la MDS descalç, Karim El Hayani, ha acabat el primer dia «amb els peus molt bé però amb molta calor», segons ha comentat en creuar meta. A la sortida ha manifestat que «el meu objectiu és ser el primer a acabar el MDS descalç. Fins ara ningú no ha acabat aquest esdeveniment sense calçat, una empresa que sobre l’històric del desert del Sàhara sembla impossible

A l’edició de 2022 els espanyols són el tercer país en nombre de participants, un total de 70 inscrits, només per darrere dels britànics i els francesos. El responsable del MDS a Espanya, Olivier Sepulchre, ha manifestat que l’interès per aquesta competició a Espanya va en augment “perquè és molt més que una cursa on es viu un autèntic esperit de superació combinat amb una solidaritat poc comú en aquests esdeveniments però que és molt necessària per passar 7 dies al desert en autosuficiència».

La 2a etapa d’avui tindrà una longitud de 38,5 km i combinarà dunes amb terreny pla fins al quilòmetre 30, on s’entra en un canó que puja al jebel El Oftal per baixar una increïble zona arenosa des del cim, creuar un oued i arribar a la meta als peus de les muntanyes Rich Mbirika.